Frågar du mig vilket som är Nintendos bästa år någonsin är svaret enkelt. I mars 2017 släpptes Nintendo Switch och på bara tio månader fick man ur sig en rad av redan klassiska spel som The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, ARMS, Splatoon 2, Mario + Rabbids Kingdom Battle, Super Mario Odyssey och Xenoblade Chronicles 2. Samt ett par som spel kanske inte blivit riktigt lika klassiska som Pokken Tournament DX och Fire Emblem Warriors.

Bara Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2 och Super Mario Odyssey har tillsammans sålt mer än 89 miljoner exemplar och ståtar med Metacritic-raden 97/100, 92/100, 83/100 och 97/100. Eller för att ta mina egna betyg på de Nintendo-spel från 2017 som jag har spelat:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (10/10)

Mario Kart 8 Deluxe (9/10)

ARMS (9/10)

Splatoon 2 (10/10)

Mario + Rabbids Kingdom Battle (8/10)

Super Mario Odyssey (9/10)

Fem av dessa är med på topp 25 på min lista över tidernas hundra bästa spel, och Mario + Rabbids finns också med längre ner på listan. Ett sanslöst år minst sagt. Att jag, som spelar rätt få spel på ett år, ens blev lockad att spela alla dessa spel är imponerande bara det. Kommer Nintendo någonsin att komma i närheten av något liknande igen? Ja, varför inte nästa år? Kollar man in listan över spel som ska släppas under 2022 känner man igen flera av namnen från 2017:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Splatoon 3

Mario + Rabbids Spark of Hope

Hur lång tid tar det att skapa ett spel? Fem år verkar vara svaret. Betyder det att vi nästa år kommer att få se Super Mario Odyssey 2, ARMS 2, Xenoblade Chronicles 3, Mario Kart 9 också? Teamet som gjorde Mario Kart 8 och ARMS har inte släppt något spel till Switchen sedan 2017, så något måste de ha på gång.

LÄS MER: Åtta saker som gör ARMS till ett utmärkt val

Mario-teamet har bara fått ihop Bowser’s Fury till nyutgåvan till Super Mario 3D World (som släpptes tidigare i år) sedan 2017 och måste också ha något på gång. Det ryktas dock att de inte håller på med ett Super Mario Odyssey utan ett Donkey Kong-spel, lagom till den stora apans 40-årsjubileum. Det är dock i år som gorillan fyller 40 och inte nästa år och inget Donkey Kong-spel har utannonserats för i år. Men någonting borde teamet ha på gång till nästa år.

Monolith Soft har inte släppt något nytt spel sedan Xenoblade Chronicles 2, som alltså kom 2017. Vi vet att de hjälper till med att skapa Breath of the Wild 2, men de lyckades utveckla Xenoblade Chronicles 2 och assistera med det första Breath of the Wild på samma gång, så de borde också ha något nytt på gång till nästa år.

Open world-äventyret Pokémon Legends: Arceus har redan bokats in till januari nästa år och ett Pokémon-spel kommer sällan ensamt. Det var hösten 2019 som Pokémon Sword and Shield släpptes, så något Pokémon-relaterat borde finnas redo till julhandeln 2022 också.

Det är också klart att Nintendo agerar utgivare åt Project Triangle Strategy från Square Enix som släpps nästa år. Apropå strategiska japanska rollspel så släpptes Fire Emblem: Three Houses 2019 och det brukar inte ta Intelligent Systems mer än tre år att få ihop ett nytt Fire Emblem. Det kan mycket väl vara ett sådant på gång i den serien till nästa år också. Och är det verkligen helt omöjligt att tänka sig att Bayonetta 3 och Metroid Prime 4 faktiskt dyker upp nästa år? De båda spelen utannonserades trots allt… 2017.

Och när vi ändå pratar om Platinum Games: Astral Chain släpptes 2019 och både sålde bra och fick fina betyg. Är det inte dags för en uppföljare? Yoshi’s Crafted World släpptes också 2019 och Kirby Star Allies redan 2018. Kan det vara dags för lite mera Yoshi och Kirby nästa år? Dessutom kan vi ju räkna med att Nintendo återupplivar ytterligare någon gammal spelserie, som man gjorde med WarioWare och Advance Wars på årets E3.

LÄS MER: Martins önskelista inför Splatoon 3

Om vi lägger ihop de spel som redan bekräftats för nästa år, samt de mest sansade bidragen av alla dessa spekulationer om nästa år får vi följande lista med tolv spel:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Splatoon 3

Mario + Rabbids Spark of Hope

Marrio Kart 9/ARMS 2

Super Mario Odyssey 2/Donkey Kong

Xenoblade Chronicles 3

Fire Emblem

Project Triangle Strategy

Pokémon Legends: Arceus

Pokémon

Bayonetta 3

Metroid Prime 4

Det borde duga för Nintendos näst bästa år någonsin.