1 minuter lästid

Det finns få saker som gör mig så hype som Bit Brigade. Vad är Bit Brigade? I kort: Liveversioner av Mega Man-musik med gitarrer istället för syntar. Det amerikanska bandet från Georgia spelar ofta på konvent eller liknande tillställningar för en likvärdig nördpublik samtidigt som en medlem speedrunnar hela Mega Man-spelet i fråga. Det är verkligen en fröjd för ögat och örat när Iron Maiden möter 8-bitar och alla fördomar om spelmusik kollapsar framför en.

Det här är ju exakt som heavy metal” sa jag till mig själv första gången jag hörde Bit Brigades versioner av Mega Man-musiken. Och jag hade inte fel. Inte bara är det ett roligt experiment och en orsak för gitarrnördarna att beblanda sig med spelnördarna, det är även ett bevis på att inspiration kan komma från var som helst och nyttjas på vilket sätt som helst. Vem vet vad Manami Matsumae lyssnade på way back in the day när hon skrev alla låtarna som senare skulle bli eviga klassiker. Men jag skulle gissa på att det var mycket hårdrock och metal, som hon i sin tur sen transformerade om till 8-bitars versioner av ryttarrock.

En annan underbar del av Bit Brigades liveframträdande är att de spelar musiken efter den som spelars tempo, inte tvärt om. Introt får ta ut sin fulla rätt men när banan väl gås igenom tar musiken slut i samma andetag som spelet. Det avbryts på samma vis som om du hade spelat det själv och träffat bossen med din sista gula citron. Allt förenar sig till en underbar massa av delad kultur och kärleken för mångfalden. Vare sig du gillar heavy metal eller 8-bitars Nintendo-slingor kan jag verkligen rekommendera en lyssning på detta band som nu varit aktiva ända sen 2003.

Lyssna på Bit Brigade och sen lyssna på Iron Maiden direkt efter varandra, jag skulle säga att liknelsen är uppenbar och vacker.