”Vad har man sina samlarfigurer till? Är de som pynt, likt någon som har en vas eller någon figur i porslin, eller har man dem för inspiration? Typ som en buddist har en buddha staty? Eller finns det något annat syfte?”

Orden är min systers, som undrar över hennes brors allt större intresse för att samla tv-spelskaraktärer på hyllorna i sin lägenhet. Samlarfigurer har man för att de är snygga, för att visa upp sina favoritkaraktärer eller, just det, för att bli inspirerad.

Idag finns det så mycket spel, och vi översköljs av reklam och förhandstittar, att det kan vara skönt att påminnas om sina favoritspel när man tittar i hyllan. Och som författare kan inspirationen tryta när man sitter och skriver, och man kanske känner att man håller på att förlora känslan av vad som är kärnan och själen i ens berättelse. Det finns olika metoder att komma tillbaka upp på rälsen igen: gå en promenad, se en film, titta på en viktig fotbollsmatch, gå på en konstutställning, ta en kopp te och läsa en god bok. Men alla dessa metoder är tidskrävande. Då kanske en låt eller en favoritvideo fungrar bättre. Men när din favoritspellista på Spotify inte längre ensam kan göra jobbet att inspirera dig, så kan en rad samlarfigurer – stående bredvid där du sitter och skriver (eller arbetar) – vara precis vad som ger dig inspiration och känslan av vad som är viktigast. Och det på bara ett par sekunder!

I begreppet ”samlarfigur” ingår såväl statyetter och statyer som mindre figurer. Även actionfigurer i den mån de kan stå upp på egen hand. De flesta samlarfigurer är statiska, även om vissa märken har töjbara lemmar och utbytbara händer och ansikten. Men samlarfigur är något man har stående i bokhyllan, eller på annan lämplig plats. Det är inget man leker med.

LÄS MER: Investera för att vilja spela

Med ”spelfigur” menar vi en karaktär som börjat sin levnad i ett tv-spel. Det finns naturligtvis även många spelbara Disney-hjältinnor, Marvel-hjältar, anime-karaktärer och wrestling-stjärnor, men skulle vi räkna alla dessa som ”spelfigurer” så skulle utbudet bli alldeles för stort för att någon skulle kunna hålla koll på det. Om vi nöjer oss med karaktärer som ursprungligen kommit från ett tv-spel går det (nästan) att skaffa sig en överblick över det utbud av samlarfigurer som finns.

Vad ska man tänka på när man köper, säljer och samlar på spelfigurer?

Det finns en rad grundläggande frågor när du börjar att samla på samlarfigurer. Hur stor plats har du i hyllorna för figurerna? Hur stor budget har du? Har du möjlighet att ”köpa billigt och sälja dyrt” för att bekosta ditt samlande? (Och i så fall, har du några bra second hand-butiker i närheten där du bor, där du kan göra fynd som du sedan kan sälja på nätet, för att bekosta de dyrgripar du egentligen är ute efter?) Vilka spelserier/karaktärer ska du samla på, och (ännu viktigare) vilka begränsningar ska du sätta på ditt samlande? Ska du samla på figurer i obruten förpackning, eller föredrar du ”fria” figurer? Ska allting förevisas för dina besökare, eller ska du ha delar av din samling förpackad i garaget? Är det värt att skaffa speciella bokhyllor/prisskåp för dina figurer? Eller till och med konstruera dessa själv, så de direkt uppfyller dina speciella behov (beroende på hur många och stora figurer och statyetter du har)? Hur hindrar du småbarn/djur från att komma åt och ställa till saker med dina dyrbara figurer?

Vissa samlarfigurer finns i de flesta spelbutiker i flera år till ett billigt pris, andra figurer säljs slut nästan direkt, och om de någon gång dyker upp på begagnatsajterna är det till rena fantasipriserna. Det är bra att hålla koll på prisutvecklingen och skaffa dig en grundläggande kunskap om vilka figurer som är värdefulla och sällsynta, och vilka som inte är det, och vilka butiker man kan lite på och inte. Tänk också på att många figurer är tunga och frakten kan bli en betydande faktor. Vilka butiker erbjuder billigast frakt? Ofta kan det vara värt att beställa flera figurer på samma gång, om frakten för flera figurer är densamma som för en figur. Ibland kan det bli billigare frakt att beställa en figur från japan än från en butik i Sverige, vilket är aningen absurt. De måste dock betala tull för alla beställningar från ett land utanför EU, inklusive England. Således kan det vara en god idé att kolla in butiker i länder som Spanien, Italien och Tyskland, om det är en figur du är ute efter som du inte hittar i en svensk butik. Både Ebay och Amazon.se kan erbjuda sådana säljare.

En annan avgörande fråga är vad andrahandsvärdet på figurerna är ifall du skulle vilja avsluta din samling och börja med något annat? (Vissa tillverkare och vissa karaktärer är onekligen populärare bland samlare än vad andra tillverkare och karaktärer är, och har således bättre ”framtidsutsikter”.) Och hur förändras andrahandsvärdet om du öppnar förpackningarna och plockar ut figurerna? Vissa figurer har väldigt tydliga ”fönsterförpackningar” som uppenbarligen har skapats för att man ska kunna ställa figurerna i hyllan med förpackning och allt. Som exempel har vi den här figuren av den gamle WWE-brottaren Chris Masters (spelbar i bland annat WWE Day of Reckoning 2 till Gamecube och SmackDown vs Raw 2006 till Playstation 2), som uppenbarligen har skapats för att man inte ska ta ut den ur förpackningen:

Samtidigt kommer andra figurer inte till sin rätt förrän man befriar dem från sina förpackningar, och ställer upp dem i ”full frihet.” Gärna tillsammans med andra figurer från samma serie.

Det finns även andra ställen, än i de vanliga butikerna för samlarfigurer, att hitta samlarfigurer, eller potentiella sådana. Förutom figurer som följer med samlarutgåvor av tv-spel, och ibland kanske säljs lösa på begagnat-sajterna, finns det andra ”udda” ställen att hitta sköna figurer på. Till exempel brädspel baserade på populära tv-spel. Håll ögonen öppna på inte minst Kickstarter! Dessa figurer är från Street Fighter: The Miniatures Game som lanserades på Kickstarter:

Framför allt är de ju menade att spelas med, men de är lika fina att ha i hyllan!

Det finns även mindre specialtillverkare som kan ha väldigt sköna och hyfsat billiga figurer. Speciellt figurer från indie-spel kan man hitta på de mest oväntade ställen. Fangamer.com har bland annat dessa fina Hollow Knight figurer:

Tänk också på att Kickstarter kan vara ett ställe där du kan få tag på figurer från smalare serier, inklusive brädspel baserade på tv-spel. Figurer som senare kanske ökar i värde, då det kan finnas många samlare som missade tåget när det gällde!

Vilka företag finns det som gör samlarfigurer med tv-spelskaraktärer?

För att göra det så enkelt för dig som möjligt att hitta det du söker har jag delat upp utbudet av företag som tillverkar samlarfigurer av tv-spelskaraktärer på följande sätt:

1. Funko-figurer

2. Statyetter och halvstora figurer

3. Actionfigurer och andra figurer med poserbara lemmar

4. Amiibos och andra små figurer

5. Samlarfigurer som egentligen är leksaker

6. Spelföretagens egna samlarfigurer

Då kör vi!

1. Funko-figurer

1.1 Funko Pop

Störst antal karaktärer totalt sett har med största sannolikhet amerikanska Funko Pop. Förutom spelkaraktärer finns här figurer från TV och film, och böcker och tecknade serier och alltihopa. Av de mest populära karaktärerna finns dessutom massor av olika varianter. Av Harry Potter-tösen Hermione Granger finns det inte mindre än 13 olika varianter. Och då pratar vi inte figurer med olika färg på mössan, utan figurer med helt olika design! Det finns till exempel även sju olika varianter av Marvel-hjältinnan Spider-Gwen.

Det finns tre fördelar med Funko Pops: 1) De är billiga. Nya kostar de vanligtvis bara 150-200 kronor. (Begagnat kan man hitta många figurer kring 50-100 kronor.) 2) De håller lika hög kvalitet som många dyrare figurer. 3) Den speciella men också enhetliga stilen gör att man kan blanda figurer från alla möjliga serier och ursprung på samma hylla och det ser ändå bra ut i all sin brokighet.

Länk till Funkos europeiska hemsida.

Länk till Funkos nuvarande spelrelaterade produkter.

En bra sida för att hålla koll på vilka Pop-figurer som egentligen finns.

1.2 Rock Candy

Rock Candy var Funkos försök att göra lite större och mer eleganta figurer med kvinnliga karaktärer. Utseendemässigt, och vad gäller grad av stilisering, hamnar de mellan Q Posket och Pop Up Parade, som senare dök upp. Precis som Funko Pops är det inte alls dyra, bara runt 200 kronor bör de kosta.

Det är mycket Disney-tjejer, Marvel-hjältinnor och Harry Potter-flickor i utbudet (samt Harry Potter själv, som tuppen i hönsgården), men även de mest kända tv-spels-damerna, som Lara Croft och Chun-Li.

Länk till en lista över Rock Candy-figurer.

2. Statyetter och halvstora figurer

2.1 Kotobukiya

För ett par år sedan var japanska Kotobukiya den stora grejen; de var figurerna – eller snarare statyetterna – som alla ville ha. De släppte otroligt väldesignade statyetter i prisklassen 800-900 kronor. 800 kronor är onekligen lite mycket pengar för vissa när det gäller att köpa en samlarfigur, men med tanke på storleken på figurerna, den grymma designen och den fantastiska kvalitén var det ett väldigt bra pris. Kotobukiya fokuserar framför allt på kvinnliga karaktärer, så kallade ”Bishoujo”. Bland deras tv-spels-figurer är inte minst deras Street Fighter-kollektion – med karaktärer som Cammy, Chun-Li, Sakura, R. Mika, Poison, Decapre och Ibuki – eftertraktade.

På senare år har dock något hänt med Kotobukiya. Man har satsat på allt dyrare statyer – numera kring 3000-4000 kronor – och fokuserar allt mer på flickor från för mig okända anime-serier. Samtidigt har det dykt upp flera nykomlingar på den japanska samlarfigurhimlen, som Q Posket och Pop Up Parade, som istället lagt sig på en lägre prisnivå, och som tagit över uppmärksamheten och platsen i webbutikerna.

Förutom Street Fighter kan man även samla på Kotobukiya-statyetter från spelserier som Darkstarkers, The King of Fighters, Tales of Arise, och Mass Effect. Som denna galet snygga, och numera väldigt eftertraktade, Tali-statyett:

För problemen med Kotobukiya-statyetterna, genom åren, är att de ofta snabbt försvunnit från butikerna. En eller två månader efter premiären är de slutsålda i butikerna, och kan redan efter ett par månader kosta två-tre gånger så mycket på begagnat-sajterna. Så det gäller att förhandsboka eller att ha ögonen öppna och knipa dem för rätt pris!

Länk till Kotobukiyas hemsida.

2.2 First 4 Figures

Till skillnad från de flesta andra tillverkarna på den här listan – där tv-spelskaraktärer är en begränsad del av utbudet – och som istället främst består av karaktärer från sånt som Disney, Marvel, Harry Potter och en lång rad populära anime-serier, satsar First 4 Figures huvudsakligen på spelkaraktärer än karaktärer från andra populärkulturella media. Trots att vi hittar ordet ”figur” i deras namn handlar First 4 Figures framför allt om statyetter och ännu oftare statyer. Vi pratar om pjäser för cirka 6000-7000 kronor, vilket är utanför vad vi på Player One kan uppmuntra våra läsare att syssla med. Men de senaste åren har företaget också satsat på ett gäng omtalade och uppskattade statyetter baserade på The Legend of Zelda: Breath of the Wild, där den billigare varianten går för 800-900 kronor, medan den dyrare – med inbyggd belysning i statyettens fot – brukar gå för ungefär 1200-1300 kronor.

Man erbjuder också ett par i sammanhanget rätt ”billiga” figurer med Kirby:

I övrigt är dock First 4 Figures för dig som har massor av pengar och vill ha det allra bästa. Och största.

Länk till First 4 Figures hemsida.

2.3 Q Posket (Banpresto)

Q Posket är ett slags japanskt svar på Funko Pop, eller möjligen ännu mer ett svar på Funkos något större figurer Rock Candy. Q Posket är något dyrare dock, kring 350-400 kronor, och de är också något större och mer ”animeaktiga” än Funko Pops. En gimmick med Q Posket är att alla figurer finns i två versioner – en A och en B-version – som har samma design men olika klädesplagg och/eller hårfärger, där A-versionen oftast är den ”vanliga” designen, medan B-versionen är en alternativ design, som kanske förekommit mer sällan i förlagan.

För dig som gillar Disney och Dragon Ball finns det massor av söta Q-posket-figurer att välja på, men tyvärr är det väldigt snålt när det kommer till rena spelkaraktärer. Ja, än så länge finns det bara Cammy och Chun-Li från Street Fighter att välja på! Men figurerna är så läckra och fina i bokhyllan, och dessutom populära, att det kan vara värt att hålla ett öga på ”coming soon”-listan för att se vilka spelkaraktärer som kan dyka upp i framtiden.

Q Poskets lådor är väldigt snygga, men har inget plastfönster, så figurerna är mest för de samlare som brukar plocka ur sina figurer ur förpackningarna. Eller ja, du kan förstås plocka ur figurerna och ha figurerna i en hylla och förpackningarna i en annan, för förpackningarna är ju också väldigt fina:

För alla dessa olika tillverkare av figurer rekommenderas att du först och främst håller ögonen öppna på Tradera, speciellt när det gäller modeller som är slutsålda i de reguljära butikerna, men framför allt gäller detta råd Q Posket. De här figurerna skjuter sällan i höjden prismässigt (ännu) på Tradera, och ibland verkar det inte som någon på Tradera är intresserade av att köpa dem. För ett par månader sedan såg jag en Q Posket av en populär karaktär från en känd anime gå för två kronor (!) på Tradera, så håll ögonen öppna!

Länk till QPoskets amerikanska hemsida.

Länk till QPoskets japanska hemsida.

Du kan beställa Q Posket-figurer bland annat härifrån.

2.4 Pop Up Parade (Good Smile Company)

Vid sidan av Q Posket är Pop Up Parade den nya stjärnan på den japanska figursamlarhimlen. Medan Q Posket kan ses som ett slags dyrare och lyxigare Funko Pop (eller, som sagt, Funkos andra linje Rock Candy), så är Pop Up Parade snarare ett något billigare och till storleken något mindre alternativ till Kotobukiya. Pop Up Parade har således lyckats hitta ett segment mellan de billigare och mer stiliserade figurerna som Funko Pop, Rock Candy och Q Posket och de lite dyrare och till stilen mer ”realistiska” Kotobukiya, och Pop Up Parade har fyllt detta ”600-700-kronors-segment” med välgjorda figurer av populära karaktärer, inte minst från tv-spel.

Låt oss ta Cammy från Street Fighter som exempel för att reda ut vad som skiljer dessa fyra stora tillverkare av samlarfigurer/billiga statyetter – Funko Pop, Q Posket, Pop Up Parade och Kotobukiya – från varandra:

 

Funko Pop (cirka 150-200 kronor), Q Posket (cirka 350-400 kronor), Pop Up Parade (cirka 600-700), och Kotobukiya (cirka 800-900 kronor (när den var ny)).

Det stora flertalet figurer från Pop Up Parade kommer dock från diverse populära animeserier, men det bjuds även på ett antal figurer från spelserier som Dead Space, Cyberpunk 2077, Persona, Fire Emblem, Street Fighter, Hades, The Elder Scrolls, God of War, Journey och Sakuna: Of Rise And Ruin.

Länk till Pop Up Parades hemsida.

Länk till Pop Up Parades europeiska hemsida.

Beställ figurer bland annat härifrån och härifrån och härifrån.

2.5 Numskull Designs

Numskull vet hur man gör flådiga figurer av spännande spelhjältar. Och, eh, hur man förvandlar Amy Rose till en anka.

Vi måste förstås ha med några stiliga karlar också i den här artikeln:

Länk till Numskulls hemsida.

Länk till Numskulls Youtube-kanal.

3. Actionfigurer och andra figurer med poserbara lemmar

3.1 Figma (Max Factory)

De flesta figurerna på den här listan – vare sig de är små nätta saker eller stora pjäser – är stationära figurer som står stabilt för sig själva. Max Factorys Figma-figurer är något annat. De är figurer med rörbara leder och i många fall olika, utbytbara ansikten. Det är figurer som man kan förändra och positionera på olika sätt. Tur då att figurerna har ett inbyggt stöd, som gör att man kan fingra och vrida på dem utan att de faller ihop i skam efteråt.

Figma erbjuder figurer inom alla möjliga spelserier som Metroid, Halo, Overwatch, Atelier Ryza, Persona, Genshin Impact, Silent Hill, och till och med Death Stranding. Och här nedanför Splatoon:

Figurerna är ofta lite dyrare än vanliga figurer, speciellt i den här storleken, och går för omkring 1000-1500 kronor. Men som synes är de synnerligen välgjorda och detaljerade!

Ibland får man med mycket tillbehör och saker!

Länk till Figmas hemsida.

3.2 S.H.Figuarts

Nu går vi över till actionfigurer, snarare än småfigurer eller statyetter. Det här är figurer som du kan positionera på många olika sätt, och som ofta har utbytbara delar.

De är inte billiga, men de är välgjorda och detaljerade.

Länk till S.H Figuarts hemsida.

Beställ dina S.H Figuarts härifrån,  härifrån, härifrån, eller härifrån.

3.3 Storm Collectibles

Här var det actionfigurer, och riktigt stora actionfigurer dessutom. Varför välja mellan en statyett och en samlarfigur när man kan få både ock på samma gång liksom?

Storm Collectibles erbjuder framför allt fightingkaraktärer, bland annat från Tekken, King of Fighters och Mortal Kombat. Men också en stor del av Street Fighter-gänget:

Länk till: Storm Collectibles hemsida.

Länk till: Storm Collectibles brittiska hemsida.

3.4 NECA

NECA har inte jättemycket spelkaraktärer i sitt utbud, men de har de här figurerna från The Last of Us Part II, och de ser helt fantastiska ut. De har även fina turtles-figurer från Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles In Time, samt Spyro the Dragon och Crash Bandicoot. (Necas figurer kallas för ”Ultimate”, och det är de ju verkligen.)

(Om du är sugen på just The Last of Us-statyetter, så bjuder vi på mera i slutet av artikeln!)

Länk till NECAs hemsida (avdelningen för tv-spelsfigurer).

3.5 Nendoroid (Good Smile Company)

Om du gillar Figmas, och S.H Figuarts, poseringsbara karaktärer, men vill något mer ”chibi”, det vill säga små och söta figurer så är Nendorid svaret.

Som med många andra japanska figurtillverkare är det väldigt mycket animekaraktärer, men det är del spelkaraktärer också. Inklusive Chun-Li förstås:

Nendoroid är som en tävling i vilken karaktär som är sötast. Vinner gör Astro förstås:

Länk till Nendoroids amerikanska butik.

Beställ dina figurer från bland annat här.

4. Amiibos och andra små figurer

4.1 Amiibo

När Nintendo släppte sina första amiibos 2014 var många skeptiska, och det var inte ovanligt med tyckare som gav hela grejen ett par månader på sin höjd. Men medan andra samlarfigurer som du kan använda när du spelar ett specifikt spel från samma tid – som Disney Infinity – har lagt ner sedan länge, så fortsätter amiibos at släppas och dra åt sig uppmärksamhet.

LÄS MER: En Amiibo-hatare byter sida

Så gott som alla amiibos ger alltså någon form av fördelar i spel, men de är sällan essentiella för spelupplevelsen. Det är en kul bonus helt enkelt. Det stora undantaget är Splatoon-spelen, där du behöver åtminstone fyra eller fem figurer om du tänker spela spelen på allvar. Dessa figurer sparar nämligen dina olika kombinationer av vapen och kläder med specialförmågor åt dig – som du behöver för spelets olika spellägen – och detta är väldigt krångligt att hålla reda på utan hjälp av ett par amiibos.

Vissa äldre amiibos kostar fortfarande som om de var nya, men andra amiibos har skjutit i höjden prismässigt. Bröllops-amiibosarna från Super Mario Odyssey från 2017 – som på många håll blev utskrattade när de kom – kan nu gå för tre-fyra gånger det ursprungliga priset på begagnatsajterna. Super Smash Bros-amiibon med Joker från Persona 5 är en annan amiibo som ingen verkade köpa när den var ny och som snabbt försvann, men som nu är högt eftertraktad. Det finns således spelare som säkerligen gjort en mindre förmögenhet på amiibos, genom att köpa rätt amiibos vid rätt tillfälle och sälja dem vid rätt tillfälle, för de försvinner ofta snabbt från de vanliga butikerna och skjuter därefter upp i pris på begagnatmarknaden.

Det är framför allt Nintendos egna figurer som har kommit som amiibos, men även många figurer från tredjepartsutvecklare, inte minst (nästan) alla karaktärerna från Super Smash Bros har kommit som amiibo.

Då förpackningarna har tydliga plastfönster går det utmärkt att ha figurerna oöppnade ståendes i hyllan.

Konstigt OCH skamligt nog har inte Toadette kommit som amiibo ännu!

Länk till Nintendos lista över vilka amiibos som finns.

4.2 Totaku

Om du gillar Nintendos amiibos och vill ha mera figurer i samma stil – inklusive figurer från Playstations och Xbox spel – så är Totaku nästa steg. Här finns det figurer från en lång rad kända spelserier som Tomb Raider, Horizon Zero Dawn, Sonic, God of War, Tekken, Hitman och Little Big Planet. Inklusive mer oväntade val som Battlefield, Ni No Kuni och Sea of Theives.

Många av figurerna är, som synes av etiketterna på förpackningarna, exklusiva för diverse amerikanska butiker, och kan således vara något svåra att få tag på. Tack vare tydliga fönsterglas går det utmärkt att samla på figurerna utan att öppna förpackningarna, för den som föredrar det.

Länk till Totakus twitter.

4.3 Kidrobot

Om du tycker att Funko Pops är för stora och för ”realistiska” och vill ha något ännu mer ”superdeformed” så kan Kidrobot vara svaret. Här är Street Fighter-figurerna små nog för att kunna gömmas i ett kinderägg, och väldigt, väldigt söta. Stort plus för mängder av Street Fighter V-favoriter!

Kidrobot erbjuder också en hel del plush-figurer. Dessa hamnar dock lite utanför kategorin ”samlarfigurer” och hamnar snarare tillsammans med kringprodukter som kuddar och sängkläder.

Länk till Kidrobots hemsida.

5. Samlarfigurer som egentligen är leksaker

5.1 Jakks Pacific

Nu närmar vi oss leksaker, snarare än samlarfigurer, men Jakks Pacific har många justa Super Mario-figurer.

Och även Sonic the Hedgehog:

Figurerna har tydliga plastfönster för de som vill ha dem som prydnad utan att öppna förpackingen:

Länk till Jakks Pacifics hemsida.

För många spelare är nog Hot Wheels mest kända för Forza Horizon-expansionerna och sina egna spel – som det populära Hot Wheels Unleashed – men Hot Wheels har länge tillverkat leksaksbilar, och om man tillverkar leksaksbilar vad passar då bättre än bilar baserade på Mario Kart?

Förutom självklara licenser som Batman och Back To The Future stoltserar man även med mindre självklara licenser som The Beatles: (Jag passar här på att rekommendera det utmärkta The Beatles: Rock Band från 2009.)

Hot Wheels är en del av leksaksjätten Mattel, något du för övrigt kan läsa om i boken Console Wars, då Sega of America-chefen under 16-bits-eran, Tom Kalinske, först var chef för Mattel och sedan för värsta konkurrenten Matchbox innan han hamnade på Sega. Hot Wheels eget ”konsolkrig” var nämligen mot det konkurrerande leksaksbilmärket Matchbox, en strid som tog slut 1997 när Mattel köpte Matchbox ägare. Och Hot Wheels och Matchbox såldes således på samma sida, strax innan även Sega lämnade sitt konsolkrig för övrigt.

Länk till Hot Wheels avdelningen på Mattels hemsida.

Köp dina Hot Wheels-bilar bland annat härifrån, och härifrån.

5. Spelföretagens egna figurer, som Ubi Collectibles.

Tänk på att många spelföretag tillverkar sina egna figurer, som Ubi Collectibles. Ofta släpps dem i en begränsad utgåva i samband med att ett nytt spel i serien släpps. Tänk också på att många samlarutgåvor av spel innehåller flådiga samlarfigurer av spelets karaktärer. Dessa utgåvor kan kosta en mindre förmögenhet på Tradera, men ibland går de för en spottstyver, förmodligen till stor del för att potentiellt intresserade samlare inte känner till – eller har glömt – att de existerar. Så det gäller att hålla ögonen öppna!

Ibland säljs dessa samlarutgåvor på Tradera utan själva spelet, med bara kringprodukterna i auktionen, vilket många spelare rynkar på näsan åt. ”Varför skulle jag köpa ett spel utan ett spel liksom?” Jo, om de redan har spelet och paketet med samlarutgåvans alla kringprodukter säljs för kaffepengar så är det naturligtvis ett kap! Följer det med en flådig figur kan den i sig självt vara värd pengarna.

En sådan här fin statyett av Aloy kan du läggarna tassarna på om du köper specialutgåvan av Horizon Zero Dawn. Även till The Last of Us-spelen så har samlarutgåvorna av spelen bjudit på riktigt fina statyetter. Håll ögonen öppna på Tradera, för de dyker upp där ibland!

Länk till Ubi Collectibles på Instagram.

Svenska online-affärer som säljer samlarfigurer:

Ediya Shop har även en affär på Tradera

Enami har även en affär på Tradera

Kategorier på Tradera:

Tradera är förstås också ett bra ställe att kolla, speciellt efter sånt som inte längre finns i de vanliga butikernas lager.

Tradera – Figurer – Samlarsaker

Tradera – Spellitteratur & merchandise

Onlinebutiker i England:

EU:

Amerika:

Japan:

Youtube-kanaler om samlarfigurer:

Det finns många kanaler på Youtube som bara fokuserar på samlarfigurer, eller till och med enbart samlarfigurer från tv-spel. Här är bara ett axplock.

M&L Toys (Super Mario-figurer)

MatchesPeaches (Dragon Ball-figurer)

Sailor Samara’s Collections (Sailor Moon-figurer)

MarLaoutat’s Gaming Collectibles (Figurer från Dark Souls, Assassin’s Creed, God of War, och liknande spel)

Sajter om att samla på samlarfigurer:

MyFigureCollection

Fakta om figurtillverkare:

Ediya Shop har en genomgång om de olika tillverkarna och märkena av samlarfigurer från Japan.

Tipsa oss!

Är det någon tillverkare vi har missat? Har du en egen Youtube-kanal om samlarfigurer? Känner du till någon sida med bra priser, eller har du någon annan spännande länk? Kommentera här nedanför, eller tipsa oss på Twitter, Facebook eller på Discord!