Världen är en orolig plats just nu; är det inte pandemier så är det krig. Rysslands invasion av Ukraina har väl knappast någon missat (förutom ryssarna själva verkar det som). Vi ser fler och fler företag som stänger ner sina tjänster mot Ryssland, och så även Bungie. Igår, torsdag, meddelade Bungie att de stänger alla köp från Ryssland. När denna nyhet kom ut var det många som protesterade men få som faktiskt läste artikeln, så för att förtydliga innebär det alltså INTE att ryska spelare inte kan fortsätta spela Destiny, men däremot att inga nya spelare kan tillkomma. Det går inte att köpa expansioner eller ”silver” (valutan i Destiny för att kunna köpa kosmetiska uppgraderingar). Alltså, grundspelet finns kvar i PS Store, men det går inte att köpa till något. Är man en rysk Destiny-spelare med alla expansioner nedladdade kommer ens spelande inte att påverkas. Vad som händer när nuvarande säsong tar slut och en ny tar vid, som man dessutom måste betala för, är dock oklart och återstår att se. Förhoppningsvis har allt detta löst sig till dess.

För att visa sin solidaritet med det ukrainska folket har Bungie tagit fram ett gratis emblem för spelare att bära. Inte nog med att det står för en bra sak, det är ursnyggt också. Jag gissar att det kommer dyka upp fler och fler spelare med detta emblem under de närmsta dagarna. Själv kommer jag att bära det med stolthet. Det är min tysta protest.

Detta är faktiskt inte första gången Bungie gör något liknande. De visar tydligt var de står i olika humanitära frågor, och är en av det största välgörarna inom spelindustrin. Emblem finns för att visa sitt stöd för flera minoriteter, och dessa bärs av många spelare. Dock finns det rövhattar överallt som kan skicka sura meddelanden för att någon har ett emblem och därmed stöttar något som rövhatten i fråga anser förfärligt. Desto roligare och viktigare att fortsätta visa sin ståndpunkt.

Ett emblem kan inte förändra världen, men det ger oss spelare en chans att visa vad vi tycker. Ju fler vi är som står upp emot förtryck, desto större inverkan kanske vi har till slut. Vi vet ju att rysk media är väldigt censurerad och många vet inte ens om vad som händer. Kanske kan emblemet få några personer att öppna ögonen och ifrågasätta situationen.

För dig som är sugen på emblemet så är koden JVG-VNT-GGG och vill man läsa mer om Bungies arbete för välgörenhet och vad man kan göra för att hjälpa till, kan man klicka in här.