6 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Flera Playstation 4-spel får märkbart kortare laddningstider
Även nuvarande konsolgeneration från Sony verkar förbereda sig för lanseringen av Playstation 5, detta via ett gäng nya uppdateringar. Både The Last of Us Remastered och Until Dawn har nämligen fått betydligt kortare laddningstider i och med sina senaste uppdateringar. Laddningsskärmarna i The Last of Us har gått från att ta över en minut till cirka 14 sekunder medan laddningstiderna i Until Dawn är så gott som obefintliga. Även God of War från 2018 har fått kortare laddningstider. Uppdateringarna är troligtvis en rad förberedande åtgärder för att spelen ska utnyttja kraften hos Playstation 5, samtidigt är det uppseendeväckande att även Playstation 4-versionerna har påverkats märkbart. Detta rapporterar Eurogamer.

Demon’s Souls får läcker ny gameplay-trailer
Det är mindre än tre veckor kvar till lanseringen av Playstation 5 och dess flaggskepp Demon’s Souls, men om väntan likväl är outhärdlig kan du vila ögonen på ett splitternytt spelklipp som dök upp under veckan. Videon nedan kommer från japanska Famitsu och ackompanjeras av några kommenterar från spelets kreativa direktör Gavin Moore. Bland annat berättar Moore att spelet kommer ha två olika spellägen där det ena prioriterar upplösning med 4K och 30 bildrutor i sekunden och det andra använder sig av dynamisk upplösning, vilket tillåter 60 bildrutor i sekunden. Dessutom bekräftar Moore att spelet kommer hedra originalet så gott det går, vilket delvis innebär att de spekulativa svårighetsgraderna inte blir av.

Destruction AllStars försenas och blir Playstation Plus-spel
Det Twisted Metal-osande Destruction AllStars avslöjades i samband med Sonys första Playstation 5-evenemang och sades då vara en lanseringstitel för konsolen, men så blir inte fallet. Istället kommer spelet släppas i februari nästa år som en del av den månadens Playstation Plus-utbud. Trots att spelet nämnts av Playstation vid flera tillfällen har det aldrig riktigt visats upp i handling, däremot kan vi vänta oss en ny trailer under nästa vecka. Detta via Playstation-bloggen.

MER PLAYSTATION: Playstation – en konsol för sin tid

Här är månadens prenumerationsspel
Spöklika oktober är över och det har blivit dags att kika på vilka spel som bjuds ut till prenumeranter av Xbox Live Gold samt Playstation Plus under november månad. Xbox-spelare kommer kunna avnjuta Aragami: Shadow EditionSwimsanity!, Full Spectrum Warrior och Lego Indiana Jones. Samtliga spel kommer vara kompatibla på Xbox One såväl som nästa generations Xbox. Detta rapporterar Xbox Wire. Hos Playstation bjuds det på Hollow Knight: Voidheart Edition och Middle-earth: Shadow of War till Playstation 4. Dessutom kommer samtliga prenumeranter som köper en Playstation 5 få tillgång till det omtalade Bugsnax från och med den 12 november. Detta skriver Playstation-bloggen.

My Time at Portia får uppföljare
Det gemytliga My Time at Portia är påväg att få en uppföljare, och sett till projektets Kickstarter-sida har det potential att bli rejält ambitiöst. Spelet kommer få namnet My Time a Sandrock och kommer precis som sin föregångare ta inspiration från spel som Harvest Moon och Dark Cloud 2. Utvecklarna hade på förhand satt ett mål på cirka 880 000 kronor, men i skrivande stund har de redan samlat in över 1,9 miljoner kronor. Dessutom har utvecklarna publicerat ett gäng så kallade ”stretch goals” där de lovar att lägga till både det ena och det andra så länge de får in tillräckligt med pengar. Du hittar spelets Kickstarter-sida här.

Assassin’s Creed är nästa spelvärld som blir Netflix-serie
Netflix är knappast någon nybörjare när det gäller att konvertera berättelser från spel till tv-serier vid det här laget, och snart kommer även Assassin’s Creed få den populära Netflix-behandlingen. Serien kommer roddas av den exekutiva producenten Jason Altman samt Ubisofts tv-chef Danielle Kreinik. Vi vet i nuläget inte om serien kommer utgå från en egen berättelse, eller om den kommer baseras på något av de många spelen. Du hittar en kort och otroligt intetsägande men likväl fängslande teaser här nedan.

Ubisoft försenar flera stortitlar
Ubisoft har avslöjat att de försenar två titlar bortom räkenskapsåret 2020, närmare bestämt Far Cry 6 och det olyckligt betitlade Rainbow 6 Quarantine. Det förstnämnde hade en planerad lansering den 18 februari nästa år medan Rainbow 6 aldrig hade ett mer specifikt lanseringsfönster än ”2020”. Nyheten innebär att spelen kan släppas som tidigast i april nästa år. Detta rapporterar Eurogamer.

MER FRÅN UBISOFT: Watch Dogs: Legion

Cyberpunk 2077 försenas ännu en gång
Senast jag skrev om hur Cyberpunk 2077 hade fått ett nytt lanseringsdatum trodde jag det skulle vara sista gången, men ack så fel jag hade. Spelets senaste försening blir dock bara 21 dagar lång, vilket innebär att spelet nu släpps den 10 december. Anledningen till förseningen sägs vara spelets skick på den nuvarande konsolgenerationen och att de versionerna kräver mer tid för att hamna i acceptabelt skick. Det var inte länge sedan spelet fick den där guld-stämpeln som innebär att det skickas iväg för certifiering, något som vanligen brukar innebära att ytterligare förseningar är uteslutna. Tyvärr visade sig efterarbetet vara för omfattande för att vara klart till den 19 november.

Jurassic World Evolution: Complete Edition – 3 november
En nöjespark med dinosaurier, vad kan gå fel? Släpps nu till Nintendo Switch.

Shadowverse: Champion’s Battle – 5 november
Ett rollspel i kortspelsform. Släpps till Nintendo Switch.

Descenders – 6 november
Se upp i backen. Släpps nu till Nintendo Switch.

Dirt 5 – 6 november
Den senaste offroad-upplevelsen från Codemasters. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Need for Speed: Hot Pursuit Remastered – 6 november
Saftblandarna har fått nya texturer. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans kylskåp
När den kommande Xbox Series X avslöjades tog det inte lång tid innan dess utseende blev meme-material till höger och vänster. Det mest framstående skämtet liknade maskinen vid ett högteknologiskt kylskåp. Om skojarna ändå visste vad de hade dragit igång. I veckan bestämde sig nämligen Xbox för att inleda en tävling där vinnaren skulle få ett alldeles eget Xbox Series X-kylskåp. Japp, ett helt äkta och fullt fungerande kylskåp. Power your memes.

Veckans DedSec
Det finns en klar fördel med att lansera ett spel där en grupp hackare har huvudrollen. Skulle det vara så att spelet innehåller en förödande bugg hävdar du bara att det är en del av upplevelsen, och att du som spelare nu blir hackad av de skickliga DedSec. När buggen dessutom sker under ett uppdrag som är döpt efter det klassiska felmeddelandet är det som upplagt för succé.

Veckans översättningar
Det kan inte ha varit lätt att öppna en svensk version av den enorma handelssidan Amazon med tanke på hur mycket som behöver lokaliseras för oss i landet lagom. Jag vågar dock påstå att mycket av översättningsarbetet kunde ha undvikits om någon implementerat ett sådant där ”jag är inte en robot”-test i översättningsprogrammet. Jag är nämligen rädd att storspel som ”Aktiv uppmaning av plikt” och ”Behöver du hastighet” inte kommer sälja i närheten lika bra som sina engelska motsvarigheter.

LÄS MER: Switchen har gjort mig till ett Nintendo-fan

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!