4 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Lanseringen av Xbox Series X och S var den största i Xbox historia
När Xbox One lanserades fanns den endast tillgänglig i 13 olika länder och lyckades då sälja ungefär 1 miljon enheter under sitt första dygn. Därför är det kanske ingen överraskning att Xbox Series X och Xbox Series S, som släpptes i hela 37 länder samtidigt, har lyckats överträffa de tidigare försäljningssiffrorna. Informationen kommer direkt från Xbox-chefen Phil Spencer och fastän han inte ger oss några hårda försäljningssiffror poängterar han att lanseringen var den största i spelföretagets 19 år långa historia. Spencer skriver vidare att de arbetar hårt för att få ut fler enheter till sina återförsäljare så fort som möjligt.

Playstation 5 startar Playstation 4-versioner av spel om du inte är uppmärksam
En positiv aspekt med att vi i Sverige ännu inte fått lägga vantarna på en Playstation 5 är alla tips och potentiella fallgropar vi får läsa om under dagarna fram till den europeiska lanseringen. Ett exempel på detta är konsolens försök till att starta fel versioner av dina nya spel. Det är Eurogamer som rapporterar att Call of Duty: Black Ops – Cold War kan startas upp i sin Playstation 4-version om du köpt den så kallade cross gen-versionen. För att motverka detta behöver du aktivt ändra vilken version du vill starta innan du klickar på ”Spela”-knappen. Vi har även hört viskningar om att detsamma gäller för Spider-Man: Miles Morales, ännu ett spel som släpps till nuvarande såväl som kommande generation. Så ifall du tycker spelen ser ovanligt bekanta ut på torsdag kan det vara så att du fortfarande spelar de gamla versionerna av dina nya spel.

LÄS PS4-RECENSIONEN: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

En första titt på nästa generations FIFA
Vi vet fortfarande inte exakt hur FIFA-serien kommer ta form när den tar klivet över till nästa konsolgeneration. Förhoppningsvis kommer vi bjudas på ett och annat spelklipp innan FIFA 21 släpps till de nya maskinerna den 4 december, men fram till dess får vi nöja oss med ett par skärmbilder från spelseriens Twitter-konto. Det verkar sannerligen som att vi kommer bjudas på högupplösta svettpärlor i vinter. Det är även värt att notera att de som köpt spelet till nuvarande generation innan den 4 december kommer kunna uppgradera till den nya versionen utan extra kostnad.

Deathloop får nytt lanseringsdatum
För en tid sedan kunde vi läsa om hur Dishonored-studion Arkanes kommande spel Deathloop hade försenats in i 2021, och nu vet vi exakt när vi kommer få dyka in i den våldsamma tidsloopen. Spelet släpps i skrivande stund den 21 maj nästa år och kommer släppas i en rad olika versioner med diverse bonusar och tillägg. Spelet släpps till Playstation 5 och PC. Detta skriver Gematsu.

LÄS MER: Deathloop hämtar tillbaka 15 år gamla ideér

Skådespelaren och karaktären Keanu Reeves är med i Cyberpunk 2077
Vi visste redan att Johnny Silverhand, en karaktär som spelas av Reeves, är en stor del av handlingen i det kommande Cyberpunk 2077. Nu verkar det dessutom som att även karaktären Keanu Reeves är en del av den omfattande spelvärlden. Det är sångtexten från en av spelets officiella låtar som pekar mot att skådespelaren faktiskt existerar parallellt med sin karaktär Johnny Silverhand i spelets lore, något som nu också bekräftats av spelets senior quest designer Patrick K. Mills. Tydligen är spelversionen av Reeves en aningen okänd skådespelare som ofta blandas ihop med den betydligt mer populära Johnny Silverhand.

Mortal Kombat 11 Ultimate – 17 november
Den ultimata versionen av den ultravåldsamma fightern. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch och PC

Astro’s Playroom – 19 november
Upptäck din nya handkontroll på bästa möjliga sätt. Släpps till Playstation 5.

Marvel’s Spider-Man: Remastered – 19 november
2018 års bästa spel blir ännu bättre. Släpps till Playstation 5.

Hyrule Warriors: Age of Calamity – 20 november
Slåss mot Hyrules farligaste fiender. Släpps till Nintendo Switch.

Katamari Damacy Reroll – 20 november
Det älskade spelet rullar in i ny form. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Veckans DIY
När flera streamers var oroliga över att bli anklagade för olovligt användande av upphovsrättsskyddat material kom Twitch med en alldeles briljant idé: stäng av allt ljud i spelen. Föga överraskande var det många som blev måttligt upprörda över denna extrema lösning, andra tog tillfället i akt för att träna på sina hemmagjorda ljudeffekter.

Veckans solklara
Microsoft och Xbox har aldrig varit några stjärnor när det kommer till logiska namn till sina spelmaskiner. De har lyckats med allt från att kalla sin tredje maskin för Xbox One och den fjärde för detsamma som den första. För att reda ut all förvirring har vi därför plockat fram den här händiga bilden som förhoppningsvis kommer räta ut alla era frågetecken.

Veckans PSA
I veckan började det dyka upp videos där rök steg från toppen av flertalet Xbox Series X-maskiner. Ursprungligen trodde vi att det berodde på ordentliga problem med konsolens kylningssystem, men det skulle snart visa sig att det var fel på användaren snarare än hårdvaran.

Veckans basriff
Basister får sällan mycket beröm utan har allt som oftast en tendens att husera i bakgrunden. Däremot ska vi vara noga med att ge dem beröm när de förtjänar det, som till exempel när de lyckas förvandla ett ikoniskt start-ljud till ett överraskande svängigt funk-spår.

MER NINTENDO-MUSIK: Veckans spelmelodi: Mario Kart 8 – Mount Wario

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!