3 minuter lästid

Cloudpunk är en dystopisk framtidssaga i en mörk 3D-pixelsaga där du spelar som Rania, flickan från landet, som kommer till megastaden Nivalis. Där byggs inte kvarteren horisontellt på marken, utan vertikalt längs enorma skyskrapor. De fattigaste hittar vi som enligt tradition längst ner och de rikaste rika bor allra högst upp. Neonskyltar skriker ut sina budskap högt och lågt, vilket tycks gett Nivalis invånare både problem med ögonen och återkommande huvudvärk. Rania har råkat ut för något (som ej nämns) som gör att hon har hamnat i onåd hos en skuldindrivare och blivit tvungen att lämna sin hemby. Väl i Nivalis får hon jobb som budbilsförare på budfirman Cloudpunk, som kanske inte är det mest laglydiga företaget som går att hitta.

Eftersom staden är byggd vertikalt är det självklart en flygande budbil du har, en HOVA. Med dig i din HOVA har du din hunds uppladdade medvetande som medhjälpare integrerat i bilen. Du har din arbetsgivare, eller Control som han kallas, med dig på länk, och medan paket levereras mellan de olika stadsdelarna så kallpratar ni om lite allt möjligt, vilket ger en större förståelse för hur och varför Nivalis är som det är.

Med varje kolli som levereras, må det vara ett hjärta som skall levereras på tid eller ett paket som du absolut inte får fråga vad det innehåller, lär du dig nya saker om den neonskrikiga staden du hamnat i. Ett litet minus är att när du rör dig mellan olika områden i staden uppstår en liten laddningstid, vilket är rätt störande när du kör tidsbegränsade uppdrag. Det handlar visserligen bara om några enstaka sekunder, men det räcker för att man ska tappa sitt flow och ibland misslyckas med sitt uppdrag. Även sättet att spara uppfattar jag som lite ovanligt, för det finns alltså inget uppenbart sätt att spara spelet på, och du får inga ledtrådar om hur du gör det. Jag fick faktiskt googla mig till svaret och för den som undrar sparar du varje gång du kliver in eller ut ur din HOVA. Inte helt uppenbart kanske.

Spelet utspelar sig under Ranias första natt som budbilsförare, och hon får träffa på en hel del skumma typer, vilka alla har sin egen skeva uppfattning om världen de lever i. Efter någon timmas spelande inser man att något inte riktigt står rätt helt till i Nivalis. Infrastrukturen har på det stora hela fallerat och olyckor sker ofta, och mitt i den här soppan dras Rania in i mot sin vilja. Emellanåt ställs du inför olika moraliska dilemman med dina leveranser, där konsekvenserna av dina handlingar visar sig senare i spelet. Leverera eller inte leverera, det är den ständigt stora frågan i Cloudpunk.

Om man vill göra en djupdykning i spelets symboliska mening är den självklara tolkningen att det handlar om hur samhället ser ut idag. Cloudpunk är inte direkt diskret med sin samhällskommentar om övervakning, klassamhällen och storföretag som tar över. De rika står över de fattiga och med pengar kan man köpa sig fri från det mesta, lite så som verkligheten ser ut på vissa ställen i världen idag. Enda skillnaden är att i Cloudpunk har havsnivåerna redan stigit och något land finns inte i sikte.

LÄS MER: Yakuza: Like a Dragon

Hur man än väljer att tolka innebörden av spelet är det ändå helt klart ett mysigt spel, med en mycket duktig röstskådespelerska, Andrea Petrille, i huvudrollen. Hon har gett rösten till Rania, och den är alldeles utmärkt, även om resten av internet inte tycks hålla med mig i den frågan. Rania är kaxig, nyfiken och högst oimponerad av staden hon befinner sig i, och Petrille gör ett bra jobb att få Rania att låta lite lagom ointresserad och trött på människor.

Ion Lands, en liten tysk spelstudio, har lyckats med konststycket att göra det mysigt att färdas runt i en mörk och dystopisk cyberpunk-värld. Det passar alldeles utmärkt att spela nu under hösten. Regnet vräker ner i Nivalis, precis som det gör här i Sverige såhär i början av november.

Cloudpunk kanske inte är ett spel som lämnar något bestående intryck, men är ändå helt klart värt att spela, om så bara för den sköna musiken som förhöjer upplevelsen till en väldigt trevlig spelstund. Det är som om Daft Punk skulle ha gjort vaggvisor. Den blir en stor kontrast mot det hetsiga nattlivet som pågår i Nivalis. Jag rekommenderar verkligen att ni lyssnar på den här, fast med brasklappen att ni enbart bör lyssna och inte titta då det kan upplevas som spoiler-innehåll . Cloudpunk får mig att tänka på filmen Bladerunner, med neonskyltar, konstant regn och svävande bilar. Det fattas bara att Harrison Ford kommer inflygandes med sitt charmiga leende så hade illusionen varit så gott som komplett.