Ett slag för omslag är en artikelserie här på playerone.se där vi belyser och talar om omslagen som pryder våra kära spel. Det kan vara allt från gammalt och fult till nytt och snyggt. Vi ämnar att skina ljus på både det bästa, det sämsta och det som är mitt emellan. Det är också såklart högst subjektivt vad olika medlemmar på redaktionen tycker så vi välkomnar diskussion vad ni själva anser om de omslag vi lyfter fram i detta inslag på hemsidan.

Captain Toad gjorde sin debut i Wii U-spelet Super Mario 3D World, men blev så populär att han fick ett eget Wii U-spel, som sedan även konverterades till 3DS och Nintendo Switch. Spelet kanske ser ut som ett 3D-plattformsspel, men är mer av ett pussel-äventyr, där du vrider och vänder på spelvärlden för att hitta gömda skatter. Förutom pusslandet innehåller spelet även vissa mindre actionmoment och passager som går på tid. Captain Toad kan inte hoppa, men han kan trilla ner från en högre plattform och landa på sina fiender. I spelet jagar du inte bara skatter som Captain Toad; på vissa banor är du istället Toadette. Switch-versionen fick en tid efter premiären ett oväntat tvåspelarläge där Captain Toad eller Toadette får sällskap av en ny Toad, så att du och en vän kan lösa pussel och leta skatter tillsammans.

Hur väl förmedlar omslaget innehållet i spelet?

Att det är ett feel-good-spel med mycket skoj framgår med all önskvärdhet! Såväl draken som spelets stora skurk – den giriga jättefågeln – är med på omslaget. Likaså guldmynten och stjärnorna man är ute efter. Samt de vanligaste fienderna: Shy Guys och de där flygande skalbaggarna. Dessutom har vi med alla aktiviteter i spelet, från huggande med yxan och kastande av rovor till åkande med gruvvagn. 

Vad gillar du mest med omslaget?

Förutom de underbara färgerna – som vi är vana att få från Nintendos spel och omslag – så gillar jag att det händer så mycket på omslaget utan att det någonstans blir grötigt eller överbelastat. Det finns en renhet och klarhet mitt i all action. Jag gillar också hur elegant spelets kubformade banor antyds i spelets logotyp!

Vad gillar du minst med omslaget?

Captain Toad: Treasure Tracker har ett i det närmaste perfekt omslag. Det är bara den något blaffiga Super Mario Odyssey-reklamen uppe i högra hörnet som stör intrycket. Färgerna på skylten matchar visserligen resten av omslaget, men den känns ändå onödigt inträngande. Omslaget får också spelet att kännas något mer actionfyllt än vad det egentligen är. Vissa av spelets passager är visserligen riktigt intensiva, men mestadels är spelet betydligt lugnare och mer eftertänksamt än omslaget kanske ger sken av. Sedan kan man förstås klaga på att Captain Toad förekommer åtta gånger på omslaget, medan Toadette bara förekommer en gång! Men med tanke på hur ytterst sällan Toadette förekommer på ett spelomslag överhuvudtaget så får man nog vara nöjd med det man får.