3 minuter lästid

Nyligen hade Gamescom en stream där de annonserade den nya expansionen till The Sims, nämligen The Sims 4 Star Wars: Resan till Batuu. Det är ännu en frukt av Electronic Arts och Disneys fortsatta samarbete och mångåriga avtal, för nu är det dags för Star Wars magiska värld att även inta Sims-spelen. Det här avslöjandet fick en minst sagt sval mottagning av världens Sims-spelare, och här är min gissning på varför.

SE TRAILERS FRÅN: Gamescom 2020

Jag är själv inte ett fan av Star Wars, lika bra att få det sagt på en gång, men det är inte därför jag ogillar temat på den här nya expansionen. Utan frågan som jag och tydligen många andra ställde sig efter Gamescom-streamen var “varför?”. Vem hos EA tyckte att det här var en bra idé? Det här känns som ett sätt att generera en kassako, att dra nytta av en känd franchise för lite klirr i kassan. Den här expansionen känns bara som en enda stor reklampelare för Disneylands Star Wars-område som föreställer Batuu. Jag förstår absolut att EA som företag behöver tjäna pengar, och att expansioner till Sims är ett bra sätt att göra det på, men den här expansionen verkar ge motsatt effekt. En måttstock som går att använda är reaktionerna under trailern som ligger uppe på Youtube, den har i skrivande stund ungefär 38 000 likes och 91 000 dislikes. Kommentarerna under videon pratar om hur alla borde strunta i att köpa expansionen så att missnöjet märks. Men vad är det då som alla tycker är så dåligt, var är det skon klämmer?

Om det är något Sims-spelarna efterfrågar är det realism eller åtminstone en romantiserad och Simifierad version av realism. Det har kommit tillägg till spelet som bland annat innehöll småbarn, stegar och pooler, vilket har varit enormt uppskattat. Högst upp på önskelistan för spelarbasen står just nu saker som mer spelmöjligheter med barn och småbarn, att lägga till hästar och våningssängar. Spelet är trots allt ett stort dockhus och det vill vi fylla med saker vi känner igen och gillar. Vi pratar alltså om spelare som när de själva fick rösta fram expansioner valde “Skickligt stickat” och “Tvättstuga” över exempelvis möjligheten att ge sina simmar en karriär som spökjägare. När spelarbasen fick välja vilket innehåll de ville lägga till i spelet blev det alltså stickning och tvättmaskiner, och säger inte det ganska mycket om vilken typ av innehåll som efterfrågas? 

LÄS MER: Veckans spelmelodi: The Sims 4 – It’s the Sims

Den lilla information som just nu finns om Sims 4: Resan till Batuu ger oss en bild av en historiedriven expansion, liknande vad som kom i StrangerVille. Jag personligen har inte spelat StrangerVille för att i de Sims-kretsar jag hänger i ses den på med rynkade ögonbryn. Det är en väldigt linjär historia som inte riktigt är omspelbar då allting händer på samma sätt varje gång. Kombinerat med kläder och inredning som inte riktigt passar in i det “vanliga” spelet. Tyvärr ser jag denna nya Star Wars-expansion gå åt samma håll som StrangerVille. Den ser absolut häftigt ut med detaljerade miljöer och vad som verkar kunna bli ett bra historiedrivet spelsätt, men det är också för smalt och orealistiskt. Det känns inte värt att lägga pengar på en expansion som kanske är lite kul att spela en gång, för att sedan aldrig användas igen. Den känns väldigt bortkopplad från resten av ens reguljära Sims-upplevelse.

The Sims 4 Star Wars: Resan till Batuu är redan utdömt av spelarbasen, och det visar mest bara på att EA inte lyssnar eller ser på sina spelare. Det som efterfrågas är betydligt simplare saker som inte kräver några samarbeten med stora namn. Star Wars-franchisen har en stor följarskara och det har Sims också, men venndiagramet över de jag känner som spelar Sims och de jag känner som gillar Star Wars är två separata cirklar. Det hade varit så mycket rimligare att släppa en expansion baserad på de rymdvarelser som redan finns i Sims, att utveckla deras möjligheter och historia. Det finns så mycket annat att lägga tid och pengar på än att vara en reklampelare åt Star Wars, spelarbasen har oändligt med idéer och önskar inget extravagant.

Låt oss avsluta med två tips, ett till Electronic Arts och ett till Star Wars-franchisen. EA, lägg in våningssängar och bilar, vi har väntat länge nog. Star Wars, snälla samarbeta med Overwatch istället för jag hade kunnat betala en halvt orimlig summa för ett Hammond BB-8-skin.