3 minuter lästid

2020 har ju på många sätt varit ett inte så roligt år, men det har ändå lyckats klämma ur några guldkorn i all övrig skit som hänt. Vi har fått en helt ny konsolgeneration med både Playstation 5 och nya Xbox Series X. Detta är något jag själv sett fram emot en längre tid, och jag hade dessutom tur och fick tag i ett Playstation 5 tidigt. Kortare laddtider och en ny kontroll gjorde att spelupplevelsen tog ett rejält kliv framåt och blev mycket mer intensiv. Den kanske inte är den vackraste skapelsen med sin enorma storlek, men den är ändå stilren och känns nytänkande. Äntligen har Sony lämnat det helt svarta skalet bakom sig och gett liv åt en ny skapelse i fräscht vitt och svart. De spel som blivit mina favoriter i år hittills är dock inga spel till PS5, helt enkelt för att jag inte har hunnit med så många hittills. De är alla spelade på Playstation 4 eller Nintendo Switch.

5. Dandara: Trials of Fear


Åh, en sådan känsloresa jag gjorde i detta spel! Dandara var en historisk krigardrottning som levde på 1600-talet, och vi får följa hennes kamp för överlevnad i vildmarken genom hennes mod och sätt att röra sig. Hon rör sig framåt genom att kasta sig fram med olika capoeira-steg, upp eller ner finns inte för hela hennes värld rör sig i ett föränderligt mörkt kaos. Det gav mig en rejäl historielektion i hur människor behandlades, och i hur capoeira uppstod i sydamerika för att stå upp emot förtrycket från den vite mannen. Det var vilt, vackert och symboliken är mycket tydlig. Ibland behövs en paus från aliens och zombies, och då är Dandara perfekt. Jag kan även erkänna att jag köpte en fysisk kopia av spelet från Super Rare Games. Dyrt, men helt klart värt det.

 

4. 13 Sentinels: Aegis Rim


En interaktiv novell med inslag av realtidsstrategi. Detta spel handlar om ett gäng japanska skolungdomar som skall rädda världen. Trots en seg början blev jag helt fast några timmar in i spelet. Mycket prat och lite action. Ett lite annorlunda spel som jag ändå tror passar en bred publik. När jag väl trodde att jag hade listat ut vad som skulle hända kom en rejäl twist i slutet och jag blev nästan mållös. Ett spel som jag absolut inte ångrat att jag lade några extra timmar på för att kunna utforska allt och tänka igenom alla alternativ jag ställdes inför.

 

3. Maneater


Detta är årets absolut roligaste spel! Att spela som en liten haj som utvecklas från klen liten unge till enorm mördarmaskin var helt fantastisk. Fantasifulla uppgraderingar som pansarhud och strömförande tänder var hur kul som helst. Att simma runt i haven och ha ihjäl simmare så att blodet skvätte var otroligt underhållande. Dum underhållning när den är som bäst.

 

2. Minoria

Minoria är ett mysigt metroidvania där du spelar som en liten krigarnunna i ett kloster fyllt av elaka häxor och häxkarlar. Det har fantasifulla fiender och stämningsfulla miljöer i både dystert brungrått och färgglatt rosa. Det är svårt och utmanande men ändå urmysigt. Det är inget jättelångt spel, men vill man ta platinumtrofén så gäller det att klura lite och lägga ner lite extra tid. Jag har själv redan spelat igenom det två gånger bara för att det är så snyggt.

 

1. Kingdom Hearts: Melody of Memory


Som den Kingdom Hearts-fangirl jag är kan jag inte låta bli att älska detta spel (hur kan man inte älska Kingdom Hearts?) som är ett av många i spelserien, men ett rytm-spel. Att få återuppleva musiken är så otroligt nostalgiskt och bara genommysigt. Det kan behövas år 2020 när resten av världen kanske inte är riktigt lika mysig. Sora, Kalle och Långben tar sig an fiender i takt med musiken, och emellan banorna får vi en repris av vad som hänt i tidigare spel. Det är perfekt för den som kan känna sig lite vilsen i Kingdom Hearts-loren, vilket nog rätt många gör. Jag är långt ifrån färdig med KH:MoM och tänker satsa på platinum så småningom.


Jag har tyvärr inte haft världens bästa spelår, eftersom jag har haft alldeles för lite tid att spela så mycket jag hade önskat. Förhoppningsvis blir det bättre med den saken efter nyår. Trots tidsbrist gick jag bananas på rean på Playstation Store och planerar göra detsamma på Nintendo Eshop. Ett nyårslöfte till mig själv kanske är att spela igenom alla de spel jag köpt på rean, och ta platinum i KH:MoM – om jag nu lyckas hitta tiden. Men man tar ju sig tid, och prioriterar det man gillar, eller hur?

Gott nytt spelår till er alla, må era konsoler aldrig krascha och era spel för alltid underhålla er!