2 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Ett mord har skett. I ett träsk. Av ett träskmonster. Åtminstone som det ser ut.

Tillsammans med sin poliskollega anländer en detektiv till brottsplatsen. Han heter Grimoire, och han är fast besluten att lösa mysteriet. Träsket är dock varken obebyggt eller öde. Konstigt nog har någon anlagt en nöjespark mitt i den ogästvänliga sankmarken, och inte mindre än sju personer har av olika anledningar befunnit sig på platsen vid tiden för mordet. Det är själva ägaren av turistattraktionen Boggy’s Bog som har blivit huggen till döds och av såren att döma är det tre träskslembeklädda klor som har orsakat det. Men kan det onda dådet verkligen vara utfört av ett fantasiväsen? Vår detektiv är skeptisk.

Ungefärlig speltid: 2,5 timmar.

Detective Grimoire är ett 2D-animerat peka-klicka-spel komplett med fyndigt manus och ambitiöst röstskådespeleri. Spelmekaniken består i huvudsak av att finkamma olika platser efter ledtrådar och att prata med olika karaktärer. I rollen som Grimoire får du undersöka föremål, förhöra vittnen och lösa både små och lite större pussel.

Detektivens slutledningsförmåga låter dig para ihop föremål och personer med olika påståenden eller händelser för att resonera dig fram till nya slutsatser. Genom att samla på dig de rätta ledtrådarna låser du upp särskilda ”utmaningar” hos var och en av de misstänkta, vilka krävs för att luska fram ytterligare viktig information. Det går också att titta närmare på karaktärsporträtt för de personer du har stött på. Där samlas olika påståenden allteftersom fler ledtrådar och pusselbitar faller på plats. Denna information går sen att markera som misstänksamt eller inte, och på så vis kan du utesluta enskilda påståenden och till slut hela karaktären.

Medan spelets humoristiska manus slår an en lättsam ton blir det aldrig larvigt. Det bibehåller hela tiden en viss seriositet – det handlar trots allt om ett brutalt mord – och uppvisar så småningom ett berättarmässigt djup. En skulle kunna likna det vid ett barnprogram som är gjort för att både barn och vuxna ska kunna njuta av det.

Detective Grimoire är vad jag skulle ha velat att många fler peka-klicka-spel var när jag var ung. Det är lätt att förstå, minst lika enkelt att utföra, och ständigt underhållande. Jag tror att det här spelet skulle passa alldeles utmärkt som introduktion till peka-klicka-genren för någon som inte tidigare är bekant med denna typ av mysterienystande.