1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Visste du att forskning visar på att grävande i spel ökar dopamin- och endorfinnivåerna hos den genomsnittlige spelaren? Eller ja, forskning och forskning, det är väl egentligen försäljningssiffrorna för spel som Minecraft och Terraria jag tänker på. Och huruvida gräv-elementet i dessa spel påverkar kroppens kemiska glädjeämnen? Ja, det kanske mest gäller mig personligen.

Ungefärlig speltid: 6 timmar.

Jag tror dock att mången spelare skulle hålla med mig om att det finns något visst i att med hacka, spade eller yxa i hand brisera markytan och bege sig ner i jordens innanmäte. I vilket syfte? kanske du undrar. För att ta sig djupare ner såklart! I Steamworld Dig är det nämligen resan som är målet.

Som spelare får jag ikläda mig rollen som Rusty, en ångdriven robot som tar sig an att utforska underjorden nedanför västernstaden Tumbleton. Med hjälp av bland annat ovan nämnda verktyg utvinner jag olika sorters mineraler, ädelmetaller och värdefulla stenar samt hugger mig igenom ondsinta varelser medan jag tar mig djupare och djupare ner.

Med jämna mellanrum får jag återvända till stan för att sälja min fångst och köpa starkare utrustning, vilket behövs allteftersom jag når djupare ner. Utöver att uppgradera mina grävredskap, min lampa och min vattentank kan jag dessutom tillägna mig en handfull nya förmågor som – i en anda av lätta metroidvania-nyanser – ger mig anledning att återbesöka platser jag tidigare har stött på.

Oroa dig inte över vad vitsen med detta spel är. Greppa bara en hacka och låt endorfinerna flöda!


mm
David Nylander

Hemmakär örebroare med en blomstrande kärlek till nostalgi och ett horn i sidan till särskrivning. Spelar mest för sig själv men tackar inte nej till ett trevligt partyspel i goda vänners lag. Eftersom han aldrig blev biten av en radioaktiv spindel, fick sitt brev från Hogwarts eller plockades upp av allas vår tidsresande favoritdoktor hoppas han att detta så småningom istället befaller hans dotter.

All author posts