5 minuter lästid

Sommaren är i full blom och i år ska vi helst hålla oss borta från uteserveringarna. Så vad är rimligt att hitta på när du sitter hemma? Spel såklart! Jag har alltid gillat att klura på grejer, allting från att bygga IKEA-möbler (det är ju som Lego men för vuxna!) till tankekrävande spel. Ni vet sådana spel som riktigt sätter fart på hjärnkontoret.

Det har blivit lite min och min partners grej, att spela olika pusselspel tillsammans. Så jag tänkte dela med mig av några tips som kan hjälpa er att hålla hjärncellerna vid liv under semestern. Men tyvärr behöver du hitta någon annan som har lika tråkigt som dig, för här är det bäst att vara två. Träna upp kommunikationen med din partner, se om du och din vän faktiskt kommer så bra överens som ni tror eller övertala din mamma om att det här är ett bra tillfälle för henne att pröva på ett av dina intressen!

Portal 2 i co-op

Finns det något mer ikoniskt pusselspel än Portal? I formen av två robotar utrustade med varsin portal gun ska man ta sig igenom banor utformade av AI:n GLaDOS. Det är ett förvånansvärt lättsamt spel trots det något mörka temat, men i co-op versionen är det inte så mycket fokus på en historia utan mer på att lösa och nå banornas ändstation.

Portalerna måste kombineras rätt för att ni ska ta er till banans slut och vägen dit kräver ett visst fokus. Men uppgifterna känns aldrig omöjliga och kräver sällan snabba reaktioner, så det är en perfekt inkörsport i spelvärlden. Men det som gör att Portal verkligen glänser i mina ögon är den sarkastiska humorn som kommer från redan nämnda GLaDOS. Denna syrliga AI berättar mer än gärna hur dåligt det går för er, hur testet är omöjligt och hur hon inte förstår att ni inte har gett upp ännu. Det enda negativa jag har att säga om Portal 2 co-op är att det är på tok för kort.

Death Squared


Ett härligt simpelt, men ack så komplicerat, pusselspel där ni spelar som små robotar (ja, igen!) i formen av boxar. De här robotarna är ute efter att ställa sig på sina respektive målrutor, vilket låter simpelt nog. Banorna börjar relativt enkelt. Man får snabbt häng på hur man ska röra sig och vart man ska. Men väldigt snabbt kräver det mer tankeverksamhet och frågeställningar som ”hur var det nu igen, skadas jag av lasern med min egen färg eller inte?” blir alltmer förekommande.

En bra kombination av klurigheter, trevlig grafik och Portal-esque humor. Det passar bra för hela familjen då kontrollerna är väldigt enkla då de små robotarna inte kan göra mycket annat än att gå runt på banan (de kan inte ens hoppa). Jag rekommenderar er varmt att köra någon form av konsolversion, för det är riktigt trevligt att sitta och klura på banorna i soffan. Det bjuder upp till lek för upp till fyra spelare, så ring hem några friska kompisar!

Keep Talking and Nobody Explodes


En bomb, en manual och en klocka som snabbt tickar ner. Keep Talking and Nobody Explodes har ett spelsätt som jag aldrig stött på förut, och jag älskar det! I grund och botten går spelet ut på att desarmera bomber genom att klippa rätt trådar och klicka på rätt knappar, allt efter vad manualen säger. Men skruven är att den som har manualen inte får se bomben och tvärtom. Så skriv ut manualen (eller ha den på en annan dator eller läsplatta) och välj vem som gör vad. Är du bättre på att bläddra i manualen och lösa hjärnskrynklare eller förklara hur bomben ser ut i detalj?

We Were Here


We Were Here är ett till spel där de spelande tar på sig två olika roller, en ute i slottet och en som är fast i ett enda rum. Ni är två utforskare som har kommit ifrån varandra i ett gammalt slott och  som endast kan kommunicera genom walkie-talkies. Det betyder att när det är dags att lösa pussel går det inte att prata i munnen på varandra utan det är bara att snällt vänta på sin tur, även om det börjar bli bråttom!

Det här är ett spel som fort kan få svettdropparna att börja rinna när pusslen sakta håller på att ta livet av dig eller din vän, så nu är det dags att slå era kloka huvuden ihop. Det här är faktiskt en hel spelserie, så om det är något ni fastnar för finns det mer spel av exakt den här varan. Det är bara att hitta en kompis som också har en fungerande dator och plöja igenom allihop. Bäst av allt? Första spelet finns att spela helt gratis på Steam!

Unravel Two


Om jag skulle använda ett enda ord för att beskriva Unravel Two skulle det vara lugnt. Du och din kompanjon är varsin liten garndocka som sitter ihop med varandra i ett litet snöre. Genom att använda er av det här snöret kan ni hjälpa varandra att klättra, hoppa och bara ta er runt banan. Unravel kombinerar fantastiskt fina miljöer med härligt folklig bakgrundsmusik. Det här är ett pusselspel som inte gör dig stressad utan är perfekt där i soffan när balkongdörren är öppen ut i sommarnatten. Extra roligt är att spelet är skapat av svenskar och att det avspeglas i miljöerna.

Följande spel är inte ett pusselspel, men jag ville nämna det ändå för det kräver lite tankeverksamhet och är ett spel som jag varmt rekommenderar. Det får bli ett hedersomnämnande helt enkelt:

Raft (endast PC)


Rådande omständigheter kanske har gjort att du inte kan åka på den där båtturen mellan medelhavsöar som du drömt om, men varför ska det stoppa dig? Raft är ett kooperativt överlevnadsspel. Om du någonsin prövat på Minecraft kommer du snabbt in i hur saker fungerar. Bjud in hela kompisgänget för här skapar du nämligen en server då det går att vara många, men det fungerar likväl utmärkt att spela bara som två eller helt ensam.

Du och dina kamrater börjar på en liten flotte, med ingenting annat i era händer än krokar som är till för att samla in allt skräp runt omkring er. Skräpet går sedan att använda för att bygga saker som ni behöver för att överleva, som vattenuppsamlare och fiskespön. Bygg ut er flotte, lägg till vid en ö, samla resurser och lås upp det som behövs för att ta er vidare till nästa ö. Men se upp för att vara ouppmärksam och trilla ner i vattnet, för det är inte bara skräp som simmar omkring längs vågorna!


mm
Hanna Johansson

Hanna är Linköpingsbon och baksätesspelaren som aldrig kommer glömma bort hur fantastiskt Sims 2 var. Livet går ut på spel, mat och katter, och hon är alltid på jakt efter nya co op-spel att testa relationen med sin sambo med!

All author posts

Privacy Preference Center