Den här veckan släpps Alba: A Wildlife Adventure. Det är ett litet äventyr som äger rum på en mysig ö i vad som liknar sydamerikanska territorier. Det är här spelets titulära protagonist spenderar sommaren med sina farföräldrar och nästan omgående ser hon det som sitt kall att göra ön ren från skräp, återupprätta naturreservat, ta foto på faunan och hindra ett rysligt hotellbygge. Det är som att spela en tecknad 80-tals-serie komplett med moraliska floskler, moralkakor och budskap om en bättre och renare värld. Det är väldigt idylliskt och ideologiskt.

Jag är dock inte här idag för att primärt berätta om Alba: A Wildlife Adventure men eftersom jag spelade det under sin iOS-exklusivitet och nu när jag även nyligen spelat igenom Pokémon Snap och inlett Umurangi Generations så slår det mig hur dessa är en vägvisning om hur nästa generations Pokémon Snap bör utformas. Nintendo-spelets på-rälsupplägg får det att kännas allt från gammalt och knaggligt till begränsande och upprepande. Jag kan förstå att Nintendo först ville doppa tårna försiktigt och se om det fanns ett intresse för ett nytt Pokémon Snap men om de väljer att göra ett nytt spel till är det dags att förnya saker på riktigt och då tycker jag Alba och Umurangi Generations kan få agera förebilder för att bygga ett fotograferingsspel i en öppen och icke-linjär miljö. 

De två mer ekonomiskt tillbakahållna titlarna är mer statiska med sin värld. Motiv håller sig överlag på sin plats med vissa undantag medan Pokémon Snap har kapitalet och tiden att skapa unika animationer som triggas utefter olika förutsättningar. Det ger liv och lekfullhet åt världen men jag är som sagt trött på hur det känns som ett linjärt safari från en bil snarare än en värld man genuint får upptäcka och utforska själv med sin kamera. Även gamla Afrika på Playstation 3 förstod glädjen i att fritt utforska men det är svårt att mäta sig med Nintendos Pokémon-värld när det kommer till att skapa och presentera ett livligt och levande landskap med djur. 

Nintendo har byggklossarna för något väldigt speciellt, de måste bara våga börja använda dem. Det är dags att göra New Pokémon Snap genuint nytt.