1 minuter lästid

Vi vet alla om att Playstation 5 är snabb. Ända sedan maskinen började marknadsföras, såväl officiellt från Sony och inofficiellt från diverse läckor, har den blixtsnabba SSD-hårddisken varit det tydliga huvudämnet. Nu när jag äntligen fått se konsolens hastighet med egna ögon är jag absolut imponerad, men inte riktigt på det sättet jag trott. Ni förstår att även Xbox Series X och S laddar såväl nya som gamla spel snabbare än kvickt, så detta är liksom ingenting som är unikt för Playstation 5. Jag har redan upplevt otroligt snabba laddningstider på min Series X. Vad som däremot är unikt för Sonys maskin är dess förmåga att korta av startskärmar på spel jag redan startat en gång tidigare.

Om vi tar Assassin’s Creed Valhalla som exempel, där behöver du se flashiga animationer som gör reklam för Ubisofts spelmotor samt Ubisoft själva innan du kan välja en sparfil att ladda. Detta behöver du såklart även göra på Playstation 5, men bara första gången du startar spelet. Nästa gång du kommer tillbaka är de puts väck, för du har ju redan sett dem en gång. Nu skickas jag istället direkt till ”tryck på knapp för att starta”-skärmen och är omgående redo för nya äventyr.

Detta är såklart en liten funktion sett till det stora hela, men när hela essensen i maskinens marknadsföring är hastighet känns det trevligt att Sony verkar ha gjort allt de kan för att framhäva konsolens höga tempo.