2 minuter lästid

Det finns en populär tweet som flera twittrare körde i somras. Man sätter ett citat från Last of Us-skaparen Neil Druckman mot ett citat av förre amerikanske Nintendo-bossen Reggie Fils-Aimé:

Tanken är förstås att vi ska välja sida, att vi ska föredra det ena eller det andra, men jag blev enbart glad när jag såg den här tweeten första gången. För det här visar att i en mediavärld där allt fler vill gå i samma spår som någon annan så finns det fortfarande en mångfald i spelvärlden.

Xbox har de senaste åren satsat på lättsamma online-spel som Forza Horizon 4 och Sea of Thieves, som passar perfekt till deras satsning på prenumerationstjänsten Xbox Game Pass. Deras stora single-player-spel, som Halo och Gears, har också, eller kanske främst, ett starkt online-fokus. Dessutom har man på senare tid gett sig tusan på att försöka få monopol på västerländska rollspel. Playstation har främst satsat på mörka single-player-spel för en vuxen publik, i form av spel som God of War, The Last of Us Part II och Ghost of Tsushima. Nintendo kör på både single-player och onlinespel, men allting är framför allt familjevänligt och färgglatt. Dessutom har Nintendo ett starkt fokus på lokal multiplayer, för fyra eller fler spelare, som både Xbox och Playstation helt saknar.

Ända sedan Playstation 2-eran har många pekat på det faktum att det är onödigt att det ska finnas tre stora konsolföretag, om dessa tre ska vara i princip lika varandra. Nintendo har svarat med att enbart släppa konsoler som inte liknar något som konkurrenterna håller på med, senast hybrid-succén Nintendo Switch, medan Microsoft satsar på prenumerationstjänsten Xbox Game Pass, och Sony senaste grepp är att satsa på haptisk feedback i handkontrollen. Och när det gäller spelen som man fokuserar på så finns det, som sagt, uppenbara skillnader.

LÄS MER: KonsoIkriget är över: Playstation vann (men inte på det sätt du tror)

Nu har Microsoft gått ut och sagt att man ska satsa mer på flera single-player spel framöver (vilket deras långa rad uppköp av studios bevisar att man menar allvar med) och Sony gått ut och sagt att man ska satsa mera på online multiplayer framöver. Men utbudet som Playstation 5 bjuder på under sitt första år ser mestadels ut som typiska Playstation-spel, och det mesta som avtäcktes på Xbox Series X-spektaklet i juli såg ut som klassiska Xbox-spel. Vilket alltså inte behöver vara något dåligt, tvärtom.

Medan jag skriver den här texten läser jag en intressant iakttagelse på Eurogamer. Att det här visserligen inte är den bästa eller den mest spännande generationsstarten, men den mest optimistiska. Det verkar som att alla spelare, oavsett läger, ser hoppfullt på framtiden just nu. Och nog har både Nintendo, Sony och Microsoft, trots alla sina skillnader, fullt av vind i seglen när vi ger oss in i ännu en spännande värld av spel.