Det spelas Skyrim ånyo hemma hos Lennartsson. Visserligen slutade jag aldrig helt med mina turer till de snötäckta bergen och draktäta landskapen, men den här gången är det nästan som om jag transporterats tillbaka till november 2011. Anledningen till detta stavas Skyrim Anniversary Edition, det senaste försöket av Bethesda att sälja ytterligare några exemplar av sitt monsterpopulära actionrollspel. Det som dock sticker ut med den här versionen är en hel drös med nygammalt innehåll som likt en aspirerande nekromantiker blåser nytt liv i det här tio år gamla äventyret.

För några år sedan lanserade Bethesda sin Creation Club, en digital affär där spelare kunde spendera riktiga pengar för att köpa modd-liknande innehåll till Fallout 4 och Skyrim – Special Edition. Butiksöppningen genomfördes dock inte utan kritik där högljudda röster menade att innehållet ofta var på tok för snålt sett till prislappen. Huruvida Creation Club var en bra idé eller ej lämnar vi till en annan gång, men den spelar likväl huvudrollen i nya Anniversary Edition. Creation Club innehåller hela 74 olika skapelser som i ordinarie fall hade kostat över tusenlappen, men här får vi allt detta plus några ytterligare nyheter för drygt 200 spänn om du redan äger Skyrim – Special Edition (vilket du såklart gör).

Självklart finns det hästrustning.

Om du skulle vara en av få som redan köpt det mesta från Creation Club finns det egentligen inte mycket nytt att hämta här. Om du däremot är som mig och bara klickat hem enstaka tillägg är detta i princip en väldigt spretig expansion. Det är faktiskt ganska effektfullt när alla nya vapen, rustningar, uppdrag och spellägen laddas in på en och samma gång. Jag har själv inte gått igenom allt som finns i Creation Clubs digitala butikshyllor och på så vis blir jag konstant överraskad av alla nya saker. Det här är såklart ingen riktig expansion i stil med Dawnguard eller Dragonborn men det är samtidigt en välkommen expandering med tillräckligt med innehåll för att Skyrim ska kännas färskt på nytt.

Jag har i skrivande stund spenderat strax över 10 timmar med Anniversary Edition och spelklockan lär knappast stanna där. Under den här tiden har jag köpt en liten gård utanför Whiterun, invigt mitt nya fiskespö samt stoppat ett mordförsök på stadens jarl och blivit belönad med en pilbåge som gör mig tillfälligt osynlig. Dessutom har jag blivit helt förälskad i spelets överlevnadsläge där snabbresorna är ett minne blott och det allra mesta är lite mer utmanande. Givetvis har jag även köpt en skimrande rustning till min bergsklättrande hästapolle. Skyrim släpptes för mer än tio år sedan och fortsätter Bethesda på den inslagna vägen kommer jag troligtvis spela det i tio år till.