3 minuter lästid

De senaste dagarna har varit en känslomässig berg-och-dalbana för alla fans av Bioware i allmänhet och Dragon Age-serien i synnerhet. När Bioware gick ut med nyheten att två av deras mest seniora medarbetare Mark Darrah och Casey Hudson ska lämna sina poster var det många som satte morgonkaffet i halsen. Casey Hudson har inte varit inblandad i just Dragon Age, men har haft en lång historia på företaget. Han har jobbat där sedan slutet av 90-talet och framför allt varit regissör för Mass Effect-serien. Han lämnade Bioware 2014 för att jobba på Microsoft Studios som deras Creative Director (konstnärlig ledare är en svensk term för motsvarande men används inte så ofta inom dataspelsbranschen). Efter tre år kom han dock tillbaka till Bioware, nu i rollen som ledare för Bioware, General Manager. Den tredje december 2020 gick både Bioware och Casey Hudson ut med att han lämnar bolaget.

Exakt samma dag, och i samma pressmeddelande, meddelade även Bioware att Mark Darrah lämnar bolaget. Mark Darrah har varit producent för alla tre Dragon Age-spelen och har av många ansetts vara en del av kärnan för hela serien. Han har också varit en aktiv och uppskattad deltagare i sociala medier runt spelen och gett fansen glimtar in till utvecklingen av Dragon Age 4 med mycket humor. Han delade till exempel vid ett tillfälle EN pixel av spelet, när ett fan bad om ”något nytt, vad som helst”.

Bioware har plågats av avhopp från viktiga positioner en längre tid. David Gaider, som lämnade företaget redan 2016, var skaparen av Thedas och en veteran hos Bioware där hans första skrivuppdrag var Baldur’s Gate II: Shadows of Amn. Han skrev stora, och viktiga, delar för alla tre Dragon Age-spelen och skapade karaktärer såsom Varric Tethras och Cassandra Pentaghast. Han skrev också flera av Dragon Age-böckerna, vilket även Patrick Weekes gjort. Patrick Weekes har nämnts i media som den ende som fortfarande är kvar. Han gick själv ut på sin Twitter och bad folk att sluta påstå detta då det dels inte är sant – Dragon Age är ett lagarbete – och dels lade mycket press på honom själv, som redan tidigare berättat om sin mentala ohälsa i samband med COVID-19-pandemin.

LÄS MER: Lång dags färd mot Dragon Age 4

Mike Laidlaw som var Creative Director för de tre första spelen lämnade företaget 2017, och var tillsammans med Gaider en av förlusterna när första iterationen av Dragon Age 4 (kallad Joplin) gick i graven som effekt av att stora delar av Bioware blixtinkallades för att försöka få Anthem på banan igen. Det här är de stora namnen, men många Bioware-anställda slutade i den här vevan då de antingen jobbade på ett helt annat spel än det de anställts för, eller inte orkade med den otroliga arbetsbördan av att få Anthem i mål. Även den målgången blev en Pyrrhus-seger, då spelet knappast mötes med succé.

Så hur blir det nu? Även om det är stora tunga namn som slutar är spelutveckling en lagsport. Det kan ge andra i teamet en möjlighet att kliva in, men oron ligger i att två ytterst ansvariga går samtidigt. Ett möjligt svar om vad som hänt kan vara motsättningar angående förväntningarna från Biowares huvudägare, Electronic Arts, och deras väl dokumenterade vilja att gå mot multiplayer och mikrotransaktioner i sina spel. Bioware har haft starka single player-upplevelser och minimalt med mikrotransaktioner traditionellt. Det kan också ha att göra med den långa utvecklingstiden och hur man helt behövt börja om från början mellan första försöket och den andra, och nuvarande, versionen som går under kodnamnet Morrison.

Timingen är också oroväckande, då vi har blivit lovade nyheter om Dragon Age 4 på Game Awards den 10:e december. Fansen tror på en riktig trailer den här gången, och kanske avslöjande av spelets verkliga namn. Exakt vad det blir återstår att se, men varför slutar två av spelets ledare precis veckorna innan? Är det en förtäckt protest eller vill man distansera sig från vad som kommer att visas? Fansen av serien kan bara vänta och se, och har extremt lite att säga till om saken. Intressant blir att se om vi någonsin får reda på vad som hände när både Darrah och Hudson lämnade sina poster samtidigt, då nordamerikanska bolag har en tendens att ha saftiga tystnadspliktsavtal.

Min uppfattning är att vi kommer få ett Dragon Age 4-spel, men exakt vad det kommer att bli till slut är den stora frågan. Det, och om det kommer innan jag gått i pension. Å andra sidan skulle jag ha gott om tid att njuta av det då.