Allt tar sin början på en liten bondgård i en lika liten idyllisk stad. Din släkting har lämnat den efter sig för till dig att sköta. Berättelsen för Story of Seasons: Pioneers of Olive Town är nästan precis som de allra flesta söta bondgårdsspel därute, som till exempel Stardew Valley eller Harvest Moon. Men ändå sticker det ut ur mängden, inte story-mässigt då men på andra vis.

I Story of Seasons handlar det i korta drag om att sköta sin lilla gård och interagera med de andra i staden. När jag säger korta drag, så menar jag verkligen det. Spelets huvudsakliga ramverk och spelstil är knappast nyskapande. Trots detta lyckas det locka intresse och bibehålla min uppmärksamhet under hela spelets gång. Story of Seasons: Pioneers of Olive Town är ett spel som känns enormt och lockar till viljan att utforska.

De grundläggande punkterna i spelet är ganska standard: odla, ta hand om djur, sköt om din farm och socialisera med byborna i staden. Utöver detta kan man hjälpa borgmästaren att göra staden mer turistvänlig eller utforska de mystiska små andevarelserna som skuttar runt i landet. Det finns alltså alltid någonting att göra i Pioneers of Olive Town och jag har hittills inte tröttnat på det efter nött på det här mysiga äventyret i en månads tid. Jag säger hittills eftersom sådana här spel nästan blir evighetsspel, där man kan mysa för alltid på sin lilla bondgård.

LÄS MER: Decenniets bästa: Stardew Valley

Spelet känns överlag väldigt balanserat. Det finns rimliga mål att nå, godtagbar prissättning på varor och en lagom mängd material man ska samla ihop för de olika grejerna. Trots det upplever jag aldrig att det blir för lätt. Jag fann mig själv kämpandes med bondgården för att få ihop de pengar jag behövde för att expandera mitt hus, men prisnivåerna på saker man behöver skaffa eskalerar på ett väldigt naturligt sätt i takt med att man får tag på vad för material. Man har alltså alltid en motivation för att jobba hårt, någonting som jag med tidigare varianter av denna typ av spel ofta saknat. 

Vanligtvis tröttnar jag efter ett tag eftersom det inte känns som att jag har nånting att kämpa för. Men i Pioneers of Olive Town finner jag en annan typ av motivation: dels att fortsätta utöka min bondgård och på så vis låsa upp olika fördelar, och dels för att hjälpa staden att bli fin och peppa den glada borgmästaren.

Utöver detta är spelets visuella ton så oerhört söt. Det är färgglatt och starkt, med karaktärer som skiljer sig i utseende på många olika plan. Detta bidrar till känslan av en riktig liten stad vid havet. Djuren i världen förtjänar också ett extra omnämnande, och då i synnerhet korna som kan vara nånting av det gulligaste jag sett i ett spel i hela mitt liv. Men alla djuren har faktiskt en otrolig charm. Det kanske låter underligt men spelets design känns väldigt rund. Det finns väldigt få vassa kanter. Trygg design, helt enkelt.

Men intet gott som inte har nått dåligt med sig, det finns självfallet brister även här. Bland annat de lite längre laddningstiderna mellan olika platser, t.ex. inne i huset och ute på bondgården. Detta kanske eventuellt patchas bort senare men för tillfället uppstår frustration om jag glömmer nått i huset och behöver gå in igen. 

En annan notering är att det ibland kan vara otydligt exakt vad som behövs för att låsa upp för att t.ex. en maskin eller om en särskild sorts föremål kan användas i nämnda maskin. Detta då det dyker upp i det s.k. indexet först när man samlat ihop tillräckligt mycket av en sort material. Man måste alltså kika kontinuerligt i indexet för att se om nått nytt dykt upp. Det bidrar till en hel del otydlighet. Det tog mig t.ex. väldigt lång tid att förstå att en viss blomma kunde användas i en maskin enbart för att jag inte hade tillräckligt många av dem. Spelet indikerade alltså att detta material inte kan användas trots att det visst gör det. Men detta är helt ärligt små saker på det stora hela, och även om vissa skavanker är frustrerande tycker jag inte att det stör helhetsbilden särskilt mycket.

LÄS MER: Animal Crossing ingjuter liv med minimalism

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om det här spelet. Men det skulle bli en roman tillslut. Allt jag kan säga är att det är ett spel som ger så mycket lugn och gör mig glad. Söker du ett spel som är lugnt och sansat men som ändå har drivkraft och mål är Story of Seasons: Pioneers of Olive Town en bra kandidat. För mig har det här blivit en självklart favorit såhär på vårkanten.