Det är din första dag på jobbet. Du är lite osäker på hur du fick det här jobbet. Du har ingen erfarenhet, men du svarade ju rätt på alla frågorna under introduktionskursen och att få betalt som praktikant kan du ju inte direkt säga nej till. Vad är det du ska göra egentligen? Du ska köpa och sälja på börsen – okej. Ferios verkar som ett bra och säkert företag att jobba för. Det här ska du nog kunna klara av.

The Invisible Hand är ett simulatorspel där spelaren jobbar för ett företag som köper och säljer aktier. Ditt jobb går ut på att sitta vid ditt skrivbord och hålla koll på hur det går för olika företag, trender på sociala medier, traditionella medier och utefter den information som du kan utläsa från dessa källor bestämma dig för när och vad du ska köpa eller sälja. Du kan även influera olika grupper och manipulera marknaden så att det gynnar dig mest. Det är din vän Harper Ward som rekommenderade att du skulle ta den här tjänsten och han hjälper dig med hur det fungerar att handla med aktier. Din chef har anordnat en sorts tävling för att se vem av dig och en kollega som klarar av det här jobbet bäst och redan från början så visar det sig att din motståndare är extremt mycket mera kvalificerad för jobbet än vad du själv är. Därför ger Harper dig tillgång till ytterligare en informationskälla som heter GEISETnet och som kan bäst jämföras med det s.k. dark web. 

Tanken är att du ska vara så självisk som möjligt och utnyttja alla dina kontakter samt missbruka din makt på bästa möjliga sätt för att tjäna så mycket pengar som möjligt åt Ferios. Ingen skulle märka om det försiggår lite fuffens bakom kulisserna, det är ju bara en del av spelet som alla på marknaden spelar.

MENYBASERADE SPEL: Har du spelat… Orwell: Keeping an Eye On You?

Skulle man vara insatt, och redan ha lite insikt i hur börsen och aktier fungerar kan det här mycket väl vara ett mycket intressant och kul spel. Om du är förmögen att fatta snabba beslut och lita på din instinkt och har en känsla för att läsa mellan raderna så kan det här spelet absolut vara för dig. Med snabba klick och regelbundna kaffepauser kan du styra marknaden till din fördel. 

Just det, kaffe. Att gå till kaffemaskinen och köpa kaffe är överraskande nog faktiskt en viktig del av spelet (du kan också köpa te men om vi ska vara lite seriösa så behöver du kaffe betydligt mer än te, all extra energi du kan få är bra) och din vardag. Det är när du går för att dricka kaffe (eller te) som du får höra allt skvaller mellan dina kollegor, skvaller som du kan sedan utnyttja till din fördel. Så om man funderar lite kanske det i själva verket blir mer te som spills än kaffe som dricks om ni är trygga med era 1800-tals-societetsdams-analogier.

Spelet är en simulator och har därmed inte riktigt ett slut-slut heller. Du kan få sparken om du gjort ett tillräckligt dåligt jobb, men oroa dig inte, det finns ett spelläge som ignorerar detta och där du inte kan förlora, vilket i sin tur uppmuntrar dig att experimentera och ta risker på marknaden. Detta kan vara en bra punkt att börja på om du liksom mig känner dig lite osäker på vad det egentligen är som du har gett dig in på när skärmen svämmar över av siffror, staplar och information i största allmänhet. För mig ledde det tyvärr till både informativ och sensorisk överbelastning å det grövsta.

Det här spelet var väldigt stressigt för mig och inte alls i min smak fastän det klart och tydligt fungerar som det ska rent systemmässigt och mekaniskt. Jag är extremt oinsatt i hur börsen fungerar. Helt ärligt är min enda och närmsta erfarenhet sen tidigare av något liknande en funktion i brädspelet ”Sätt sprätt på en miljon” för den som minns det. Jag fick uppfattningen att The Invisible Hand skulle presentera en extremt förenklat version av uppgiften, så som många simulationsspel brukar, men det hjälpte inte, det blev likväl för mycket. Det krävde helt enkelt att jag skulle hålla många fler bollar i luften samtidigt än jag var bekväm med. Det var inte alls min kopp te, som de där societetsdamerna från 1800-talet hade uttryckt sig.