Huvudpersonen Nick och hans bästa sängkammarblick.

Bloodshore är en interaktiv actionfilm där du själv bestämmer vilka handlingar filmens hjälte skall utföra. Spelet börjar med att visa tidigare klipp ur TV-programmet Killstream, en Battle Royale-liknande underhållningsshow där dömda fångar skulle ta livet av varandra, och den som vinner får sin frihet och en hel del pengar. När den lätt hysteriske programledaren börjar prata om denna säsongs fantastiska show kommer det fram att det är mer eller mindre vanliga människor som skall vara med och tävla, och det finns ingen annan väg ut än att döda eller dödas. Det hela känns lite för bekant just i dessa Squid game-tider – ingen unik handling alls. Säsongens tävlande är ett brokigt gäng b-kändisar, streamers, Youtubers, influencers, avdankade skådisar m.fl; en salig blandning helt enkelt. På något lite oklart sätt har spelet blivit infiltrerat av någon som vill förstöra och därför har en spion, den avdankade barnskådisen Nick, sänts dit för att delta och reda ut situationen. Alla skickas till en hemlig ort, och där börjar spelet. Låt dödandet börja!

Du spelar som Nick, en halvkänd B-skådis med allför välkammad frisyr. Filmen rullar på och ibland, lite för sällan tyvärr, får du möjligheten att styra hans val. Gå vänster eller gå höger, skjut eller skjut inte, flörta eller flörta inte (skitlöjligt val, vem flörtar i en sådan situation?). Spelet tar ca. en timma, kanske lite mer, och under denna tid görs vissa val som påverkar handlingen. Men då valen är alltför få känns det som att jag får alldeles för lite att säga till om, att mina val inte känns prioriterade. Visst kan mina val påverka liv och död, men jag hade önskat att få vara delaktig oftare. De gånger mina val råkar resultera i min väldigt blodiga död spolas spelet tillbaka likt en gammal VHS-film och jag ställs inför samma val igen, och väljer förhoppningsvis rätt denna gång. Eller rättare sagt, jag kan inte välja fel efter att jag dött, för jag får bara ett alternativ. Detta gör tyvärr att spelet känns väldigt styrt. Det finns ca. 600 scener allt som allt, så hur jag väljer påverkar såklart berättelsen, men inte alla mina val. Och igen, valet flörta eller inte flörta, det är bara löjligt. Det enda som är bra med det är att jag själv kan välja om jag vill flörta med en man eller en kvinna. Så inga tråkiga stereotyper där inte i alla fall.

Bloodshore är väldigt, väldigt blodigt. Kroppsdelar och inälvor skjuts bort och allt visas väldigt tydligt. Splatterfilm är min första tanke om det. Jag blir personligen ganska äcklad av sådant, jag har svårt för det. Jag vill inte se hur en stackars gråtande influencer med avskjuten käke försöker be om nåd när någon helgalen deltagare riktar ett automatvapen mot hennes huvud. Yuck! Allt detta blod och splatter får mig att må lite illa, men det är nog spelskaparens sätt att visa på hur brutalt och rått spelet faktiskt är. Blä! De lyckas ju helt klart att förmedla känslan av desperation och av människans råhet. Själv vill jag bara kräkas, men alla gillar olika, så det finns säkert någon som tycker att sådant är skithäftigt.

VAD TYCKER PLAYER 1 OM HALO INFINITE: Läs Douglas recension

För få val och för mycket blod vägs däremot upp av fantastiska skådespelarinsatser. Huvudpersonen uppfattas lite torr, men en hel del andra karaktärer gör ett lysande jobb med att bära upp hela spelet. Bland annat galna psykopater som dödar på de mest brutala sätt, bara för pengar. Programledarens hysteriska leende får mig att rysa och de andra deltagarnas brutalitet är både fascinerande och skrämmande på samma gång. Emellanåt visas TV-tittarnas åsikter, och där får vi se en hel del kända streamers, bl.a. Jacksepticeye.

Eftersom spelet är så kort som det är, och eftersom handlingen ändras lite för varje val du gör, gör det att Bloodshore kan spelas ett flertal gånger utan att det blir repetitivt. Detta är en trevlig detalj om man uppskattar spelet, men för mig räckte det med en gång. Det är absolut INTE dåligt, bara lite väl blodigt och löjligt emellanåt för min smak. Inte min kopp te helt enkelt. Är du däremot en fan av full motion video från gamla dagar med interaktiva inslag och mycket blod tycker jag att det kan vara värt att slå en kik på Bloodshore.