Bubble Bobble 4 Friends är precis det som titeln säger. Det är ett Bubble Bobble-spel för både dig och upp till tre av dina vänner, via Nintendo Switchens magi. Om du aldrig har hört talas om Bubble Bobble sedan tidigare är du nog inte en kännare av dataspelshistoria eller en älskare av arkadspel, för det här är en riktig klassiker inom genren. Första spelet i serien kom ut redan 1986 och var ett charmerande arkadspel där du spelade som en av två tvillingdrakar, antingen den gröne Bub eller den blåa Bob i ett härligt actionpussel med möjlighet till samarbete. Beroende litegrann på om man räknar remakes och porteringar av gamla spel till nya plattformar, är Bubble Bobble 4 Friends det 21:a spelet i serien, vilket är imponerande.

NÅGON I REDAKTIONEN ÄLSKAR BUBBLE BOBBLE: 9 speltatueringar vi skulle skaffa

Själva spelet handlar om att ta sig från nivå till nivå genom att fånga sina fiender i bubblor, som man blåser ur sin söta lilla drakmun. Sen pangar drakpolarna bubblorna med fienderna inuti med hjälp av sina söta små draktaggar på ryggen. Man kan väl säga att det är en enkel idé, men som alla enkla idéer kan man bringa in en hel del finess i det med intressant bandesign och andra klurigheter. I det här spelet finns det klassiska element som att samla in alla bokstäverna i ordet EXTEND samtidigt som man spelar, vilket ger en bonuspoäng. Ju längre in i spelet man kommer låser man dessutom upp mer intressanta bubblor, så som bubblor som färdas extra, en typ som exploderar eller en annan som skickar ut blixtar. Varje värld innehåller flera banor och det finns mycket att göra, även om det ibland saknas variation.

En bana i Bubble BoobleDär spelet verkligen kommer till sin rätt är flerspelarläget, som antyds av spelets titel. Det är väldigt enkelt att koppla upp fler spelare och det är som bäst med två spelare, då banorna annars kan bli lite överbefolkade och i sin tur kaotiska. Det är mysigt att spela tillsammans, och som nämnts tidigare kan man välja att spela med eller mot varandra, även om spelet räknar ihop poängsumman i slutänden. Kontrollerna är tajta och grafiken är snygg, söt och framförallt tydlig.

Historien att Bub och Bob blir plågade av någon älvliknande docka i ett barns sovrum kommer nog inte få Nobelpriset i litteratur, men står å andra sidan inte i vägen för spelets naturliga charm. Det är inte de djuplodande karaktärsporträtten som kommer få dig att vilja spela det här spelet till att börja med och det är helt okej. Banorna hade en bra naturlig inlärningskurva, och du kunde ändå fastna om du spelade lite halvhjärtat. Klurigheten hamnade precis i rätt skärning mellan ”för lätt” och ”jag spolar ner Switchen i toaletten”.

MERA GULLIGHETER: Animal Crossing ingjuter liv med minimalism

Bubble Bobble 4 Friends är troget sina rötter men känns ändå fräscht och lagom uppdaterat, vilket såklart är en fördel för ett spel som lockar in en hel del spelare på grund av nostalgi. Extra smart är det av spelmakarna att ha med det gamla arkadspelet som en extra bonus, där du också kan spela ensam eller i flerspelarläge. Musiken är inget som varken kommer att störa dig eller bidra med något extra skulle jag säga, men när man går in i Arcade of Memories, som klassiska läget heter, klappade mitt hjärta ändå lite extra för den klassiska Bubble Bobble-melodin.

Klassiskt läge

Arcade of Memories – klassiska läget

Det här är ett spel som har något för alla. Nostalgikerna kommer få det de vill ha och lite till. Nytillkomna kommer att njuta av väldigt gulligt och lagom utmanande pusselaction. Vill man spela tillsammans är det välkomponerat, roligt och perfekt för en mysig kväll i soffan eller för att få slut på slagsmålet i baksätet på bilen. Lite senare i år bjuder dessutom spelet på en helt gratis expansion så det finns gott om skäl att återvända till Bubble Bobbles värld även senare i år. Bubble Bobble 4 Friends är precis det jag ville ha när jag tänkte: ”Det hade varit roligt att spela Bubble Bobble tillsammans på Nintendo Switch”. Det är inget banbrytande. Det för varken genren eller serien framåt men det är bra, stabilt, mysigt och har framförallt ett baskoncept som efter 30 år fortfarande underhåller. Det är inte fy skam det.