6 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Microsoft avslöjar korten om nästa generation
Att avslöja all kvarvarande information om nästkommande Xbox-generation mitt i den amerikanska natten under en helgdag kanske inte är det optimala tillvägagångssättet, men sett till omständigheterna blev det likväl ganska bra. Kort efter en omfattande läcka om Xbox Series S, Microsofts nedskalade next gen-upplevelse, bekräftades maskinen officiellt. När världen sedan började vakna till liv ordentligt kom bomben: Xbox Series X samt den mindre kraftfulla Xbox Series S släpps båda två den 10 november. Series X kommer kosta 5 695 kronor här i Sverige medan Series S landar på 3 595 kronor. Du kan förhandsboka din föredragna maskin från och med den 22 september. Medan Xbox Series S mycket riktigt är mindre kraftfull än sin dyrare motsvarighet är det ingen klen maskin. Faktum är att för det blyga priset är den ett riktigt kraftpaket, du kan läsa om konsolens specifikationer och lite till här. Det är även värt att nämna Xbox All Access, ett räntefritt avbetalningsalternativ där du får valfri Xbox-maskin från nästa generation samt en prenumeration av Xbox Game Pass Ultimate för en överkomlig fast månadskostnad.

EA Play sammanvävs med Xbox Game Pass Ultimate
Xbox har definitivt dominerat nyhetsveckan, och utläggningen av nästa generation var inte allt de hade att bjuda på. EA Play, prenumerationstjänsten som tidigare gick under namnet EA Access, kommer sättas samman med Xbox Game Pass Ultimate utan extra kostnad senare i år. Detta innebär att Game Pass Ultimate går från stark till ännu lite starkare. EA Play inkluderar mer än 60 olika titlar från speljätten, däribland Titanfall 2FIFA 20The Sims 4, och spel från serier som Mass Effect och Battlefield. Vi vet inte exakt när sammanvävningen kommer ske utöver det diffusa lanseringsfönstret ”this holiday”, även om en lansering som ligger parallellt med de nya konsolerna vore logiskt. Detta skriver Xbox Wire.

LÄS MER: Game Pass får mig att känna mig som en pirat

Assassin’s Creed Valhalla släpps tidigare än planerat
Nyheten om Xbox Series S och Series X löste ut en chockvåg över spelindustrin och ett av spelen som presenterade nyheter i samband med avslöjandet var Assassin’s Creed Valhalla. Spelet hade ursprungligen en planerad lansering den 17 november för nuvarande konsolgeneration och ett trofast ”holiday 2020” för kommande konsoler. I samband med nyheterna om den kommande Xbox-generationen kommer spelet nu istället släppas den 10 november, samma dag som Xbox Series X och Series S dyker upp i butikshyllorna. Spelet kommer även släppas samma datum för nuvarande konsolgeneration och PC. Den enda plattformen som lyser med sin frånvaro i inlägget är såklart Playstation 5, men så fort vi får ett datum från Sony kan vi räkna med att informationen kommer uppdateras även där. Dessutom kommer du kunna uppgradera kostnadsfritt till nästa generation om du köper spelet till Xbox One.

Minecraft kommer snart till Playstation VR
Medan Microsoft brummar runt likt en målmedveten schaktmaskin är Playstation mitt inne i en något avslagen VR-vecka. En nyhet som dock stack ut var avslöjandet av att Minecraft är påväg till Playstation VR. VR-läget kommer dyka upp som en kostnadsfri uppdatering för alla som äger spelet till Playstation 4 senare den här månaden. Spelare kommer fortfarande använda sin vanliga handkontroll men tack vare VR-glasögonen kommer de komma närmare blocken än någonsin tidigare. Detta rapporterar Playstation-bloggen.

Ny Playstation 5-showcase nästa vecka
Om den här veckan är ljummen för Playstation kan vi räkna med att nästa vecka blir raka motsatsen. Det är nämligen så att onsdagen som kommer bjuder på ett sprillans nytt program om den kommande Playstation 5 och tillhörande spel. Programmet kommer hålla på i cirka 40 minuter och ska enligt Sony själva fokusera på konsolens spel. Detta till trots kan vi troligtvis räkna med ett pris och lanseringsdatum för den kommande konsolen, speciellt med tanke på veckan Microsoft precis haft. Programmet börjar klockan 22:00 svensk tid nu på onsdag.

Nintendo förbereder sig för en uppgraderad Switch-konsol
Enligt en rapport från Bloomberg, där en omfattande ökning i produktionen av Nintendo Switch-konsoler står i fokus, kan vi läsa att Nintendo just nu ber utvecklare av tredjepartspel till konsolen att göra sig redo för 4K. Detta skulle mycket väl kunna innebära att företaget förbereder sig för att lansera en mer kraftfull version av den populära hybridkonsolen. Bloomberg rapporterar vidare att en uppgraderad Switch-modell med tillhörande spel är aktuell för 2021. Nintendo själva har inte kommenterat uppgifterna.

LÄS MER: Jätteguide: Bästa spelen för fyra spelare till Nintendo Switch

Ubisoft släpper video om gångna kontroverser innan Ubisoft Forward
I somras kunde vi rapportera att anklagelser om sexuella trakasserier hade riktats mot flertalet högt uppsatta Ubisoft-anställda. Flera av de anklagade har sedan dess lämnat sin position och företaget säger sig ha vidtagit åtgärder för att förbättra den bristfälliga arbetsmiljön. Kort innan veckans Ubisoft Forward-program lade företaget dessutom upp en video där verkställande direktör Yves Guillemot adresserar händelserna. I videon säger Guillemot att han och Ubisoft beklagar det som inträffat och att de jobbar hårt för att förbättra deras system och processer. Det är värt att notera att videon släpptes som ett fristående klipp och inte som en del av det betydligt mer omfattande programmet. Enligt Ubisoft själva beror detta på tidsbrist, vilket såklart är märkligt eftersom anklagelserna inträffade för närmare två månader sedan.

Det bästa från veckans Ubisoft Forward
Torsdagens program bjöd som sagt inte på någon kommentar om gångna kontroverser, däremot fick vi se en hel del spel. Bland det mest noterbara hittade vi en djupdykning från det kommande Immortals Fenyx Rising (det som tidigare hette Gods and Monsters) som släpps redan den 3 december. Vidare presenterades en remake av klassikern Prince of Persia: Sands of Time som planeras lanseras den 21 januari nästa år. Ett annat intressant avslöjande var Riders Republic, ett multiplayer-fokuserat extremsportspel som innehåller flertalet liknelser med 2016 års Steep. Du hittar alla dessa spel och många fler i programmet nedan.

BPM: Bullets Per Minute – 15 september
Känn pulsen i avtryckaren. Släpps till PC.

Fight Crab – 15 September
Krabbor som krabbar. Släpps till Nintendo Switch.

Spelunky 2 – 15 september
Den hett eftertraktade uppföljaren till det hyllade roguelike-spelet. Släpps till Playstation 4.

Welcome to Elk – 17 September
Ett biografiskt äventyr på en annorlunda skådeplats. Släpps till Xbox One och PC.

Crysis Remastered – 18 september
Kan din maskin köra Crysis? Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

FLER SPELSLÄPP: Lanseringslista 2020

Super Mario 3D All-Stars – 18 september
Tre strålande 3D-klassiker får nytt liv. Släpps till Nintendo Switch.

WWE 2K Battlegrounds – 18 september
Wrestling uppskruvat till elva. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia och PC.

Veckans verklighetsflykt
Jag har verkligen full förståelse för hur många kan känna ett behov av att fly verkligheten vi lever i. Det är därför spelens underbara värld är så viktig för så många, eftersom spelen låter oss lämna problemen bakom oss och anta rollen som någon annan. Därmed inte sagt att du bör göra det som nedanstående låtsasartikel hävdar. Det kan bli minst sagt ansträngande för plånboken.

Veckans accessoar
Veckans avslöjande av Xbox Series S, precis som så många andra hårdvaruprodukter, bjöd givetvis in alla möjliga skämtbilder och memes. Min absoluta favorit hittar ni nedan. Visst är drygt 3 000 kronor mer än överkomligt för en splitterny konsol, men vill du hitta en ännu bättre budgetlösning fungerar det lika bra att köpa ett (in)officiellt Series S-klistermärke att sätta fast på ditt trogna Xbox One S. Ingen förutom du själv kommer märka någon skillnad.

Veckans prissättning
Efter Microsofts utläggning av priser och lanseringsdatum för sina kommande konsoler har blickarna långsamt riktats mot Playstation, som nu är mer eller mindre tvungna att avslöja mer information inom kort. Troligen har pamparna borta i Tokyo redan haft utförliga möten om hur pris och lanseringsdatum för Playstation 5 ska presenteras, men det är mycket roligare att anta att det utspelade sig likt inlägget nedan.

LÄS MER: Konsolkriget är över: Playstation vann (men inte på det sätt du tror)

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!