5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

En första titt på nya gränssnittet till Playstation 5
Vid det här laget vet vi att det inte krävs särskilt mycket för att en video om Playstation 5 ska klättra upp i Youtube-toppen. Det räcker egentligen att den kommer från det officiella kontot och handlar om Playstation 5. Veckans tillskott i den samlingen dyker in i konsolens användargränssnitt. Med funktioner som inbyggd spelhjälp, möjligheten att starta specifika banor direkt från hemskärmen och integrerad affär verkar konsolens operativsystem skilja sig en hel del från sin föregångare. Videon ger också intrycket av att fler genomgångar av liknande karaktär kommer inom kort, detta eftersom en hel del aspekter av gränssnittet lämnades outforskat. Du ser videon i sin helhet här nedan.

Här är lanseringstitlarna till Xbox Series X och S
Vi fortsätter veckans Checkpoint med en rejäl drös av Xbox-relaterade nyheter. Först ut finner vi den bekräftade listan på lanseringstitlar till de kommande maskinerna. Utöver tusentals spel som tillgängliggörs via maskinens bakåtkompatibilitet har Microsoft listat 30 spel som kommer vara optimerade för Series X och Series S när konsolerna släpps den 10 november. De starkaste korten inkluderar Assassin’s Creed Valhalla, Yakuza: Like a Dragon, Gears Tactics och Tetris Effect: Connected. Vidare kan spelare se fram mot optimerade versioner av bland annat Forza Horizon 4Sea of ThievesGears 5 och Ori and the Will of the Wisps. Du hittar hela listan hos Xbox Wire.

Phil Spencer kommenterar huruvida The Elder Scrolls VI kommer till Playstation 5
Det har diskuterats friskt kring vad Microsofts imponerande uppköp av Bethesdas många spelstudios kommer innebära för framtida lanseringar. Affären innebär att Microsoft och Xbox nu äger rättigheter som DoomWolfenstein och The Elder Scrolls vilket gör att de har full kontroll över kommande lanseringar i spelserierna. Detta är något som Xbox-chefen Phil Spencer nu kommenterat i en intervju med Kotaku. På frågan om Microsoft klarar av att blomstra efter en sådan här stor affär utan att publicera det kommande The Elder Scrolls VI på Playstation svarar Spencer ett hastigt ”ja”. Han säger vidare att affären såklart inte gjordes för att ta bort spel från en stor andel spelare, men Microsoft och Xbox har inget behov av att publicera sina spel på andra konsoler. Om det faktiskt ligger någon sanning i detta, eller om det mest är PR-snack för att marknadsföra Xbox-plattformen, det återstår att se.

LÄS MER: Microsofts taktiska Bethesda-drag och vikten av Game Pass

Microsoft och Gamestop inleder samarbete
I takt med att den digitala spelmarknaden ökat i populäritet är det många som väntat på att affärskedjan Gamestop, som förlitar sig på fysisk spelförsäljning, ska stänga igen portarna för gott. Nu verkar det dock som att turen kan vara påväg att vända för företaget. Förra veckan inledde spelkedjan ett samarbete med inga mindre än Microsoft, och tack vare en artikel från Arts Technica vet vi nu lite mer om vad denna överenskommelse kommer innebära. Enligt artikeln kommer alla digitala spel, tillägg och prenumerationer som säljs via en nyligen Gamestop-såld Xbox-konsol ge en del av pengarna till Gamestop. Det är i nuläget oklart exakt hur stor del av pengarna som kommer gå till affärskedjan, och om det faktiskt kommer påverka företagets slutfinanser på ett märkbart sätt.

Rockstar tar över ny studio
Den skotska spelstudion Ruffian Games är mest kända för Crackdown 2 samt sitt arbete på Crackdown 3, nu lämnar utvecklarna sitt gamla namn bakom sig och blir Rockstar Dundee. Sedan ett år tillbaka har studion arbetat på ett ospecificerat Rockstar-projekt och är nu officiellt en del av Rockstar-familjen. Affären har även bekräftats officiellt av Take-Two i en ny rapport. Detta rapporterar The Gamer.

Next gen-versionen av Marvel’s Avengers har försenats
Sedan lanseringen av Marvel’s Avengers tidigare i år har mängder med spelare upplevt Kamala Khans superäventyr. De som hade hoppats på att gå över till en uppgraderad version av spelet i takt med att de nya konsolerna lanseras i november får dock vänta snällt till efter årsskiftet. Den nuvarande versionen av spelet kommer visserligen fungera på de nya konsolerna, men utan alla utlovade uppgraderingar. Spelets nya innehåll med hjälten Kate Bishop och ett gäng nya uppdrag har också försenats till 2021. Detta rapporteras via ett inlägg på spelets officiella hemsida.

LÄS RECENSIONEN: Marvel’s Avengers

Cyberfordon i ny video från Cyberpunk 2077
I det senaste avsnittet av Night City Wire, programmet som ger oss all information vi kan behöva inför Cyberpunk 2077, låg spelets många fordon i fokus. I en 25 minuter lång video bjöds vi på mängder av de läckra cyberpunk-inspirerade vrålåk vi kommer stöta på under våra eskapader i Night City. Dessutom bekräftade programmet att spelet släpps till Google Stadia den 19 november, samma dag som övriga plattformar. Du hittar programmet i sin helhet här nedan.

Amnesia: Rebirth – 20 oktober
Ifall du tycker det är lite för enkelt att somna om kvällarna. Släpps till Playstation 4 och PC.

Bless Unleashed – 22 oktober
Ett grafiskt imponerande MMORPG kommer till Playstation. Släpps nu till Playstation 4.

The Red Lantern – 22 oktober
Du och dina fem slädhundar har ett uppdrag: överlev. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Transformers: Battlegrounds – 23 oktober
Autobots behöver nytt ledarskap. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Veckans smygreklam
Vi är farligt nära lanseringen av nästa Xbox och marknadsföringen för Microsofts nya maskiner är i full gång. Det verkar dock inte bara handla om tv-reklamer och tidningsannonser, det har även hamnat en Xbox Series X i skyskrapestorlek i Microsoft Flight Simulator. Min enda fråga är om den är i verklig storlek?

Veckans farthinder
Jag har inte läst en enda recension om det nyligen lanserade Mario Kart Live, spelet som förvandlar ditt vardagsrum till en gokart-bana i miniatyr, och ändå har spelets synts på sociala medier i veckan. Anledningen till detta är alla naturliga hinder som verkar dyka upp på banorna hemma i hushållen. Varesig det handlar om husdjur, småbarn eller ouppmärksamma vuxna verkar Mario Kart Live bjuda på en lite väl äkta utmaning.

Veckans Spider-Man
Obehagligt stora småbarn i all ära, men veckans solklara stjärna har varit Spider-Man. Då talar jag såklart inte om den akrobatiska superhjälten som står på två ben, utan om katten Spider-Man. Det är nämligen så att det kommande Spider-Man: Miles Morales kommer innehålla en unik dräkt där den håriga lilla medhjälparen följer med, och hela världen är helt förtrollade av denna oväntade hjälte. Jag var redan sugen på att spela Miles Morales nästa månad, nu kan jag knappt bärga mig.

LÄS MER: Speciella stunder: Jag är Spider-Man

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!