5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Här är lanseringsplanen för Playstation 5
Om föregående vecka tillhörde Xbox var det nu dags för Playstation att kliva fram i rampljuset. Under onsdagens program som skulle avslöja det mesta och lite till om kommande Playstation-generation fick vi se en hel del intressanta spel, men framförallt fick vi äntligen veta när och till vilket pris Playstation 5 kommer lanseras i höst. För oss här i Sverige är den 19 november datumet att ringa in i kalendern medan utvalda länder får konsolen en vecka tidigare. Standardvarianten kommer kosta 5 990 kronor och den digitala versionen landar på 4 990 kronor. När det gäller förhandsbokningar startade flera butiker redan samma kväll, så om du ännu inte förhandsbeställt ditt exemplar kan det bli problematiskt att få tag i en konsol till lansering. Playstation har dock lovat att flera maskiner kommer bli möjliga att boka inom kort.

De bästa resterna från Playstation 5 Showcase
Det stora dragplåstret från veckans Playstation-program var såklart pris och lanseringsdatum för de nya konsolerna, men en spelkonsol är ingenting värd utan spelen. Under programmet bjöds vi på gameplay-klipp från Marvel’s Spider-Man: Miles Morales samt nyversionen av Demon’s Souls, båda spelen kommer lanseras parallellt med Playstation 5. Även explosiva Destruction All Stars och plattformsspelet Sackboy A Big Adventure blir lanseringstitlar. Under programmet fick vi dessutom se en del spel som ligger lite längre fram i tiden. Däribland Hogwarts Legacy, det beryktade Harry Potter-rollspelet, Final Fantasy XVIResident Evil Village och Oddworld: Soulstorm. Hela showen avslutades med en sparsam teaser för nästa God of War-spel som verkar få undertiteln Ragnarök och planeras släppas redan under 2021. Du hittar ytterligare information om konsolens lanseringsplan här, och programmet finnes i sin helhet här nedan.

Nu vet vi exakt när förhandsbokningen för Xbox Series öppnar
Medan Playstations förhandsbokning blev minst sagt kaotisk ser Xbox motsvarighet ut att bli snäppet mer organiserad. Tack vare det svenska Xbox-kontot på Twitter vet vi nu exakt när och var vi kan förbeställa nästan konsolgeneration från Microsoft. Bokningen öppnar den 22 september, nu på tisdag, klockan 9:00. Bland möjliga återförsäljare hittar vi en rad olika butiker, men vill du ta del av avbetalningsplanen Xbox All Access är det Elgiganten som gäller. En Xbox Series X kommer kosta dig 5 695 kronor medan en Series S kostar 3 595 kronor. De svenska priserna för Xbox All Access är ännu inte avslöjade.

Facebook avslöjar nya Oculus Quest
Nästa portabla VR-headset från Oculus har avslöjats och det får namnet Quest 2. Headsetet beskrivs som nästa generation av allt-i-ett-VR och kommer stoltsera med högre upplösning såväl som ett lägre pris än sin föregångare. Oculus Quest 2 släpps den 13 oktober och kommer kosta 3 990 kronor. Du hittar en presentationstrailer av produkten här nedan.

Ubisoft avslöjar nytt Splinter Cell och Assassin’s Creed
…till VR. Under veckans Oculus-evenemang fick vi veta att två helt nya spel i Splinter Cell– och Assassin’s Creed-serien är påväg till Oculus VR. Spelen blir exklusiva för plattformen och utvecklas av Ubisoft-ägda Red Soft Entertainment som tidigare arbetat med bland annat Star Trek: Bridge Crew.

Här är prestandakraven för Cyberpunk 2077
Ett av årets största spelsläpp närmar sig med stormsteg och i veckan var det dags för ännu en upplaga av Night City Wire, spelets eget nyhetsprogram. Förutom en ny titt på de farliga gatorna i Night City fick vi även slå en kik på spelets prestandakrav. Jag är ingen expert på PC-specifikationer, men nog verkar kraven oväntat generösa för ett så pass ambitiöst spel. Slå en kik här nedan och se själv om du kan motivera inköpet av det där nya grafikkortet.

Det bästa från veckans Nintendo Direct Mini
Medan två av konsoljättarna spänner musklerna titt som tätt fortsätter Nintendo mysa i bakgrunden. I veckan var det dags för ännu en Nintendo Direct Mini och visst fanns där en hel del godbitar. Bland annat fick vi veta att Monster Hunter Rise är nästa huvudspel i den etablerade serien och kommer släppas till Nintendo Switch den 26 mars nästa år. Vidare fick vi veta att det hyllade plattformsspelet Ori and the Will of the Wisps nu är ute till Switch. Du finner programmet i sin helhet här nedan.

Halo 3: ODST – 22 september
Ta återigen rollen som senaste nytillskottet i ODST-truppen. Släpps nu till PC.

13 Sentinels: Aegis Rim – 22 september
Tretton tonåringar slits från sina vardagliga liv för att bekämpa ett främmande hot. Släpps till Playstation 4.

RollerCoaster Tycoon 3: Complete Edition – 24 september
Dags att bygga fler defekta berg- och dalbanor. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Serious Sam 4 – 24 september
Den klassiska actionserien är tillbaka. Släpps till Google Stadia och PC.

NU UPPDATERAD FÖR NÄSTA GENERATION: Lanseringslista 2020

Vampire: The Masquerade – Night Road – 24 september
En interaktiv skräckroman från mörkrets värld. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Mafia: Definitive Edition – 25 september
Familjen är tillbaka i bättre form än någonsin. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Panzer Dragoon: Remake – 25 september
Rollspel möter shoot ’em up i denna ambitiösa nyversion. Släpps nu till PC.

Veckans kattskämt
Det krävs inte särskilt hög nivå för att undertecknad ska skratta gott åt roliga katter, och när skämtet dessutom har med spel att göra är jag mer än såld. Medan stora delar av världen kämpade och slet för att lyckas förhandsbeställa den lukrativa Playstation 5 satt katterna och väntade på något annat.

Veckans pappahumor
Under veckan fick vi veta att flertalet av de spelen vi trodde skulle vara exklusiva för Playstation 5 faktiskt också är påväg till nuvarande Playstation-generation. För några kändes det märkligt att spel som Marvel’s Spider-Man: Miles Morales och även Horizon Forbidden West kommer fungera på även Playstation 4. Då ska vi nog inte ens prata om Demon’s Souls.

Veckans lögn
”Oroa er inte. När förhandsbokningen av Playstation 5 närmar sig kommer ni veta om det i god tid.” Jo, tjena. När priset och lanseringsdatumet för Sonys kommande konsol hade avslöjats kunde vi läsa att förhandsbokningen skulle öppnas redan nästa dag. Problemet var bara att mängder med butiker struntade i dessa riktlinjer och öppnade upp för beställningar omgående, vilket också gjorde att det snabbt var fullbokat här och var. Playstation har sedan dess bett om ursäkt för debaklet och lovat att nya förhandsbokningar ska öppna inom kort, men detta borde ha hanterats mycket smidigare.

LÄS MER: Nintendo äger dig

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!