6 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Ghost of Tsushima får gratis samarbetsläge
Detta måste vara spelvärldens svar på att få in gratis mat som du inte beställt. Jag tror knappast att någon ute i stugorna satt och trodde att Ghost of Tsushima skulle få ett gratis samarbetsläge framåt hösten, men så blir fallet. Spelläget går under namnet Legends och är en helt separat berättelse som baserar sig på japansk folktro och fantastiska varelser. Spelare kommer kunna spela i grupper om två upp till fyra personer och uppleva olika uppdrag och utmaningar. Ghost of Tsushima: Legends släpps senare i år, detta via Playstation-bloggen.

Firewatch blir film
Om du upplever en stark känsla av déjà vu är det inte så konstigt, detta är nämligen inte första gången vi kan läsa rapporter om att spelet från 2016 är påväg att filmatiseras. Filmen producerades ursprungligen av Good Universe, men efter det att företagets köptes upp åkte rättigheterna tillbaka till spelets utvecklare Campo Santo. Nu är det istället Snoot Entertainment, ett etablerat indie-bolag, som ska samarbeta med Campo Santo för att ta Firewatch till filmduken. Vi vet i nuläget inte när filmen beräknas vara klar. Detta skriver The Hollywood Reporter.

LÄS MER: Därför är Ocarina of Time världens mest överskattade spel

Det bästa från veckans Indie World Showcase
I dagarna var det dags för ännu ett avsnitt av Nintendos indie-program som bjöd på en hel del härliga överraskningar. Bland annat fick vi veta att spel som Hades, Hypnospace Outlaw, Manifold Garden, Garden Story och Subnautica är påväg till Nintendo Switch. Dessutom bjöds vi på ett klassiskt shadow drop av det charmiga Spiritfarer samt Raji: An Ancient Epic som båda väntar på att få läggas till i varukorgen redan nu. Och som om inte det var nog fick vi även veta att det tidigare PC-exklusiva A Short Hike nu är ute till Nintendo Switch. Du hittar programmet med alla avslöjanden i sin helhet här nedan.

Här är startskärmen för Xbox Series X
Varje Checkpoint behöver sin regelbundna dos av nyheter om nästa konsolgeneration, och denna vecka handlar det om hur startskärmen väntas se ut när du startar upp din sprillans nya Xbox Series X i höst. Startskärmen kommer även vara detsamma för konsolens mobilapplikationer och Game Pass på PC. Även om designen är ganska lik den nuvarande skärmen rent visuellt skriver Xbox Wire att konsolen kommer sätta en ny standard för hastighet mellan olika spel och applikationer. Xbox Series X har i nuläget en planerad lansering i november.

Nya läckra uppgifter om Dualsense-kontrollen
Under veckan dök den nya Playstation-konsolens första officiella tv-reklam upp på nätet, men vad som var desto mer intressant var informationen som följde med klippet. I ett inlägg på Playstation-bloggen kan vi läsa om hur den nya handkontrollens haptiska feedback kommer ha olika funktioner för olika spel. I Spider-Man: Miles Morales kommer vi till exempel kunna känna av från vilken riktning fienden är påväg att attackera, i Deathloop kan kontrollens avtryckare låsa sig helt om ditt vapen börjar krångla. Du hittar dessa och ännu fler exempel här.

MER OM NYA KONSOLER: Blir Switch 2 konsolen som bryter trenden?

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 har förlorat flera nyckelfigurer
Tidigare under månaden kunde vi läsa att det efterlängtade vampyr-spelet hade försenats till 2021. Detta dels för att försäkra sig om att kunna förse spelare med bästa möjliga upplevelse, men också på grund av förändringar i organisationen. Nu vet vi vilka förändringar det handlade om då spelets chefsförfattare Brian Mitsoda samt dess kreativa direktör Ka’ai Cluney fått sparken från projektet. Mitsoda meddelar att han är otroligt besviken över beslutet och att spelets förseningar inte hade med hans arbete att göra. Detta skriver Eurogamer.

Call of Duty: Black Ops Cold War är officiellt
Det kommer knappast som något chock efter diverse läckor och teorier, men nu vet vi att Call of Duty: Black Ops Cold War är det officiella, och larvigt långa, namnet på nästa upplaga i den populära spelserien. Spelet är ett samarbetsprojekt mellan Treyarch och Raven Software som kommer visas upp i mer detalj den 26 augusti. Redan nu har vi dock en kort teaser-trailer för spelet som du hittar här nedan.

Dubbla spelavslöjanden vid DC Fandome
I helgen var det dags för DC Fandome, ett evenemang där alla nyheter från den omfattande superhjältevärlden stod i fokus. För oss spelentusiaster var det två avslöjanden som stack ut: Gotham Knights från WB Games Montréal samt Suicide Squad: Kill the Justice League från Rocksteady Studios. Båda utvecklarna skyltar med ett CV där ingen annan än Batman har huvudrollen, därför var det intressant att inget av spelen cirkulerar kring den välkända läderlappen.

Gotham Knights är ett actionrollspel i en öppen värld där du spelar själv eller tillsammans med en vän medan huvudkaraktärerna Robin, Batgirl, Nightwing och Red Hood försvarar ett Gotham under ständigt hot. Spelet släpps under 2021 och du hittar såväl trailer som gameplay-video här.

I Rocksteadys (mest kända för Arkham-trilogin) Suicide Squad: Kill the Justice League tar du kontrollen över den färgrika gruppen som försöker utföra ett till synes omöjligt uppdrag i Supermans hemstad Metropolis. Kill the Justice League beskrivs som en öppen värld-shooter i tredjeperson som kan upplevas själv eller tillsammans med upp till tre andra spelare. Spelet släpps under 2022 och du hittar en första teaser-trailer här.

Star Wars: Vader Immortal – 25 augusti
Den populära Star Wars-fantasin kommer till Playstation. Släpps nu till Playstation VR.

Final Fantasy Crystal Chronicles: Remastered Edition – 27 augusti
Det samarbetsfokuserade äventyret får en nyversion. Släpps till Playstation 4, Nintendo Switch, iOS och Android.

Tell Me Why: Chapter One – 27 augusti
Första delen av Dontnods senaste interaktiva äventyr. Släpps till Xbox One och PC.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions – 28 augusti
Har du vad som krävs för att bli mästare? Släpps till Playstation 4, Nintendo Switch och PC.

Jump Force: Deluxe Edition – 28 augusti
Crossover-fightern kommer till en ny plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

Madden NFL 21 – 28 augusti
För alla som var tvungna att ge upp proffskarriären på grund av ett skadat knä. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Project CARS 3 – 28 augsti
Bilsimulatorn för alla. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Wastelands 3 – 28 augusti
Tredje gången gillt för den skoningslösa ödemarken. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans luring
Den här är ganska taskig, men det är också det som gör den underhållande. Under året som gått har vi blivit mer och mer vana vid att se det officiella textblocket från diverse utvecklare som berättar att det där spelet du ser fram emot tyvärr blivit försenad än en gång. Ett spel som blivit uppskjutet vid flertalet tillfället är det efterlängtade Cyberpunk 2077, och fanbasen räknar troget ner dagarna till spelets flyktiga lanseringsdatum. Därför kan jag tänka mig att ett par Cyberpunk-fans satte kaffet i halsen när denna dök upp i flödet under veckan.

Veckans tidsresa
Twitter-kontot för NVIDIA GeForce har under veckan rest genom spelåren och belyst dåtidens framväxande speltrender. Själv fastnade jag för inlägget om år 2006 och Oblivions ökända hästrustning. Just då verkade det helt absurt att vi skulle betala pengar för enbart kosmetiska spelföremål. Jag undrar vad tyckarna från 2006 skulle säga om vi satte dem framför Fortnite eller liknande moderniteter.

Veckans Fall Guys
Personen som ansvarar för Twitter-kontot bakom Fall Guys: Ultimate Knockout har redan gjort sig förtjänt av flera löneförhöjningar och utmärkelser, men han är inte klar än. Under veckan gav sig kontot på en rejäl utmaning där de lovade att radera det minst sagt impopulära gula laget om inlägget retweetades en miljon gånger. Även om försöket i skrivande stund bara är en dryg femtedel på vägen är det likväl en briljant PR-idé som är värd att belysa.

LÄS RECENSIONEN: Fall Guys: Ultimate Knockout

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!