5 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Årets E3 verkar redan vara inställt
När den ursprungliga planen för E3 2020 skrotades i samma veva som den världsomfattande pandemin svepte över spelvärlden föddes även idén om ett digital alternativ. Fjolåret bjöd visserligen inte på någon E3-fest, varken på plats eller digital, men förhoppningen om ett E3 2021 i någon form levde kvar. Men om nu året ska bjuda på något E3 kommer det ske helt digitalt, eftersom den fysiska delen nu verkar vara inställd. Det är Twinfinite som via Resetera-användaren Rösti fått tag på ett dokument från ”The Board of Los Angeles Convention and Tourism Development” där evenemanget klassats som inställt. Dokumentet nämner vidare att ett digitalt alternativ är under produktion. I somras lanserade Geoff Keighley sitt E3-substitut ”Summer Game Fest”, något som planeras äga rum även i år. Kanske hamnar E3 2021 i Keighleys trygga famn?

Ett rejält Elden Ring-avslöjande kan vara på ingång
Det senaste spelet från omtyckta From Software med ingen mindre än George R.R. Martin bakom den narrativa ratten kan vara påväg ut ur sin mörka gömma. Under veckan har ett dåligt upplöst gameplay-klipp från det efterlängtade Elden Ring spridit sig som en löpeld på nätet, och snart kommer vi med största säkerhet får se mycket mer från spelet. Detta eftersom Bandai Namco, som agerar utgivare för titeln, nyligen patenterat namnet ”Bandai Namco Next”, något som skulle kunna vara ett Nintendo Direct-liknande nyhetsprogram. Elden Ring avslöjades under E3 2019 och sedan dess har det varit minst sagt tyst från Dark Souls-skaparna, något som mycket väl kan vara påväg att ändras.

Sony dominerar nomineringarna för årets BAFTA Game Awards
Det är inte bara Geoff Keighley som gillar att dela ut troféer till årets bästa spel. Under veckan avslöjades nomineringarna för den brittiska spelgalan och Playstation-titlarna är minst sagt välrepresenterade på listan. The Last of Us Part II är nominerad i så mycket som 13 olika kategorier, vilket är flest nomineringar för ett enskilt spel i galans historia. Andra Sony-spel inkluderar Ghost of Tsushima med tio nomineringar, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales med sju, Dreams med sex och Sackboy: A Big Adventure med fyra. Dessutom stoltserar indie-älsklingen Hades med åtta stadiga nominerar. Årets kategori för årets bästa spel, som också är den enda utmärkelsen som avgörs via offentlig röstning, inkluderar spelen Ghost of Tsushima, Hades, Animal Crossing: New Horizons, Valorant och Call of Duty: Warzone. Årets BAFTA Game Awards äger rum den 25 mars. Detta skriver Eurogamer.

Epic Games köper Fall Guys-studion
Epic Games har köpt upp Tonic Games Group, namnet bakom utvecklarna Mediatonic som lanserade det färgsprakande Fall Guys: Ultimate Knockout under 2020. Detta avslöjar speljätten via ett inlägg på sin hemsida. Enligt Mediatonic själva innebär affären inga förändringar gällande spelets kommande Xbox- och Nintendo Switch-versioner. Fall Guys kommer även fortsatt finnas tillgänglig via Playstation Store och Steam. Utvecklarna skriver vidare att de har mängder med idéer för spelet och att affären med Epic Games bara accelererat dessa planer. I sin hemmagjorda frågestund adresserar Mediatonic även möjligheten att göra spelet ”free to play”, men säger samtidigt att de inte har något att avslöja i skrivande stund. Är detta en ledtråd om vad som komma skall? Eller är det bara ett fastställande för att tysta eventuella frågeställare? Det får tiden utvisa.

LÄS RECENSIONEN: Fall Guys: Ultimate Knockout

Sony avslöjar en drös med nya VR-spel
Sist kunde vi berätta om att Sony precis avslöjat att en uppföljare till Playstation VR är på ingång, även om den i nuläget är rätt så långt borta. Detta verkar dock inte ha inneburit att enheten som lanserades 2016 har sjungit på sista versen riktigt ännu. Faktum är att veckan bjöd på en hel kavalkad med avslöjanden för helt nya Playstation VR-spel. Bland annat kommer en VR-version av Doom 3 från 2004 släppas i en förädlad VR-version redan den 29 mars. Vidare presenterades det fartfyllda Fracked, det JRPG-inspirerade MMO:t Zenith, ett samarbetsinriktat skjutspel med namnet After the Fall, agent-simulatorn I Expect You to Die 2 och överlevnadsspelet Song in the Smoke. Sony tyckte tydligen det var en bra idé att spotta ut alla dessa i en och samma veva via Playstation-bloggen, så vill du läsa mer om dem rekommenderar jag ett klick dit. Annars hittar du trailern för Doom 3 VR Edition här nedan.

Apex Legends – 9 mars
Det massivt populära skjutspelet blir portabelt. Släpps nu till Nintendo Switch.

Stronghold: Warlords – 9 mars
Nästa kapitel i den omtyckta ”storma enorma slott”-simulatorn. Släpps till PC.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame 4 – 11 mars
Energydryck och rökmoln, låter som en EPA-raggares dröm. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Google Stadia och PC.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time – 12 mars
Nu kan du inte skylla alla pinsamma dödsfall på dålig skärpa längre. Släpps nu till Playstation 5, Xbox Series X/S och Nintendo Switch.

LÄS RECENSIONEN: Crash Bandicoot 4: It’s About Time

Veckans hyllningskonsert
Förra veckan valde jag att uppmärksamma uppståndelsen kring Alex Moukala och hans svängiga tolkning av Mii Channel-temat. Den här veckan vill jag belysa en härlig sammanställning av alla duktiga musiker som antog utmaningen och jammade med i den ikoniska melodin.

Veckans namngivning
Jag älskar namngivningar i spelindustrin och all spekulation som alltid hänger med på köpet. Playstation har visserligen aldrig varit särskilt roliga att följa och teoretisera kring. Xbox har varit lite roligare, speciellt när de döpte sin tredje spelkonsol för Xbox One. Men trots detta kommer ingen toppa Nintendo, företaget som kan döpa en spelkonsol efter ljudet spelaren yttrar när de lyckas hitta en i butik. Nu när vi alla undrar vad den mer kraftfulla varianten av Nintendo Switch kommer kallas fylls givetvis nätet av idéer och förslag. Personligen håller jag en tumme eller två för Swii.

Veckans twist
Det börjar som en vanlig glitch som snabbt leder till en dramatisk upplösning för att sedan utvecklas till något helt oväntat. Jag tänker faktiskt inte skriva mer än så, tryck bara på play-knappen nu.

REDAKTIONEN SPRIDER GLÄDJE VARJE VECKA: Saker som gjorde oss glada – vecka 9

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!