3 minuter lästid

Edna & Harvey: The Breakout är ett klassiskt peka-klicka-spel i 2D som har fått en rejäl uppfräschning nästan ett decennium efter release. Du spelar som Edna, en ung tjej som vaknar upp utan några som helst minnen i en madrasserad cell på ett mentalsjukhus. Med sig har hon sin pratande mjukiskanin Harvey och tillsammans ska de försöka rymma från sjukhuset och på vägen försöka återfå Ednas minnen av sitt förflutna. Detta görs delvis genom att Edna och Harvey hoppar bakåt i tiden – tempomorphing som det kallas i spelet – för att återfå Ednas minnen av tidigare erfarenheter från diverse tråkiga barndomstrauman. Under spelets gång träffar Edna på en hel del galna och knasiga karaktärer som kan både hjälpa och stjälpa henne i hennes flyktförsök.

Längsmed vägen skall även diverse olika föremål plockas upp och kombineras och användas på alla möjliga tänkbara och otänkbara sätt, precis så det brukar vara i den här typen av spel. Tyvärr finner vi här en ganska tunn berättelse för ett spel som ändå tar en hel del tid att spela igenom. Cirka 20 timmar enligt spelstudion, men för en normalbegåvad människa skulle jag nog snarare gissa på minst det dubbla.

Edna & Harvey

Allt som har med spelet att göra är mer eller mindre deprimerande. Allt från färgschemat till storyn och musiken. Några av lösningarna på problemen och pusslen du möter är nästintill omöjliga och rätt så ologiska, även för ett peka-klickaspel. Jag vet inte hur många gånger jag bara ville slänga Switchen ifrån mig och vråla rakt ut i ren frustration (tacka spelgudarna att det finns finfina guider på nätet man kan använda sig av). I anniversary-versionen, som jag har spelat, är en del av klurigheterna från originalspelet borttagna, gissningsvis för att de var helt värdelösa.

LÄS OM ETT RIKTIGT TOPPENSPEL ISTÄLLET:The Last of Us Part II

En lite halvrolig grej är att man under spelets gång kan man gå in i settings och skifta mellan den nya och den gamla versionen direkt i den spelsessionen du är i. Den nya versionen har gått från kolsvart till mörkt grå. Så vill man känna sig lite retro och döda sin hjärna med mörk och svår grafik, så för all del byt till den äldre versionen. I inställningarna hittar man även några dryga achivements för den som är intresserad av sådant.

Edna & Harvey

Peka-klickaspel innehåller ofta en del humor, och det gör Edna & Harvey: The Breakout också, mörk humor, och det är nog det som räddar upp spelet från att få ett riktigt bottenbetyg. Här tycker jag dock att spelutvecklarna fegat lite, de kunde kört på ännu mer med den morbida humorn. Det är trots allt ett sinnessjukhus det utspelar sig på, så kör på. Kanske det hade räddat spelet ännu mer, och gett det någon sorts charm. Självklart finns det några små ljusa stunder, men mestadels är det bara ologiskt och alldeles för långsamt för att man ska känna att man kommer någon vart. Efter ungefär tre fjärdedelar av storyn så blir det lite intressantare, enbart för att bara falla platt med sitt abrupta slut. Efter att ha investerat så mycket tid i äventyret hade jag gärna sett att jag fick ut något av slutet som hade varit minnesvärt på ett positivt sätt.

Edna & harvey

Jag vill verkligen be om ursäkt för min negativa inställning här, men det är just så spelet får mig att känna, negativ. Det tog verkligen emot att spela mer än tio minuter i taget. Eftersmaken som lämnades av spelupplevelsen var ungefär lika intressant som att tugga på ett gammalt segt knäckebröd. I vanliga fall är den här typen av spel väldigt underhållande, men detta faller verkligen platt. Edna, huvudkaraktären, är svår att tycka om då hon inte får en att känna något för henne över huvud taget, och Harvey, den talande mjukiskaninen, är bara jobbig att lyssna på med sin väsande röst. Helt ärligt så bryr jag mig inte det minsta om ifall dom lyckas rymma eller om dom lyckas återfå Ednas förlorade minnen.

Det här spelet fångar inte mitt intresse alls. Jag kanske inte är i rätt headspace att spela Edna & Harvey alls just nu, kanske om världen hade vart ett bättre ställe med mer positivitet så hade jag kanske orkat allt negativt och mörkt spelet bjuder på, men i dagens läge så är det bara deprimerande. Känner man sig ändå sugen på att spela Edna & Harvey, så spela då för guds skull den nya versionen av det, den är mycket trevligare rent estetiskt, och Edna blir nästan lite knasigt gullig när hon går runt i sina vita sjukhuskläder med helt öppet baktill.