1 minuter lästid

Veckans stora snackis har snabbt blivit Kickstarter-spelet Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes som är en spirituell uppföljare till Suikoden. Spelserien har sitt ursprung hos Konami som inte själva gjort något vettigt med varumärket sen 2006. Inte konstigt att allt från fans till ursprungsmannen vill se mer av varan, ergo Eiyuden Chronicle.

I skrivande stund har Kickstarter-kampanjen håvat in 20 965 984 SEK där målet var 4 469 352. Det betyder att kampanjen håvat in mängder med stretch goals varav ett av de viktigaste är att konsolversioner nu är bekräftade. Även ett New Game + har låsts upp av alla dessa fans som för stunden så gott som slänger pengar på dator- och mobilskärmar för att det här projektet skall bli en triumf.

LÄS OM MARTINS RELATION TILL SUIKODEN: Har någon underrättat Daniel om Eiyuden Chronicle?

Jag tror denna otroligt framgångsrika och högprofilerade kampanj kan väcka en sovande jätte. Jag är högst tveksam till att Konami ger sig i kast med att producera ett helt nytt Suikoden. Det känns osannolikt och vi talar ju om Konami här, ett företag som ser ut att helt gett upp att producera AAA-spel i någon större kapacitet. Vad de däremot inte ryggat undan för på sistone är att släppa spelsamlingar för älskade spelserier som de idag inte gör nya spel till men som de mer än gärna mjölkar tilsl det är snustorrt i Konami-juvret.

Så Konamis nästa drag känns ganska självklart. Löftet om Eiyuden Chronicle kommer få många att vilja spela seriens tidigare spel, utav både nyfikenhet och kära minnen. Men detta är något som idag är nästan omöjligt utan en Playstation 3 eller Playstation Vita.

Är Konami sneaky kan de med enkelhet stilla törsten genom att släppa spelen på PSN, Microsoft Store, E-Shop och Steam. Om Kickstarter-kampanjen (mot förmodan) håller tidsplanen har Konami minst två år på sig att genomföra denna operation. De har all rätt i världen att göra det även om det kan ses som lite fult då de inte bryr sig om serien i vanliga fall utan bara skulle surfa på Eiyuden Chronicle’s Kickstarter-framgång snarare än att de själva genuint vill ge Suikoden en ny chans. Men om detta är vad som krävs för att vi skall få se Suikoden på moderna plattformar så är kanske denna knuff precis vad Konami behöver.