3 minuter lästid

Ikväll är det äntligen dags för det hett efterlängtade och länge beryktade evenemanget som Playstation självsäkert benämner som ”the future of gaming”. Det vi vet är att programmet kommer hålla på i knappt en timma samt att det kommer fokusera på spelen vi kan förvänta oss till kommande Playstation 5.

NYA TRAILERS: Metal: Hellsinger mixar rytm och död

Även om E3-veckan blev inställd är vi nu mitt inne i vad som skulle ha varit spelvärldens mest intensiva tidsperiod, och om någon petar på Andreas med ett E3-finger så tar han snabbt hela armen. Därför bestämde jag mig för att lista fem grejer som jag vill se under kvällens show. Det kan vara förutsägelser, önskningar eller något mitt emellan. Det är även fritt fram att kommentera med era egna tankar så ser vi sen vem som fick flest rätt.

1. Livstecken från Marvel’s Spider-Man 2

Det råder väl egentligen ingen som helst tvekan om att en uppföljare till 2018 års bästa spel (försök inte ens) är under utveckling borta hos Insomniac Games. Med tanke på hur första spelet avrundas finns det dessutom flera narrativa trådar att väva vidare på. Nu är det endast två år sedan Marvel’s Spider-Man kom ut, men med tanke på att det spelet avslöjades drygt två år innan lansering känns en första trailer ikväll inte alls omöjlig. Jag hade till och med varit nöjd med en snabbt ihopslängd officiell logga och lite pampig musik.

2. Ett Uncharted-spel från en ny utvecklare

Denna är lite mer av en högoddsare. När Uncharted 4: A Thief’s End nådde eftertexterna 2016 rådde det inga egentliga tvivel om att Nathan Drakes historia var över. Men kort därefter kom likväl en enastående spinoff som ursprungligen skulle ha varit en expansion till det fjärde spelet, men som växte sig tillräckligt stor för att få en egen skiva. Vi vet ju alla att Sony, som andra företag, gillar pengar. Därför vore det nästintill dåraktigt att markera Uncharted-serien som avslutad, även om inte Naughty Dog själva vill frammana fler upplagor. Därför både önskar och tror jag att spelserien har delegerats till en utomstående studio som kan ha något att visa upp vid det här laget. Kanske är det dags att besöka en ung Sully? Eller ett äventyr som tar plats när Nathan är gammal mentor åt vår nya huvudkaraktär?

3. Trailer och lanseringsfönster för Horizon Zero Dawn 2

För drygt tre år sedan satt vi alla och jagade mekaniska dinosaurier i våra vardagsrum, och jag hoppas att det snart är dags igen. Vi har mer eller mindre stensäkra uppgifter på att en uppföljare till Horizon Zero Dawn är under utveckling, och det första spelet slutade dessutom med en tjusig liten cliffhanger. Om Spider-Man 2 känns som ett rimligt spel att avtäcka känns ett nytt Horizon snäppet mer sannolikt. Det största mysteriet är bara vad spelet ska heta. Horizon One Dawn? Horizon Zero Dawn 2? Rise of the Shadow of the Horizon? Möjligheterna är oändliga.

4. Bekräftelse på Harry Potter-spelet

I det här läget kommer jag troligtvis slänga in förhoppningar om det beryktade Harry Potter-spelet varje gång jag får chansen. Och även om jag inte tycker det känns troligt att spelet avslöjas under ett Playstation 5-event är det likväl ingen omöjlig tanke. Vi vet att Warner Bros. hade planer på att genomföra en egen presskonferens under den E3-mässa som nu är inställd. Frågan är om utgivaren fortfarande planerar att lägga alla sina ägg i samma korg eller om de kommer sprida ut dem över sommaren. Jag hoppas givetvis att några ägg (varesig det är magiska ägg eller fladdermusägg) letar sig in i kvällens föreställning.

5. En titt på lådan

Ja, jag vet att evenemanget ikväll ska fokusera på spelen. Men vore det inte läckert att avsluta hela kalaset med en ”one more thing” och visa hur Playstation 5 faktiskt ser ut? En flashig video som visar upp den nya konsolens utseende från alla tänkbara vinklar. Om maskinen ska lanseras innan årets slut måste den snart vara i omlopp på diverse fabriker, vilket också ökar risken att någon knäpper en bild och lägger ut. Vore det inte smartare att kontrollera budskapet själva och avslöja hur lådan ser ut ikväll? Jag tycker det.

Det var mina fem saker, önskningar, förutsägelser, vad vi nu vill kalla det. Några verkar i nuläget rätt sannolika medan andra känns längre bort, men oavsett är jag övertygad om att vi kommer få se något riktigt häftigt ikväll. Det här är programmet som många väntat på, och det vet Playstation om. Därför vore det konstigt att inte sätta ribban relativt högt.

Vad vill du se från Playstation ikväll? Berätta gärna.