1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Vid första anblick kanske inte Inside står ut i mängden bland 2D-pusselspel på marknaden. Det krävs dock väldigt lite skrapande på ytan innan detta spel visar sitt sanna djup. Inside erbjuder nämligen innovativa pussel i kombination med en underbart kryptiskt story i världsklass. Denna upplevelse stannar kvar i tankarna ett bra tag efter att spelets eftertexter slutat rulla.

Ungefärlig speltid: 4 timmar

Gameplay i Inside är inget avancerat och kontrollerna bemästras snabbt. Primärt löser spelaren plattformbaserade pussel och springer iväg från fiender. Det finns inget stridande i spelet och blir vår huvudkaraktär fångad av motståndare är checkpoint-systemet väldigt förlåtande, vilket tillåter spelupplevelsen att hålla sig i en konstant rörelse framåt. Pussel i Inside är även brett varierade. När en upprepning av tidigare hinder väl dyker upp är det alltid med nya tillägg och känns därför aldrig repetitivt. De är snarar där för att utmana och låta dig demonstrera att du förstått spelreglerna.

Det finns inte heller några mellansekvenser eller dialoger i spelet. Berättelsen presenteras helt genom miljöer och olika händelser. Vad storyn egentligen är lämnas upp till fantasi och slutledningsförmåga då den kan tolkas på en rad olika vis. Somliga vill kanske inte lägga energi på historia alls men att spendera tid med Inside är likväl väl spenderad tid.

Låter dystopi, pussel, lätta skräckelement, och en mystisk berättelse lockande är Inside ett måste. Spelet drar ner spelaren i sin mörka värld och vägrar släppa taget. Man bokstavligt och bildligt drunkna i atmosfär och världsbygge. Titta inte på några trailers eller bilder, utan gå istället in i Inside helt så blind som möjligt. De timmarna som följer kommer inte glömmas bort i första taget då Inside har en tendens att ha reflekterande krusningar som inte tynar bort i första taget.


Inside finns att spela på PC, Mac, iOS, Playstation 4, Xbox One och Switch.