1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Det är mörkt, dystert och du får inte mycket kunskap om vad det egentligen är som kommer hända. Välkommen till Limbo. Gå in blind i mörkret.

Ungefärlig Speltid: 4,5 timmar

Om du, som jag, uppskattar det lite mer dystra i spelväg så rekommenderar jag Limbo varmt trots att det är raka motsatsen till en varm upplevelse. Limbo är ett mysotäckt litet spel som kommer göra att du ständigt känner obehaget krypa upp längs ryggraden. Det är dock inte på ett sätt som skrämmer, utan snarare på ett sätt som skapar känslan av att nånting hemskt har eller kommer att hända. Limbo håller dig alltid lite beredd. Spelet väcker många frågor och den subtilt dystra stämningen som ligger tät över varje bana och uppmanar till nyfikenhet.

Rent spelmässigt är Limbo är ett pussel- och plattformsspel i 2D. Du spelar som en pojke utan namn som söker sin syster genom ett förrädiskt och svartvitt landskap. Det är egentligen allt man behöver veta om historien innan man sätter tänderna i denna mystiska produkt från danska Playdead Studios. Limbo prenumererar väldigt mycket på inställningen att ”det är resan som räknas” framför den faktiska handlingen och slutdestinationen. Det är ett spel som väldigt tydligt är ett spel och som utan ord driver en tyst berättelse framåt, en berättelse som bara kan förmedlas genom just spelmediets interaktiva styrka.

På samma mystiska sätt som Limbo börjar slutar det också. Cirkeln sluts på ett överraskande sätt och där sitter man ensam framför teven med sina tankar; man försöker reflektera över och förstå ett av de förmodligen bästa indiespelen som existerat. Det är fantastiskt hur så lite kan bli så mycket ibland – Limbo är minimalism när den är som bäst.


Limbo finns att spela på PC, Mac, Playstation 3, 4 och Vita, Xbox 360 och One, iOS, Android och Switch.