1 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Inom programmering beskriver man ordet elegant som ett stycke kod som löser ett problem på ett särskilt klurigt eller effektivt vis. Det är exakt vad spelet Minit lyckas med. Om spel kunde optimeras på ett sätt som kod kan hade Minit varit en masterclass i just optimering för att se hur man kan utvinna så mycket som möjligt ur så lite som möjligt. Genom en otroligt finurlig lösning har man ur bara en minut speltid lyckats krama fram en dryg timmes sådan på ett fullkomligt genialt sätt.

Ungefärlig speltid: 1 dryg timme.

Minit är ett fånigt The Legend of Zelda-spel som levereras i 60-sekundersstötar. När timern når noll dör du så spelet handlar i mångt och mycket om att göra det mesta av den korta tid man har på denna lilla jord.

Gameplay-loopen utgörs av en cykel av rapp utforskning och tajta belöningsintervaller. Ditt mål är att under denna korta period försöka lösa enkla pussel och fetch quests för att göra framsteg som skapar permanent förändring i världen, ger dig åtkomst till ny utrustning eller etablerar en ny respawn-punkt. Varje ny död tenderar att föra med sig framsteg som i sin tur gör att döden inte känns som ett straff utan snarare som en behändig reset-knapp. Spelets största bedrift är dock hur det trots sin hektiska natur väldigt sällan upplevs som just hektiskt och panikartat. Trots att tiden är emot dig är den samtidigt med dig och håller din hand.

Minit är en chiptunes-svängig svartvit minimalistisk triumf som kokar ner äventyrsgenren till sina mest essentiella och mest tillfredställande komponenter. Underbart är ibland verkligen kort.