2 minuter lästid

I artikelserien ”Klart du hinner spela” lyfter vi på Playerone.se fram spel med förhållandevis kort speltid. Dessa texter är till för dig som har begränsat med tid över till att spela och behöver ett spel som går att klara av på bara en eller ett par sittningar. Kvalitet är dock inget krav för de titlar som belyses, utan både högt och lågt kommer avhandlas.

Hur ofta får en chansen att spela igenom en spelskapares hela spelkatalog på mindre än två timmar? Inte jätteofta, om ni frågar mig. Men det är precis vad du får göra i The Beginner’s Guide.

Ungefärlig speltid: 1,5 timmar.

En spelmakare med aliaset Coda skapade mellan 2008 och 2011 ett tjugotal spel i spelmotorn Source. I princip samtliga av dessa blev dock, till synes, aldrig färdigställda. Men det hindrar inte Davey Wreden, skaparen av bland annat The Stanley Parable, från att sätta samman allihop och uppmuntra dig att spela igenom dem. Wreden agerar dessutom berättare och guidar dig som spelare genom Codas skapelser.

Spelet spelas uteslutande i förstapersonsvy och innehåller små inslag av regelrätt spelmekanik, som att till exempel interagera med omgivningarna. Det första spelet, eller kapitlet, är ett försök att göra en bana till Counter Strike. Banan är väldigt liten och innehåller en del underliga element såsom färgglada och synbarligen poänglösa kuber. Spelets andra kapitel är ett till synes ganska generiskt FPS-spel som verkar utspela sig på någon form av rymdstation eller militärbas. Underligt nog har vapnet bara ett magasin och inga fiender dyker någonsin upp.

KLART DU HINNER SPELA FÖRRA VECKANS SPEL: Dr. Langeskov, The Tiger and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist

Under tiden som spelaren tar sig igenom de olika kapitlen berättar Wreden saker om de ofärdiga spelens utseende och design, samt vad han tror är meningen med vissa sekvenser och de konstnärliga val som gjorts. Det framgår så småningom också att han genom dessa spel själv tog kontakt med och lärde känna Coda.

Jag kan inte dra mig till minnes att jag spelat något annat spel likt det här. Även om det delar vissa små likheter med The Stanley Parable är de vitt skilda spel. Det är inte helt obefogat att kalla det här för en promenadsimulator, men jag tycker samtidigt inte att det gör spelet rättvisa. Det är lite som att säga att den där utsökta lunchen jag just åt ”bara var en måltid”.

Utan att säga för mycket behandlar The Beginner’s Guide psykisk ohälsa, och hur detta kan manifestera sig i en persons kreativa process. Det är kanske inte roligt eller underhållande per se men är likväl en väldigt speciell upplevelse, och en resa jag långt ifrån ångrar att jag fick uppleva.