1 minuter lästid

De två senaste veckorna har jag vandrat runt väldigt mycket i Martinaise, ett distrikt i Revachol som du kan finna om du tillåter dig att införskaffa det otroligt bra Disco Elysium. I detta spel vandrar jag runt som en minnesförlustdrabbad RCM-polis och försöker lösa ett mord. Det var ganska nyligen som ytan öppnade upp sig och bjöd på ett nytt omfattande område men innan dess vandrade jag mest omkring i centrala Martinaise och stundtals i hamnen i åtskilliga timmar.

Det fick mig att omedelbart tänka på hur mycket jag älskar koncentrerade spelytor. Disco Elysiums fåtal platser är proppfyllda med hemligheter. Att inse att något man passerat upprepade gånger plötsligt är åtkomligt eller öppet är en väldigt välbefinnande känsla. Jag älskar när gamla platser får ny mening eller utökad funktionalitet. Jag spenderade säkert 10-15 timmar i det första området och upprepade gånger kunde jag återvända till redan besökta platser och hitta ny information eller hemligheter. Späckade spel är värda min beundran.

Jag måste inte ha en massiv öppen värld att utforska så länge det som finns att utforska är av hög kvalitet. Onödigt långa transportsträckor fyller inget syfte och ju mindre sidouppdrag och ”filler” spel har desto bättre. En mindre spelvärld bidrar även till att lokalkännedomen är högre och det är också något jag älskar när spel utnyttjar. Det finns absolut de som känner till varje centimeter av Skyrim som insidan av deras egen ficka, men ju större världen är desto större är risken att spelaren inte orkar insupa och bekanta sig väl med alla ytor.

Det är inget nytt att be om mer substans i spel. Det har vi skrivit spaltmeter om sen öppna världar blev en grej men Disco Elysium påminde mig om varför det är värt att upprepa då det lyckas göra så mycket med så lite. Det bevisar att man kan skapa stora äventyr utan stora världar så länge man fyller sin värld med värde. Nu är detta såklart enklare i t.ex. en stad än i ett fantasy-landskap men allt måste inte vara uppblåst och onödigt stort bara för vissa ska känna att de får något påhittat antal timmar spel-värde i utbyte för sina kronor.

Det finns ett enormt värde i att verkligen lära känna sin omgivning i spel, för det gör att du kan uppskatta minsta lilla förändring. Det kan stundtals rentav vara mer effektfullt att upptäcka en helt ny by i en stor öppen värld. Små förändringar har nämligen också förmågan att skapa stora intryck.