2 minuter lästid

Året är 2010 och filmen Scott Pilgrim vs. The World är påväg upp på biografer världen över. Filmen, som var sprängfylld med referenser till videospelens värld, var baserad på den charmiga pocketserien Scott Pilgrim, som också den var fullproppad med arkadiga referenser. Därför kändes det otroligt naturligt när dessa spelbetonade historier också skulle få sig ett tillhörande interaktivt äventyr. Spelet släpptes i direkt anslutning till filmen och fick det mindre experimentella namnet Scott Pilgrim vs. The World: The Game. Ganska snabbt lyckades titeln skaffa sig en trogen skara fans, men bara några år senare försvann äventyret från de digitala butikerna. Anledningen troddes vara utgångna rättigheter, och de flesta trodde att Scott Pilgrims arkad-äventyr var över.

FLER RECENSIONER: River City Girls

Vi spolar fram till hösten 2020 då Ubisoft överraskade den hängivna fanskaran med nyheten om att spelet var påväg tillbaka genom en så kallad Complete Edtition, en version som släpptes i början av 2021. Jag spelade aldrig Scott Pilgrim när det begav sig för över tio år sedan, men jag har spelat nya Complete Edition och bortsett från att denna utgåva innehåller Knives Chau and Wallace Wells add-on-paketen, lite minispel och nya lägen så är det nästan samma sak.

Scott Pilgrims speläventyr är en klassisk ”beat ’em up” med karaktärer och banor vi känner igen från filmen. Premissen är lika enkel här som i filmen: Scott Pilgrim är kär i Ramona Flowers, Ramona Flowers har ett gäng onda före detta partners som måste besegras om vårt kärlekspar ska kunna vara tillsammans. Varje spelbar karaktär har olika rörelsemönster vilket blir extra märkbart när jag använder spelets funktion att spela tillsammans med upp till tre kompisar samtidigt. Alla karaktärer kan gå upp i nivå, lära sig nya attacker, samla pengar från fallna fiender och handla användbara föremål i diverse butiker.

Spelet är simpelt att hoppa in i och förstå, samtidigt som det har ett härligt djup som blir tydligt ju mer du spelar. Det är dessutom väldigt estetiskt vackert med sina färgglada stadsmiljöer och retro-tunga konststil. Är du ett fan av gamla klassiker som Double Dragon och Streets of Rage finns det mycket att gilla även här. Och precis som med de klassiska spelen blir Scott Pilgrim roligare när du har kompisar att spela med. Spelet introducerar till och med ett gäng underhållande aspekter först när flera spelare är aktiva. Ett härligt exempel är funktionen att stjäla ett liv från en medspelare när dina egna tar slut, vare sig din kompis gått med på det eller inte. De spellägena som finns utöver berättelsen mår också bättre av att vara flera personer närvarande vid TV:n.

Jag spelade som sagt aldrig originalversionen av Scott Pilgrim, men jag vågar ändå påstå att allt jag nämner ovan även gäller för den ursprungliga versionen av spelet. Visst kan grafiken kanske ha piffats till en smula, och visst flyter kanske spelet på lite jämnare, men utöver det är Complete Edition i princip samma spel som släpptes 2010. Fastän spelet kanske inte skrek efter någon större förnyelse känns det likväl aningen billigt att rubricera detta som en remaster.

LÄS MER: Det är dags att sluta prestera och börja uppleva

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition är en välkommen återkomst för spelet som försvann från den digitala världen alldeles för tidigt. Ni som älskade spelet då kommer troligtvis älska det ännu mer nu. Det kommer egentligen inte med några nya inslag alls jämfört med spelet från 2010, men Scott Pilgrims interaktiva äventyr är åtminstone tillbaka.