3 minuter lästid

Spelindustrin är ofta en trasslig djungel där mängder med häftiga spel lanseras varje dag. Då kan det också vara svårt att veta vilka interaktiva äventyr du bör lägga dina värdefulla kronor och än mer värdefulla speltimmar på. Det är därför ni har mig. I ”Spelen att hålla koll på” tar jag en noggrann titt på spelveckan som kommer och plockar fram ett gäng titlar som jag tycker ni borde hålla lite extra koll på. Det kommer bli massiva AAA-släpp såväl som spel ni kanske inte ens visste existerade. Förhoppningsvis kommer ni klicka er vidare härifrån med aningen bättre koll på veckans spel än vad ni hade tidigare.

Här är spelen att hålla koll på under vecka 14.

Lost Words: Beyond the Page

Lost Words: Beyond the Page

Lanseringsdatum: 6 april
Format:
Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Ungefärligt pris: 150 kronor

Lost Words: Beyond the Page släpptes tidsexklusivt till Google Stadia för drygt ett år sedan och är nu påväg till fler konsoler. Spelet beskrivs bäst som en atmosfärisk och personlig plattform-berättelse med tydliga fantasy-inslag. Det som särskiljer Lost Words är att det utspelar sig helt och hållet i en dagbok, vilket ofta leder till läckra estetiska presentationer. För att ta sig an spelets många utmaningar använder spelaren olika besvärjelser i form av ord som påverkar spelvärlden. Berättelsen är skriven av Rhianna Pratchett som även ligger bakom spel som Mirror’s Edge, Heavenly Sword och senaste omstarten av Tomb Raider. Hon är även dotter till den legendariska fantasy-författaren Terry Pratchett.

Oddworld: Soulstorm

Lanseringsdatum: 6 april
Format:
Playstation 4, Playstation 5, PC
Ungefärligt pris: 350 kronor

Jag har aldrig varit något Oddworld-fan själv, men jag kan knappast förneka att det finns en rejäl mängd charm i de cinematiska plattformspelen. I spelseriens senaste tillskott Oddworld: Soulstorm återfinner vi protagonisten Abe som gett sig ut för att frita sina kompisar som tvingats utföra slavarbete. Nytt för den här gången är spelets crafting-system där Abe kan skapa och modifiera olika vapen för att ha en bättre chans mot sina fiender. Sitter du på en åtråvärd Playstation 5-konsol och en Playstation Plus-prenumeration får du spelet utan extra kostnad i samma stund som det släpps. Vill du spela versionen till Playstation 4 eller PC får du dock hosta upp lite kosing.

Cozy Grove

Lanseringsdatum: 8 april
Format:
Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS, PC
Ungefärligt pris: 150 kronor

Det larvigt mysiga Cozy Grove känns som en blandning mellan Animal Crossing och spökhistorier från scoutlägret. Spelet beskrivs som en livssimulator på en hemsökt och ständigt föränderlig ö. Du spelar som en Spirit Scout med målet att utforska ön och kontrollera det lokala spöklivet. Det låter kanske inte särskilt omfattande, men Cozy Grove säger sig ändå bjuda på en hela 40 timmar lång kampanj med läckra handgjorda miljöer, mängder med samlarobjekt och minnesvärda karaktärer.

Say No! More

Lanseringsdatum: 9 april
Format:
Nintendo Switch, iOS, PC
Ungefärligt pris: 150 kronor (50 kronor på iOS)

I vad som sägs vara världens mest eftertraktade ”SÄG NEJ”-spel är det dags att sluta acceptera världen som den är och ta kontroll över ditt eget liv. Say No! More styrs genom en enda knapp, och ett enda ord. Du spelar i en värld där ordet nej mer eller mindre försvunnit, och det är upp till dig att stå emot alla höga höns som försöker få dig att göra som de vill. Spelet är lite klurigt att beskriva i text, så kolla gärna in trailern nedan eller invänta vår recension på fredag innan du fattar ditt beslut.

Och det var vad jag hade att bjuda på denna vecka. Jag hoppas du hittat något som kan hålla dig sysselsatt under dagarna som kommer. Om inget annat kanske din backlog blivit några spel rikare, och ännu fler lär det bli nästa vecka.