3 minuter lästid

Spelindustrin är ofta en trasslig djungel där mängder med häftiga spel lanseras varje dag. Då kan det också vara svårt att veta vilka interaktiva äventyr du bör lägga dina värdefulla kronor och än mer värdefulla speltimmar på. Det är därför ni har mig. I ”Spelen att hålla koll på” tar jag en noggrann titt på spelveckan som kommer och plockar fram ett gäng titlar som jag tycker ni borde hålla lite extra koll på. Det kommer bli massiva AAA-släpp såväl som spel ni kanske inte ens visste existerade. Förhoppningsvis kommer ni klicka er vidare härifrån med aningen bättre koll på veckans spel än vad ni hade tidigare.

Här är spelen att hålla koll på under vecka 15.

Battle Axe

Isolomus

Lanseringsdatum: 14 april
Format: 
Nintendo Switch
Ungefärligt pris: 20 kronor

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva Isolomus, det känns verkligen som ett sådant där spel du behöver uppleva för att förstå. Samtidigt är det svårt att inte rekommendera det. Dels med anledning av spelets lättsmälta pris och koncentrerade speltid, men även tack vare den läckra konststilen och aningen obehagliga karaktärsdesignen. Ett skräckspel som knappt tar halva lunchrasten att klara och kostar mindre än halva lunchpengen, nog kan det vara värt en chansning?

The Darkside Detective: A Fumble in the Dark

Lanseringsdatum: 15 april
Format: 
Nintendo Switch, PC
Ungefärligt pris: 130 kronor

En pixlig detektiv som utreder övernaturliga fall, behöver jag egentligen säga mer? I The Darkside Detective: A Fumble in the Dark tar spelaren rollen som Detective McQueen för att peka och klicka sig igenom en rad märkliga fall i Twin Lakes, landets 34:e mest hemsökta stad. Och det bästa av allt? Skulle du fatta tycke för A Fumble in the Dark är det bara att klicka hem även föregångaren The Darkside Detective. För det kan väl aldrig bli för mycket övernaturlig brottsutredning?

Rain on Your Parade

Lanseringsdatum: 15 april
Format: 
Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PC
Ungefärligt pris: 150 kronor

Regn eller snö kan verkligen förstöra hela dagen om det dyker upp vid fel tillfälle. Ösregn på midsommar, snöfall dagen efter vi bytt till sommardäck, hagel mitt under en mysig utflykt. Ibland finns det nästan anledning att anklaga nederbörden för medvetet sabotage, och i charmiga Rain on Your Parade finns det minst sagt fog för det. Spelet beskrivs bäst som Untitled Goose Game om gåsen hade varit ett regnmoln. Förstör människornas perfekt planerade bjudningar och fridfulla äventyr genom lite malplacerad nederbörd och se kaoset ta form.

Battle Axe

Lanseringsdatum: 16 april
Format: 
Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Ungefärligt pris: 300 kronor

Det kan vara så att du redan känner till Battle Axe då spelet spelet kan stoltsera med en framgångsrik Kickstarter-kampanj. Nu är dock kampanjen över och spelet är redo för alla retro-älskande hack n’ slash-entusiaster. Du spelar som en utvald hjälte vars uppdrag är att sätta stopp för den skoningslösa tyrannen Etheldred och hennes försök att förslava hemlandets befolkning. Spelet erbjuder ljuvlig pixelkonst och klassiska strider som du kan uppleva på egen hand eller tillsammans med kompisen i soffan. Priset här är aningen högre än veckans övriga spel, men om genren tilltalar dig kan det ändå vara värt en investering.

Tribal Pass

Lanseringsdatum: 16 april
Format: 
Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Ungefärligt pris: 70 kronor

Tribal Pass är inte sprillans nytt. Faktum är att det har funnits ute till PC i nästan fem år, men jag vågar ändå påstå att den här pärlan kommer vara en nyhet för de allra flesta. Spelet är utvecklat av den ukrainska indie-utvecklaren Stas Shostak och beskrivs som en ”tactical runner”. Jag skulle nästan vilja beskriva det som ett tillskott i Temple Run- eller Subway Surfers-genren fast med några rejäla taktiska influenser. Förutom att bara undvika diverse farthinder behöver du hushålla med resurser och använda dem för att påverka nästa omgång på olika vis. Så letar du efter ett nytt runner-spel med en intressant twist kan detta mycket väl vara något för dig.

Det här var vad jag hade att bjuda på denna vecka. Jag hoppas du hittat något som kan hålla dig sysselsatt under dagarna som kommer. Om inget annat kanske din backlog blivit några spel rikare, och ännu fler lär det bli nästa vecka.