2 minuter lästid

I en intervju med Gamerector får Phil Spencer frågan om vad som saknas i Xbox spelutbud. ”Om vi tittar på vad folk spelar till Xbox, vad Game Pass-användare spelar, så tror jag att det vårt portfolio saknar är casual-innehåll som tilltalar breda grupper. Spel med låg åldersmärkning är inte en styrka för oss. Vi har såklart Minecraft och även andra serier, men när jag betänker den kreativa verktygslådan våra team har, så tror jag det är en viktig faktor.”

Ja, vad hände med barnspelen, Microsoft? När vi kollar in premiärspelen till Xbox Series X så är de största spelen i utbudet allt annat än barnvänliga:

Gears Tactics – PEGI 18

Assassins Creed Valhalla – PEGI 18

Watch Dogs Legion – PEGI 18

Devil May Cry 5: Special Edition – PEGI 18

Yakuza: Like a Dragon – PEGI 18

Det finns ett par spel med längre åldersgräns…

NBA 2K21 – PEGI 3

WRC 9 FIA World Rally Championship – PEGI 3

Tetris® Effect: Connected – PEGI 3

…men det är svårt att kategorisera dessa som barnspel. Och alla de här spelen finns naturligtvis till Playstation också. Jämför med Playstation 5 som redan från dag ett erbjuder tre exklusiva storspel riktade till barn och familjer:

Sackboy: A Big Adventure – PEGI 7

Bugsnax – PEGI 7

Astro’s Playroom – PEGI 7

Astro’s Playroom följer dessutom med konsolen och Bugsnax kommer utan extra kostnad till de Playstation 5-användare som har Playstation Plus.

Det har dock inte alltid varit så tomt med familjespel i Xbox utbud. Under Xbox 360-eran satsade man stenhårt på att bredda sitt utbud bortom de vanliga actionspelen. Man hade stora förhoppningar på Viva Piñata (PEGI 3) och släppte spel som Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (PEGI 7). Man blickade över på Sonys stora familjesuccéer och skapade sina egna kopior av frågesportspelet Buzz och förfestfavoriten Singstar. Därefter blickande man över till Nintendo och så satsade man stort på viftande med kroppen med Kinect. När den släpptes i november 2010 var de flesta spelen – som Kinect Adventures, Dance Central, Kinectimals, Kinect Sports, Your Shape: Fitness Evolved och Kinect Joy Ride – barn- och familjevänliga.

Men när Kinect sjönk som en sten vid premiären av Xbox One och höll på att ta med sig hela Xbox-divisionen ner i spelvärldens avgrund, fick den samtidigt med sina hela Microsofts barnvänliga engagemang. Till Xbox One blev det spel som Dead Rising 3 (PEGI 18), Gears of War 4 (PEGI 18) och Killer Instinct (PEGI 16) som hamnade i rampljuset. Även om vi fått hyfsat barnvänliga spel under konsolens levnadstid som Sea of Thieves (PEGI 12), Grounded (PEGI 12) och Forza Horizon 4 (PEGI 3) också.

Nu när Xbox satsar stenhårt på prenumerations- och streamingtjänsten Xbox Game Pass är det förstås viktigt att man kan erbjuda något för alla i sitt utbud. Vad vore Netflix eller Disney+ utan innehåll som riktar sig mot barn trots allt? Ingen har väl missat att Microsoft har flaggat för ett köp av ZeniMax/Bethesda. En affär som kommer att gå för kring 66 miljarder svenska kronor. ZeniMax största spelserier är förstås The Elder Scrolls, Fallout, Doom och Dishonored. Alla dessa spel är alla – just det – PEGI 18.

Phil Spencer och Microsoft har varit tydliga med att de inte lagt upp plånboken på hyllan ännu. Ännu fler spelstudios ska köpas för att bredda utbudet på Xbox Game Pass. Nästa gång är det hög tid att ta av sig hardcore-glasögonen och skaffa en studio som kan skapa vettigt familjevänligt material också.