Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Activision Blizzard-chefen diskuterar möjlig uppsägning
Förra veckan skrev vi om Bobby Kotick och hans oförmåga att agera mot alla hemskheter som ägt rum innanför Activision Blizzards väggar. Efter över 1700 namnunderskrifter och kritik från företagets egna aktieägare såväl som chefer från Xbox och Playstation säger nu Kotick att han kommer överväga att kliva åt sidan om inte problemen fixas inom kort. Detta skriver Eurogamer med referens till Wall Street Journal. Vidare skriver Fanbyte att även den amerikanska Nintendo-chefen Doug Bowser uttryckt sitt missnöje över Activision Blizzard. Nintendo ska redan ha vidtagit vissa åtgärder mot företaget och planerar ytterligare fler. Exakt vilka åtgärder det rör sig om är för tillfället oklart.

Månadens gratisspel från Playstation Plus och Xbox Live Gold är här
Vanligtvis brukar jag vilja vänta in både Xbox och Playstation när jag rapporterar om deras respektive prenumerationsspel. Den här veckan får vi dock nöja oss med en officiellt avslöjat spelskörd och en som läckt ut i förtid. När det gäller Xbox Live Gold bjuds det på en ny kvartett bestående av The Escapist 2 (1-31 december), Tropico 5 – Penultimate Edition (16 december-15 januari), Orcs Must Die! (1-15 december) och Insanely Twisted Shadow Planet (16-31 december). Detta skriver Xbox Wire.

Borta hos Playstation är det fortfarande lite osäkert, men tack vare en läcka från den franska sidan Dealabs har vi fått en aning om vart det lutar. Enligt läckan handlar det om Souls-doftande Mortal Shell, LEGO DC Super-Villains och Godfall Challenger Edition. Det sistnämnda var en av lanseringstitlarna till Playstation 5 och det verkar som att både PS4- och PS5-versionen kommer ingå i månadens Playstation Plus-spel. Alla tre spelen sägs bli tillgängliga mellan 7 december och 4 januari.

Epic Games köper Guitar Hero-studion Harmonix
Den musikaliska spelstudion bakom bland annat Guitar Hero, Rock Band, Dance Central och nu senast Fuser har blivit en del Epic Games-familjen. Detta skriver studion i ett uttalande på sin hemsida. I en påhittad frågestund försäkrar utvecklarna oss om att de kommer fortsätta med sitt planerade stöd för titlar som Rock Band och Fuser. Vad som dock är mer intressant är att studion nu även kommer arbeta med musikaliska upplevelser inuti det monsterpopulära Fortnite. Mer detaljer än så får vi inte om studions kommande bravader, men räkna med en plastgitarr eller två i framtida Fortnite-matcher.

LÄS RECENSIONEN: Fuser

Industriveteranen Matt Goldman lämnar Bioware
Matt Goldman har under många år arbetat på diverse Bioware-projekt och sedan 2017 har han även lett utvecklingen av det kommande Dragon Age 4. Under veckan som gick arbetade Goldman dock sin sista dag hos den anrika spelstudion, detta rapporterar Kotaku. I ett meddelande som företagets GM Gary McKay skickade ut till anställda under tisdagen kan vi läsa att skilsmässan är ömsesidig och att studions engagemang för att leverera en högkvalitativ Dragon Age-upplevelse inte påverkats. Goldmans ersättare har ännu inte avslöjats. Matt Goldman började sin Bioware-resa redan 1998 och har sedan dess arbetat på titlar som Baldur’s Gate, Jade Empire och de första Dragon Age-spelen.

En Mass Effect-serie kan vara på ingång
Vi fortsätter på Bioware-spåret och diskussioner om en eventuell TV-serie i den populära Mass Effect-världen. Det hela härstammar från en intervju hos Deadline som i huvudsak handlar om fantasy-serien The Wheel Of Time. I förbifarten kan vi dock läsa att Amazon Studios är nära en överenskommelse för att utveckla en TV-serie med Shepard och gänget i huvudrollen. Intervjun fortsätter därefter i andra riktningar och vi får snällt vänta på fler detaljer om det kommande projektet.

Veckans torrent
Jag är ganska säker på att From Software inte vill se spelare ladda ner deras kommande Elden Ring illegalt. Samtidigt hade det definitivt förklarat deras märkliga namngivning för spelets fyrbenta hjälte.

Veckans tidsmaskin
Det har väl knappast undgått någon att Xbox firar 20 år som spelmaskin och i veckan bjöd de in till ännu ett firande: ditt alldeles egna Xbox-museum. Jag loggade såklart in och kollade in mina mest spelade spel, mina första spel på varje konsolgeneration, mina mest sällsynta achievements och mycket mer. Jag måste ändå ge en eloge till Skyrim som snodde åt sig två platser på min personliga topp 5.

LÄS MER: Rocket League är det bästa spelet att vara dålig på

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!