Det är svårt att inte bli imponerad när spel visar sig på styva linan genom att presentera enorma vidunder på våra TV-skärmar. Vi tröttnar aldrig på gigantiska kreatur av både vänlig och ondsint natur. Skärmfyllande bossar är ett av de äldsta tricken i boken som fyllt spelare med beundran sen 8-bitens dagar. 

Jag vågar slå vad om att minst ett av dina mest kära spelminnen involverar en gigantisk boss eller annan väldig skapelse som hänförde dig genom sin massiva gestalt. Den är för evigt inristad i din minnesbank. Spelhistorien är fylld av klassiska kolosser så som Cronos från God of Har 3, World of Warcrafts egen Deathwing, svävande Storm King från Demon Souls, fjantiga men likväl stora Mr. Patch från Banjo-Tooie eller svindlande Mothership från Earth Defence Force 2017 med sina över 3,5 sfäriska kilometer. Och då har jag inte ens nämnt 2D-exempel för de har jag valt att ge sin alldeles egna artikel som ni kan läsa senare idag på sidan.

Det finns vidsträckta bestar som i lugn och ro vandrar runt i öppna landskap utan ett bekymmer i världen, så som absurt stora Adamantoise i Final Fantasy XV, Vah Rudania som rundar Death Mountains topp i The Legend of Zelda: Breath of the Wild och stillsamma Tallnecks som vi finner i Horizon: Zero Dawns många varierande miljöer.

Sen har vi de där mer aggressiva vidundren så som mekaniska MAWLR från Killzone 3, den största tolkningen av Bowser i mannaminne från namne Bowser’s Fury och en av mina personliga favoriter: den enorma järnbest tillika långben som vandrar igenom öknen i Jak 3 och som även agerar slutboss. Speljättar kan göra intryck genom stilfull och pampig entré samt stillsam existens. Allt är effektivt så länge de är löjeväckande stora.

Hela Shadow of the Colossus är fyllt med högresta och voluminösa varelser och därför kommer såklart denna oefterlikneliga titel ha en given plats i denna special, och spelen denna klassiker inspirerade på olika vis när vi blickar både bakåt och framåt i spelhistorien, bland pixlar och polygoner, för att se vilka bjässar vi mött och vilka som väntar bakom horisonten.

Så följ med oss när vi denna vecka skänker respekt och beundran åt speljättarna som fångade våra minst lika stora hjärtan.