Något av det första som jag omedelbart tyckte om – nej, älskade – med Mechstermination Force, var dess musik. Efter ha mött spelets andra boss var jag nämligen fullkomligt nerkärad i spelets tongångar.

Jag gillar den chilla flöjt-låten i hemmabasen men spelet håller sig musikaliskt malligast när det vankas bossar, vilket förtjusande nog är majoriteten av spelet. Utvecklaren Bertil Högbergs (Gunman Clive) bror Arne står återigen för musiken men har denna gång även fått hjälp av kompositören Victor Engström. De två har lyckats komponera ihop hektisk och pompös upptempo-bossmusik av toppklass.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Veckans spelmelodi: The Legend of Zelda: Link’s Awakening – Tal Tal Heights

Dagens melodi, som passande nog döpts till Giant Enemy, kan höras när man strider mot både Mechapede och MechaMan X3. Det var den här låten som gjorde mig hype som bara tusan redan i min andra bosskamp mot just robotlarven Mechapede ute på den snöiga tundran. Det måste vara musik som ska klara av att bli lyssnad på i en upp emot tio minuter lång loop, vilket en färsk strid kan ta och det gör jag gärna när den låter så som Giant Enemy.

Det hörs bara några några ynka sekunder men basgitarr-strängarna som hörs strax efter den inledande trumpetfanfaren sparkar igång ett redan väldigt lovande stycke musik. Det som följer är sen stråkar, trummor och blåsinstrument med trumpeter i spetsen. Bakom alltihop gömmer det sig dock även ett rappt klingande piano. I bakgrunden kan det ständigt höras piano-trillingar som adderar till den övergripande upptempo-känslan i melodin. Jag tycker även om när trumpeterna får chansen att spela mer av en melodi snarare än att bara vara ett fanfar-fordon, vilket man kan höra drygt en minut in i låten. Det är dock hursomhelst pianot som jag tycker är den stora hjälten i just det här stycket.

Det är svårt att definiera spelets musik men det känns som storbandsmusik som har pampiga orkestrala ambitioner, men där melodin är djupt förankrad i 8- och 16-bitens dagar när det kommer till hur en melodi är konstruerad. Det är också därför musiken i Mechstermination Force fungerar så rackarns bra som musikalisk hejaramsa att fälla metalljättar till om och om igen.

Melodin i sitt originalutförande direkt från spelet.

Eftersom Mechstermination Force är lite av en nischad titel så finns det tyvärr inga covers på dess musik i stor utsträckning så håll här till godo med en bonuslåt. Detta är Endless Climb i pianoversion från Mechstermination Force Piano Collection.