Under de senaste dagarna har jag krigat vilt i DICE Battlefield V för att se om det håller måttet och tar serien vidare från Battlefield 1, som onekligen var en god årgång på många sätt.

Precis som Battlefield 3 och 4 är Battlefield 1 och V väldigt lika i stilen, något som blivit typiskt för seriens utgivningsflöde.  Båda har riktigt bra grafik, bättre kampanjer än sina föregångare och vassare ljudbild än någonsin. Trots allt detta positiva har spelen möts av många klagomål från upprörda fans, oftast av väldigt olika anledningar. Det började med att en afro-amerikan stod som modell för omslaget till ettan och att representationen av den etniska gruppen i spelet var långt större än i verklighetens första världskrig. Nästa uppståndelse kom då spelet inte innehöll kvinnliga soldater, vilket i sin tur somliga var nöjda med, då det är historiskt korrekt.

Som ni förstår så kan man inte göra alla till lags, och att hitta en balans är kanske inte ens möjligt? Vad gjorde då spelets utvecklare efter all denna kritik? Jo, de släpper en riktigt häftig ”over the top”-trailer med kvinnliga soldater, funktionshindrade och en hel massa etniciteter för Battlefield V. Än en gång delas fansen i två läger (hårdraget) och spyr galla över varandra, personligen kände jag att den var en aning krystad men va f-n, det är ju ett spel.

Efter bruset lagt sig tänkte jag inte mer på det utan fokuserade på andra spel.

Nu är dock tiden här och det är dags att dissekera Battlefield V eller åtminstone det som är släppt i dagsläget! Det första som möter en i huvudmenyn är ett flertal spellägen som inte är tillgängliga ännu. Och går man vidare till War Stories (kampanjen) saknas också där en historia. Aningen snopet om du köpt spelet och missat informationen, men långt drygare om du ska recensera spelet! Därför är betyget baserat på vad jag faktiskt har kunna prova under min tid med spelet.

MER KRIG: Fallout 76

Då jag redan känt en del på flerspelardelen under betan styrde jag kosan direkt till krigshistorierna och vidare ut i den bistra norska vintern. Och rakt in i nästa kontrovers, som gäller det faktum att man spelar en 16-årig norsk jente som fått i uppdrag att hindra nazisterna från att få tag på tungt vatten (används för att tillverka atombomber). Till din hjälp har du endast din mamma och ett par skidor. Om man bortser från att detta känns mer som Wolfenstein, är det svårare att se förbi det faktum att detta var ett av de svåraste och viktigaste sabotagen under andra världskriget. Många miste livet men tillslut lyckades ett helt gäng topptränade kommandosoldater sabotera driften och störa en del av tyskarnas kärnvapenprogram.

Det finns långt fler exempel på sådant i spelet, men personligen är jag mest förvånad över frånvaron av hakkors i spelet. En symbol som för de flesta ”är” andra världskriget, utan den försvinner en del av råheten och aggressionen som man bör känna för tyskarna i spelet minskar något.

Det är svårt att se förbi det faktum att DICE som ligger bakom alla spelen i serien, faktiskt har blivit påverkad av tidens anda i Sverige. Och i sina försök att vara politisk korrekta kanske snubblar över sina egna ben!

Oavsett vad man tycker om ovanstående finns där i vanlig ordning en hel del kul att gör i väntan på Battle Royal och annat senarelagt godis. För de flesta är det Conquest som gäller och här är upplägget snarlikt föregångaren på gott och ont. Själva upplåsningen och konfigureringen av vapen och tillbehör är åter onödigt krånglig. Varför alla dessa menyer att gräva sig igenom och måste det ta så lång tid att låsa upp  saker?! Stör mig också på att inte fritt kunna rotera och studera de mycket välgjorda vapnen, istället är de låsta till bestämda vinklar.

Väl inne i Conquest-snurran känns det mesta bekant från tidigare delar, extra positivt är återkomsten av möjligheten att snabbt kunna återuppstå på samma ställe som resten i din grupp. Det gör att man snabbt är tillbaka i stridens hetta så länge någon av dina gruppmedlemmar är på benen! Tillsammans med nyheten att man kan ”återuppliva” gruppmedlemmar även om man inte är sjukvårdare, främjas verkligen samarbete och det var sällan jag inte ”hängde” med min anvisade grupp.

Själva spelkänslan har förändrats en del och känns nu mer likt Call of Duty, med rappare tempo och bättre precision i själva skjutandet. Nytt för Battlefield V är att kunna bygga förstärkningar, vilket ger ett extra lager av strategiska möjligheter. Som lovat är nu ännu mer av omgivningen förstörbar och resultatet är oftast formidabelt, där något som tidigare var ett skydd snabbt kan pulveriseras och avslöja det som tidigare var dolt. Här är spelet långt före sina konkurrenter och visar var skåpet ska stå.

Tyvärr brister det tekniska en hel del när det kommer till dig och dina motståndares kroppar. Är man döende och ropar på en sjukvårdare är det inte ovanligt att din kropps geometri rasar samman och blottar ögonglober, käkar och annat kul. Speciellt illa är det då många dör nära varandra och resulterar i en kort freak show. Bortsett från detta har mina flerspelar-sessions varit stabila och jag blev aldrig utslängd från någon server.

MINDRE OCH SNÄLLARE VÅLD: Spyro Reignited Trilogy

Kampanjen spinner vidare på War Stories-temat och det är nog ett smart drag, då upplägget verkligen funkar. Den här gången bjuds vi på ännu mer fantasiberikade historier med Rambo-känsla och ett gäng udda karaktärer. Bortsett från de tidigare nämnda detaljerna om politisk korrekthet finns inte mycket att klaga på. Varje historia är riktigt läckert gjord och låter Frostbite-motorn spela ut sin potential i form av mäktiga landskap och klassledande förstörelse-dynamik. Till och med lite humor tillåts och de flesta av rösterna är välgjorda, extra kul är det att höra norska i Nordlys-historian.

Tråkigt nog finns det även här en hel del buggar, speciellt ”läskigt” är det när döda kroppar rycker långt efter sin död. Även en del ”Slenderman” effekter har dykt upp, där någon plötsligt får långa fingrar eller andra defekter.

Om man ska sammanfatta det hela är det faktiskt tur att en rejäl bit av Battlefield V inte släppts än, för det är ingen tvekan om att de skyndat på processen en aning för mycket. Lite trist, men tyvärr allt för vanligt idag! Mitt betyg speglar spelet som det är just nu inklusive den senaste uppdateringen, då jag omöjligen kan ta saker jag ej provat i beaktande. Ett tips är att köpa en månad Origin Access Basic för 49:- och testa spelet i 10 timmar innan du köper det. Då kan du lättare avgöra om du ska vänta på resten av spelet eller slå till redan nu.