Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Respawn visar upp Jedi: Fallen Order
Under gårdagen fick vi äntligen kasta blickarna mot Chicago och premiären av Star Wars Jedi: Fallen Order, ett äventyr för en spelare utan multiplayer och mikrotransaktioner (för det är tydligen en merit nu för tiden). Vince Zampella och hans entourage intog Star Wars Celebration med en magnifik om än lite väl filmisk första trailer som du kan se här nedan. Förutom spelets sättning mellan Episod 3 och 4 vet vi att själva spelandet kommer fokusera på strider med hjälp av ljussabel och jedi-krafter. Vi kan säkerligen räkna med att få se spelet i handling under årets EA Play innan det lanseras den 15 november i år.

Nu kan du äntligen ändra dina PSN-namn
Det känns som en halv evighet sedan vi sist kunde rapportera om hur möjligheten att ändra användarnamn hos Playstation Network var på ingång, nu är funktionen också aktiverad. Det är Playstation-bloggen som förmedlar nyheterna om den efterlängtade funktionen, dock kommer inte alla namnbyten ske helt smärtfritt. Sony meddelar att alla spel som lanserats under eller efter den 1 april 2018 har utvecklats med funktionen i åtanke och bör fungera utan problem. Några enstaka titlar som lanserats under eller efter det datumet har likväl visat sig strula något med de nya namnen. Spel som haft release innan 1 april 2018 håller i nuläget på att testas och kategoriseras i tre olika riskzoner (som du kan läsa om här). I spel som kategoriserats som titlar med kritiska problem riskerar du som byter namn att bli av med intjänad spelvaluta, förlora framsteg (viket också påverkar trophies) samt bli av med användargenererat innehåll. Dessutom riskerar hela spelet att sluta fungera som det ska, såväl online som offline. Det är värt att notera att listan på spel med kritiska problem inte är särskilt lång även om den inkluderar några större titlar (Onrush, Little Big Planet 3). Så med det sagt, är din användarnamn verkligen illa nog för att ta risken att ändra det?

LÄS MER: I skuggan av Flower

Dragon Age 4 riskerar att bli ”Anthem med drakar”
Förra veckan kunde vi tipsa om långläsning från den evigt utredande Jason Schreier om jargongen hos spelstudion Bioware under utvecklingen av Anthem. I veckan som gått publicerade även Schreier sin artikel om Dragon Age 4 och hur utvecklingen sett ut där under åren som gått. Du kan läsa hela artikeln i sin helhet här. De mest noterbara delarna beskriver hur Dragon Age 4 gick från ett singleplayer-fokuserat rollspel med mer kompakta miljöer än sin föregångare Inquisition till en mer ”games as a service”-inspirerad titel som baserar sig på Anthems kodbas. Detta på grund av den otroliga mängd arbetskraft som krävdes för att få ut Anthem genom dörren. Vi vet inte när Dragon Age 4 blir verklighet, men det lär nog dröja flera år innan vi får se vilken form det tar i slutändan.

Horizon Zero Dawn-uppföljare verkar vara under utveckling
Det har knappast varit någon högoddsare att en uppföljare till Guerilla Games kritikerrosade Horizon Zero Dawn från 2017 skulle vara under utveckling. Nu verkar dessutom en oförsiktig skådespelare gett påståendet lite mer substans. Det var under en intervju vid Star Wars Celebration som skådespelaren Janina Gavankar (Star Wars: Battlefront 2, Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds) förklarade för en cosplayer hur uppföljaren skulle vara helt otroligt efter att de börjar prata om Gavankars insats i The Frozen Wilds). Detta skriver FZ.

It’s incredible, wait ’til you see the sequel. You’re gonna die – I know some secrets! – you’re gonna die.

Sedan dess har klippet (som sändes direkt via Twitch) plockats ner, vilket bara ger oss fler anledningar till att tro på Gavankar olycksaliga avslöjade.

Anno 1800 – 16 april
Spela strategispel som om det vore år 1800, fast med bättre grafik. Släpps till PC.

Wasteland 2 – 16 april
Överlev ödemarken var du än är. Släpps nu till Nintendo Switch.

World War Z – 16 april
Zombiemördande som teambuilding. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

HÅLL KOLL PÅ FLER SPELSLÄPP: Lanseringslista 2019

Dreams – 16 april
Det eftertraktade spelskaparverktyget går in i early access. Släpps till Playstation 4

Trüberbrook – 17 april
Lös invecklade mysterier i sann peka-och-klicka-manér. Släpps nu till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Cuphead – 18 april
Lika delar supercharmig som dundersvår. Släpps nu till Nintendo Switch

Katana Zero – 18 april
Urläcker och hänsynslös plattform-action. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Veckans domedagstweet
I veckan kunde vi läsa om den makalösa insatsen som gjorts för att fotografera ett svart hål som befann sig sisådär 55 miljoner ljusår bort. Vi i spelkretsarna har ju däremot en annan bildlig referens till det där röda skenet, och om vi ska vara riktigt ärliga är det sannerligen en bra symbolik för den destruktiva kraften som finns i ett svart hål.

Veckans inlevelse
Den här är billig, men också ganska rolig. VR kan påverka oss på olika sätt. Vissa blir lätt åksjuka medan många inte har några problem i att transportera sig till en annan verklighet, vissa i större utsträckning än andra. Därför är det viktigt att komma ihåg att tv-spelens världar inte är på riktigt, inte ens när du har ett par VR-brillor på dig.

Veckans utpressning
Det var många som inte vågade tro sina öron när Electronic Arts själva avslöjade att deras kommande Star Wars-spel varken skulle innehålla mikrotransaktioner eller multiplayer. Med de två Battlefront-utgåvorna i bagaget var såklart många skeptiska, en person var till och med beredd att hävda att Disney använt orena medel mot speljätten.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Ghost Giant

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!