Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Här är Playstation 5
Är det ett rymdskepp? Är det en router? Nej, det är Playstation 5. De säger att utsidan inte är lika viktig som insidan, och det stämmer. Det innebär dock inte att alla ögon var vända mot Sony i torsdags när utseendet på det kommande Playstation 5 avslöjades. I ett fullspäckat program som i huvudsak fokuserade på spelen fick vi till slut se hur nästa konsolgeneration från Playstation kommer se ut. Mest noterbart var avslöjandet av två olika versioner, en traditionell version med skivläsare och en helt digital motsvarighet. Dessutom bjöds vi på bilder av konsolens officiella hörlurar, fjärrkontroll, laddningsstation och kamera. Du ser hela avslöjandet i klippet nedan.

Det mesta i spelväg från veckans Playstation 5-event
Torsdagens Playstation-evenemang var som sagt fullspäckat med diverse spel från såväl Sonys egna studios som utomstående utvecklare. De största utropstecknen var definitivt avslöjandet av Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, en spinoff på 2018 års Spider-Man, samt den efterlängtade Horizon-uppföljaren som fått undertiteln Forbidden West. Andra titlar för kommande generation som fick oss att höja på ögonbrynen var en remake av Demon’s Souls från Bluepoint Games, ett nytt Ratchet & Clank med namnet Rift Apart och Gran Turismo 7. Dessutom bjöds vi på gameplay-preimär från dubbla Bethesda-titlar i form av Deathloop och Ghostwire: Tokyo. Vill du kolla in trailers från dessa och många fler rekommenderar jag vår video-sida. Annars kan du se hela programmet i videon nedan.

Guerrilla Collective är i full fart
Igår inleddes premiärupplagan av Guerrilla Collective, en uppvisning av mängder med utvecklare och utgivare inom indie-spåret. Men även om det fortfarande återstår mycket av evenemanget har vi redan nu fått lägga ögonen på mängder med coola spel. Vill du kolla in trailers på de spelen redaktionen tyckte stack ut mest är det bara att klicka in på vår samlingssida för mässan. Dessutom hittar du de bästa klippen från årets PC Gaming Show här.

Nytt Star Wars-spel avslöjas på måndag
Spelsommaren rullar på och nästa vecka är det dags för årets EA Play. Men innan dess kommer vi bjudas på en första titt på ett kommande spel i Star Wars-världen. Spelet går under namnet Star Wars: Squadrons och verkar vara ett äventyr med fokus på luftburna strider. Squadron ser ut att vara det officiella namnet på det tidigare beryktade Marverick från nyöppnade EA Motive. Vi kan troligtvis vänta oss en första trailer på måndag följt av en djupdykning under torsdagens EA Play.

No Man’s Sky får crossplay och kommer till Game Pass
Det omtalade rymdäventyret från Hello Games har sakta men säkert blivit en ledstjärna för spel som haft en kämpig lansering men som också krigar för att utvecklas och bli bättre. Nu nås vi dessutom av nyheten av No Man’s Sky kommer binda ihop spelarbasen med hjälp av crossplay. Funktionen blir tillgänglig redan under nästa vecka. Dessutom är spelet nu tillgängligt via Xbox Game Pass, vilket säkerligen kommer öka mängden spelare markant.

Även Need for Speed Heat får crossplay
Vi fortsätter på crossplay-spåret när vi kan meddela att den senaste upplagan i Need for Speed-serien blir det första EA-spelet som implementerar funktionen. Spelet kommer tillåta att användare av Playstation 4, Xbox One samt PC spelar tillsammans. Den här uppdateringen blir även spelets sista. Skulle tillägget falla väl ut kan vi säkerligen vänta oss liknande funktioner i fler EA-spel. Detta skriver Eurogamer.


Desperados 3 – 16 juni
Upplev den vilda västern ur en taktiskt synvinkel. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Disintegration – 16 juni
Action möter RTS i denna mekaniska drabbning. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Summer in Mara – 16 juni
Sommarens semesterort är spikad. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Best Friend Forever – 18 juni
Starta ett nytt liv som husdjursägare. Släpps till Nintendo Switch och PC.

West of Dead – 18 juni
Skjut dig igenom skärselden. Släpps till Xbox One och PC.

Burnout Paradise Remastered – 19 juni
Dominera vägarna på ännu en plattform. Släpps nu till Nintendo Switch.

The Last of Us Part II – 19 juni
Ellies resa fortsätter. Släpps till Playstation 4.


Veckans meme
Jag vet att nedanstående formel har florerat friskt på sociala medier sedan pandemin bröt ut, men det är först nu som någon slagit ett klockrent helvarv för oss spelentusiaster. Jag ägde visserligen aldrig ett eget Playstation 2, men jag är väl införstådd med skräcken som infann sig när skärmen till höger infann sig.

https://twitter.com/GamepIay/status/1265114696077783040?s=20

Veckans brännsår
Den stora anledningen till att E3 inte äger rum i år är givetvis den pågående pandemin, men även utan coronaviruset var mässan knappast i toppskick när den avslutades i fjol. En aspekt som sänkte ryktet hos evenemanget var bland annat de många personuppgifter på journalister som läckte ut via mässans hemsida. Därför kategoriseras nedanstående pik som öppet mål.

Veckans guld
Vi avslutar med härliga bilder som förvandlas till rent guld för hjärtat. Jag är säker på att vi alla kan minnas tillbaka på det spelet som fick oss att tappa hakan och bara flina rakt ut. För den unga mannen nedan är detta spel utan tvekan Marvel’s Spider-Man, och jag kan sannerligen förstå varför.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!