Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Halo Infinites mulitplayer smyglanserades tre veckor tidigt
Under måndagen bjöd Microsoft in till födelsedagskalas för sitt 20 år gamla Xbox-märke. Även Halo: Combat Evolved, den första upplagan i den populära spelserien som delar födelsedag med Microsofts första spelkonsol, fyllde lika många år. Detta jubileum fick givetvis fans att börja spekulera om eventuella nyheter och de blev knappast besvikna. Innan sändningen nådde sit slut meddelade teamet bakom Halo Infinite att spelets multiplayer-del, som tidigare var tänkt att lanseras gratis med resten av spelet den 8 december, redan var ute till Xbox och PC. Även om lanseringen rubriceras som en beta finns det inga restriktioner eller tidsbegränsningar för spelet, men bli inte förvånad om du stöter på ett par tekniska problem.

Microsoft lägger till 76 nya bakåtkompatibla spel
Den näst största nyheten under Microsofts Xbox-jubileum var tillägget av hela 76 spel från såväl Xbox- som Xbox 360-generationen som nu är bakåtkompatibla och i många fall optimerade för Xbox One och Xbox Series X/S. De mest noterbara tilläggen var Max Payne-serien, F.E.A.R.-serien, Skate 2, NIER, och Star Wars: Jedi Knight II. Flera av nytillskottet samt många av spelen som var bakåtkompatibla tidigare har dessutom fått FPS Boost, funktionen som trycker upp bildruteuppdateringen på äldre spel. Några av spelen som fått FPS Boost är Gears of War-serien, Fallout 3 och New Vegas, The Elder Scrolls IV: OblivionDragon Age: Origins, Dead Space 2 och 3, Alan Wake, Sonic Generation och Fable Anniversary. Detta blir även den sista leveransen av nya bakåtkompatibla spel, så om din favorit fortfarande inte finns med på listan kan det vara dags att släpa fram de gamla konsolerna igen. Detta skriver Xbox Wire och du läser hela listan med bakåtkompatibla spel här. Du hittar hela jubileumsprogrammet här nedan.

Ytterligare tumult hos Activision Blizzard – anställda kräver Bobby Koticks avgång
Activision Blizzard har minst sagt varit på tapeten under den senaste tiden, och inte på något bra sätt. Det var inte längesedan vi kunde läsa rapporter om flertalet sexuella trakasserier inom företaget och nu skriver Wall Street Journal (via Eurogamer) att företagets CEO Bobby Koticks ska ha varit medveten om flera av dessa händelser utan att rapportera vidare eller utföra några åtgärder. Företagets styrelse skrev kort efter artikeln ett uttalande där de hävdar att de fortfarande har fullt förtroende för Kotick. Sedan dess har flera parter ropat efter Koticks omedelbara avgång från företaget. En mindre grupp bestående av Activision Blizzards aktieägare samt över 1700 utvecklare, de flesta från Activision Blizzard, kräver att Bobby Kotick plockas bort som företagets CEO. Det är inte heller bara inom företagets egna väggar som kritiker flödar. Playstations Jim Ryan har enligt en rapport från Bloomberg uttryckt att han inte är nöjd med Activision Blizzards agerande och har uttryckt sina bekymmer till företaget. Även Xbox-chefen Phil Spencer säger via ett uttalande till IGN att han utvärderar alla förhållande med Activision Blizzard som en följd av uppgifterna om Kotick. Vi kan troligen räkna med ytterligare utvecklingar i den här historien under den kommande veckan.

LÄS MER: En tidig titt på Saints Row

Nya Saints Row har försenats till augusti
Februari 2022 har sakta men säkert blivit ett välbefolkat slagfält med storspel som Elden Ring och Horizon Forbidden West, men nu har en av tungviktarna kastat in handduken. Det är nämligen så att omstarten av Saints Row som var tänkt att lanseras den 25 februari nu har försenats till den 23 augusti. Volitions egna Jim Boone skriver att den pågående pandemin påverkade utvecklingen mer än väntat och att teamet helt enkelt behöver mer tid för att forma bästa möjliga Saints Row-upplevelse. Du läser hela uttalandet på spelets officiella hemsida.

Warner Bros-fightern Multiversus har avslöjats
Utgivare och utvecklare letar ständigt efter sätt att fylla det Smash-formade hålet på plattformar utanför Nintendo. Nästa försök till detta kommer från självaste Warner Bros och stavas Multiversus. Spelet påminner starkt om Smash-serien i sin presentation, kommer vara gratis att spela och ska stödja spel över plattformarna. När det gäller karaktärer bjuds det på en minst sagt varierad samling där Batman, Snurre Sprätt, Tom och Jerry, Arya Stark, Superman, Shaggy och många fler står med knytnävarna i vädret. Jag vet inte hur ni känner men jag har alltid undrat hur den lättskrämda Shaggy skulle stå sig mot mörkrets riddare. Spelet utvecklas av Player First Games och släpps till Playstation, Xbox och PC under 2022. Detta via spelets officiella hemsida. Du ser en första titt på spelet via trailern nedan.

Rockstar ber om ursäkt för katastrofal lansering av GTA: Trilogy – Definitive Edition
Tanken med lanseringen av Grand Theft Auto: : The Trilogy – The Definitive Edition var att de nya versionerna skulle eliminera behovet av de gamla spelens originalversioner, men riktigt så blev det inte. The Definitive Edition har fått stark kritik för bland annat buggar, tekniska problem och grafiska snedsteg. I veckan kom därför ett officiellt uttalande från Rockstar Games där de ber om ursäkt för den tvivelaktiga lanseringen. Utvecklarna skriver vidare att de kommer släppa löpande uppdateringar för att fixa så många problem som möjligt i nyversionerna. Det problematiska släppet vägde ännu lite tyngre eftersom Rockstar inför lanseringen plockade bort alla gamla versioner av spelen från digitala spelbutiker. Däremot skriver Rockstar att de nu tänker lägga upp originalversionerna av GTA III, Vice City och San Andreas till PC via Rockstar Store samt att kunder som köpt The Definitive Edition via samma butik kommer få dessa originalversioner utan extra kostnad. Du läser uttalandet i sin helhet här.

Veckans skattjakt
Den nyligen lanserade och starkt kritiserade GTA-trilogin har inte riktigt levt upp till fansens förväntningar. Däremot har den bjudit in till friska spekulationer om kommande GTA-släpp. Nyheter om nya Rockstar-spel är nästintill heliga vid det här laget, därför är det inte så konstigt om folk gick i taket när de hittade en okänd tavla i ett av spelen. Bestämde sig Rockstar för att bara kasta in lite ny väggdekoration eller har tavlan någon djupare betydelse? Foliehattar på.

https://twitter.com/kirstycloud/status/1460691501009174528?s=20

Veckans startskärm
Microsoft tog spelvärlden med storm tidigare i veckan när de bestämde sig för att lansera multiplayer-delen i Halo Infinite flera veckor innan spelets tilltänkta lanseringsdatum. Kruxet när du släpper ett spel i förtid är dock att du riskerar eventuella buggar och övriga tekniska problem, men eftersom Halo Infinite är en ny tolkning av spelserien kanske startskärmen var tänkt att vara helblå.

LÄS MER: Kärleken, jag och Halo

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!