Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

LÄS MER: Mitt recept på det perfekta matspelet

Red Dead Redemption 2 går i galopp
Rockstar Games kommande cowboyäventyr är nu bara några veckor från att dimpa ner i våra brevlådor. Detta innebär såklart en hel del Red Dead-relaterade rubriker då utvecklarna ökar upp sitt marknadsföringstempo ytterligare. Tidigt i veckan bjöds vi på en fin samling skärmbilder som fokuserar på städerna och vyerna i Red Dead Redemption 2.

Vidare rapporterar Rockstar Games via sin egen hemsida att en offentlig beta för Red Dead Online kommer lanseras under november. Spelets flerspelarläge kommer alltså inte inkluderas från start när Red Dead Redemption 2 släpps den 26 oktober. Vad som däremot kommer finnas med från början är möjligheten att spela hela spelet från en förstapersonsvy, ifall du vill kunna se skräcken i dina fienders ögon på nära håll. Detta rapporterar IGN. Och om du vill fylla din hype-mätare ytterligare finns nu en rad förhandstittar ute. IGN, FZ och Gamereactor är bara några av dem som fått lite kvalitetstid med spelet.

Mer Bethesda-surr
Det finns en bastant följarskara som tycker om att överanalysera allt som har minsta möjliga koppling till utvecklarna av bland annat Fallout och The Elder Scrolls. En nyhet som skapat surr i det sällskapet kretsar kring en ansökan om varumärket ”Redfall” som gjorts av Bethesdas moderbolag ZeniMax. Varumärket inkluderar spel såväl till PC som konsol och leder många till tron om att det skulle kunna vara undertiteln till det nyligen presenterade The Elder Scrolls VI.

Namnet ”Redfall” har vissa likheter med den spelbara rasen, såväl som namnet på ett spel i serien från 1998, ”Redguard”. Detta skriver Gamespot. Om vi flyttar fokus på spekulationer till fakta kan vi konstatera att spelvärlden i det kommande Fallout 76 definitivt har fått ett namn. Via en tweet från det officiella Fallout-kontot bekräftar utvecklarna att höstens apokalyptiska äventyr kommer utspela sig i Appalachia. Mer värt att notera är dock att spelet kommer inkludera så kallade gitarrsvärd. Bara det borde vara värt dina pengar.

Vita är död, länge leve Vita
Sonys portabla system Playstation Vita blev aldrig någon övergripande succé i spelvärlden. Konsolen har dock skaffat sig en trogen fanskara som regelbundet predikat för konsolens fortsatta relevans. Nu nås vi dock av nyheten om konsolens nästintill bombsäkra dödförklaring, detta enligt Kotaku. Från och med nästa år kommer konsolen inte längre levereras i Japan, där den funnit mest framgång. En representant från Sony Interactive Entertainment meddelar också att ingen efterträdare för konsolen är planerad i nuläget.

Fortnite fortsätter dominera
Den som trodde att de så kallade ”battle royale”-spelens popularitet skulle avta med tiden får tänka om. I takt med att nya tunga aktörer (Battlefield, Call of Duty) träder in på marknaden upplevde Fortnite sin bästa månad någonsin, detta rapporterar Eurogamer. Epic Games har nämligen avslöjat att inte mindre än 78,3 miljoner människor spelade Fortnite under augusti månad. Det är minst sagt en imponerande bedrift.

LÄS MER: Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Fler mini-konsoler åt folket
Det var bara en tidsfråga. Efter Nintendos nostalgitripp med sina miniatyrvarianter av NES såväl som SNES har det nu blivit  Sonys tur. Playstation Classic är en förminskad variant av Sonys klassiska konsol från 1994 (95 här i Sverige) och inkluderar två handkontroller samt 20 ikoniska spel. Konsolen lanseras den 3 december, lagom till julhandeln, och kommer kosta runtikring tusenlappen. Du kan se trailern för produkten här. Värt att notera är också att en varumärkesansökan Nintendo gjorde under sommaren 2017 angående en handkontroll för Nintendo 64 i Europa nyligen blivit godkänd, detta enligt Nintendo Life. Detta pekar mot att en minivariant av även Nintendo 64 skulle kunna vara i görningen, och ingen skulle väl bli särskilt förvånad om så var fallet.

Så söt att man bara vill äta upp den.

Flera utvecklare tvingas bomma igen
Det har varit en mörk vecka för världens spelutvecklare. I början av veckan kunde Kotaku rapportera att Capcom Vancouver (tidigare kallad Blue Castle Games), mest känd för Dead Rising-serien, läggs ner. Studion slogs av omfattande uppsägningar i början av året men har nu stängts ner helt. Anledningen sägs vara att de titlar som var under utveckling inte ansågs vara skäl nog till att hålla studion öppen.

Senare under veckan nåddes vi även av nyheten att Telltale Games stänger ner sin verksamhet, detta via VG247. Utvecklarna är kända för sina handlingstunga tolkningar av The Walking Dead, Batman och Minecraft. Enligt Telltale själva har den höga kvalitén på spelen inte matchas med likvärdiga försäljningssiffror. Detta innebär att den avslutande säsongen av The Walking Dead blir studion sista bidrag till spelvärlden, men för stunden är säsongens två sista avsnitt i limbo.

LÄS MER: NBA 2K19

Kortspel blir äventyrsspel i Witcher-världen
CD Projekt Red, skaparna av The Witcher 3: Wild Hunt och högaktuella med det kommande Cyberpunk 2077, annonserade i veckan att ett nytt äventyr i häxmästarvärlden är på ingång. Thronebreaker: The Witcher Tales kommer blanda utforskande med stridssystemet från GWENT: The Witcher Card Game. Exakt hur detta kommer se ut vet vi inte ännu. Men med spelets närliggande lansering (23 oktober för PC och 4 december för Xbox One och Playstation 4) kan vi nog räkna med mer information inom kort.

Nästa vecka innehåller en hel del spännande spelsläpp. Några stora aktörer såväl som mindre bidrag är på ingång. Jag har valt ut några ni bör hålla lite extra koll på.

The Walking Dead: The Final Season – Episode 2 – 25 september
Clementines avslutande historia fortsätter i detta handlingsdrivna äventyr. Släpps till PC, Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Think of the Children – 25 september
Upplev hur det (troligtvis inte) skulle kunna vara att bli förälder i den här överdrivna, kaotiska simulatorn. Nu även på Nintendo Switch.

Valkyria Chronicles 4 – 25 september
Det taktiska rollspelet från Sega tar sig utanför den japanska gränsen. Släpps till PC, Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

South Park: The Stick of Truth – 25 september
Det första av de två South Park-spelen hittar till Nintendo Switch.

A Gummy’s Life – 25 september
Urgulligt partyspel kommer till Nintendo Switch.

Creed: Rise to Glory – 25 september
Upplev Hollywood-boxning när den är som bäst. Släpps till Playstation VR.

Life is Strange 2: Episode 1 – 27 september
Den underliga berättelsen fortsätter. Släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One.

DRAGON BALL FighterZ – 28 september
Ett av generationens bästa fightingspel kommer till Nintendo Switch.

FIFA 19 – 28 september
Kliv ut på planen än en gång i EA Sports ultraslipade fotbollssimulator. Släpps till PC, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One och Nintendo Switch.

Veckans tweet
Få kan ha missat nyheten där den amerikanska presidentens privata delar jämförts med karaktären Toad från Mario-serien. Det hela var en väldigt obehaglig historia som jag gärna lämnar bakom mig. Några som dock blev ganska glada över nyheten var Twitter-kontot för nyhetssidan Nintendo Life. Föga överraskande speglades nyheten om Trumps nedre regioner i sociala medier. Detta ledde till att #MarioKart såväl som #Toad hamnade högt på Twitters trendlista, men av helt fel anledning. Nintendo Life var dock ganska snabba med att rätta till sitt misstag.

Veckans OMG
När Grand Theft Auto V var på ingång under 2013 cirkulerade en lista med ett flertal små detaljer som gjorde den öppna världen otroligt imponerande. En sådan lista har framkommit även nu. Det är IGN som listat så mycket som 79 punkter med imponerande detaljer från det kommande Red Dead Redemption 2. Att spelets huvudkaraktärer går upp och ner i vikt beroende på hur han äter, att blod torkar på klädseln och att hästarna bajsar dynamiskt (japp) är bara några av punkterna.

LÄS MER: Destiny 2: Forsaken

Veckans insats
Spel kan ha en fantastisk effekt när det gäller att föra människor samman. Det är även tydligt att spel betyder otroligt mycket för många människor samtidigt som vi fans betyder mycket för utvecklarna. En historia som tydligt demonstrerar detta kan vi hämta från Eurogamer.

12-åriga Wes från Virginia, USA har kämpat mot den fruktansvärda sjukdomen cancer i halva sitt liv. Nyligen fick familjen beskedet om att behandlingen avslutas och Wes insåg att han inte skulle ha tid att spela kommande Fallout 76 som släpps i november. Bara några dagar efter beskedet körde Matt Grandstaff från Bethesda fyra timmar för att hälsa på Wes. Med sig hade han en kopia av spelet såväl som en prototyp av hjälmen som följer med spelets samlarutgåva, signerad av självaste Todd Howard. Vi får hoppas att denna gest gav något form av ljus till Wes och hans familj i denna oerhört tunga tid.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!