Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Playstation 5-spel visas upp nästa vecka
Vi är inbjudna till spelandets framtid nästa vecka, åtminstone om vi frågar Playstation. Det handlar närmare bestämt om torsdag kväll och programmet kommer handla helt och hållet om spelen som kommer till Playstation 5. Vi har fått en del tekniska specifikationer samt en titt på nya DualSense-kontrollen, men än så länge vet vi inte vilka spel som kommer ackompanjera konsolen i slutet av året. Programmet kommer vara ungefär en timma långt och startar klockan 22:00 här i Sverige. Detta skriver Playstation-bloggen.

Du kommer inte kunna spela Playstation 5-spel på Playstation 4
Vi fortsätter med ännu en Playstation-nyhet. I vanliga fall hade det inte varit någon nyhet att nya spel inte kommer fungera till de äldre konsolerna, men med tanke på att kommande Xbox Series X kommer tillåta just det så sticker de här uppgifterna ut lite extra. I en intervju med Gamesindustry.biz säger Playstations Jim Ryan att spelen till Playstation 5 är menade för den konsolen och kommer inte kunna avnjutas på Playstation 4. Ryan meddelar också att Playstation 5 följer tidsplanen och kommer lanseras globalt i slutet av året. Intervjun innehåller en hel del andra intressanta kommentarer och du kan läsa den i sin helhet här.

Mer gameplay från The Last of Us Part II
Detta blir en kortare nyhet då jag personligen vägrar titta på mer spelklipp från det kommande storspelet innan jag själv får kontrollera händelserna, men för er som är intresserade finns det nu ännu mera gameplay ute från The Last of Us Part II. I den senaste upplagan av State of Play stod nämligen spelet i fokus och vi bjöds då på en hel del ny information från titeln. Du ser hela sändningen här nedan.

Årets BlizzCon ställs in
Vi är just nu i det läget då vi blir ganska överraskade om något av de större spelevenemangen faktiskt äger rum som vanligt, men denna veckan har vi ingen sådan nyhet. Istället kan vi meddela att årets BlizzCon, som i vanliga fall äger rum i början av november, ställs in. Detta meddelar Blizzard själva via ett blogginlägg. Det finns dock planer på att genomföra ett digitalt evenemang i liknande anda, men detaljerna kring detta är just nu oklara.

Månadens prenumerationsspel är här
I takt med att vi närmar oss årets sjätte månad har det också blivit dags att presentera vilka spel som bjuds ut till oss med prenumerationer på Xbox Live Gold respektive Playstation Plus. Hos Playstation verkar det vara FPS-månad då både Call of Duty: WWII samt Star Wars: Battlefront II presenterats som månadens gratisspel. Detta via Playstation-bloggen. Borta på Xbox-sidan är det aningen mer välbefolkat med fyra olika titlar. Dessa är Shantae and the Pirate’s Curse samt baristasimulatorn Coffee Talks till Xbox One, Sine Mora till Xbox 360 och kultklassikerna Destroy All Humans! till Xbox. Detta meddelar Xbox Wire.

Marvel’s Avengers visas upp på nytt i juni
Det kommande superhjältespelet var ett av många titlar som drabbades av förseningar tidigare under året. Men innan Marvel’s Avengers släpps i september kommer vi får se en hel del nya spelklipp från spelet, vilket inleds redan den 24 juni. Under den kommande sändningen kommer vi få se ny gameplay samt få en inblick i flerspelarläget. Dessutom innehåller inlägget nedan små snuttar från spelet för den som är otålig.


Little Town Hero – 2 juni
Ta rollen som byns hjälte. Släpps nu till Playstation 4.

The Elder Scrolls Online: Greymoor – 2 juni
Dags att utforska Skyrim igen. Släpps nu till Playstation 4 och Xbox One.

Clubhouse Game: 51 Worldwide Classics – 2 juni
51 sällskapsspel på en och samma plats. Släpps till Nintendo Switch.

Valorant – 2 juni
Den senaste CS-utmanaren. Släpps till PC.

The Outer Worlds – 5 juni
Utforska den kapitalistiska galaxen. Släpps nu till Nintendo Switch.


Veckans rubrik
Visst är det häftigt när spelvärldar efterliknar verkligheten för att trollbinda oss spelare. Som om det som händer i spelet faktiskt hade kunnat ta plats i våran värld. Men även om världens undergång och livsfarliga zombies känns mer eller mindre trovärdigt just nu så är tanken på att någon skulle spela på ett Playstation Vita lite väl orealistisk.

Veckans låtsasnyhet
När ett spel släpps i ett mindre än acceptabelt skick är det väldigt lätt för många engerade spelare att slänga ur sig allt möjligt för att uttrycka sin besvikelse. Ofta går det så långt att vissa personer blir fast beslutna om att hata någonting oavsett vad utvecklarna i fråga gör i form av uppdateringar och dylikt. Men vad händer då när ett spel som fallit offer för en sådan behandling faktiskt gör en helomvändning och blir, enligt de allra flesta, väldigt bra?

Veckans startskärm
Under veckan har de första recensionsexemplaren av The Last of Us Part II skickats ut med den uppenbara riktlinjen att endast bekräfta innehavandet av spelet genom spelets ikon eller startskärm. Något säger mig dock att nedanstående startskärm har modifierats en del. Antingen det eller så har vi en ordentlig plot twist framför oss.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!