Då har det blivit dags att rikta blickarna mot ett inte allt lika regelbundet inslag under E3, nämligen Square Enix. Det faktum att Square Enix inte stoltserat med en egen presskonferens sedan 2015 gör detta året än mer intressant. Det tyder nämligen på att företaget har mycket intressanta titlar att visa upp för världen.

När det gäller mig själv och stora delar av den japanska spelmarknaden finns där en relativt ytligt förhållande. Därför uppmuntrar jag er läsare att gå med i samtalet angående de aspekter ni tycker jag missuppfattar eller helt enkelt missar.

Inledningsvis är känslan att en hel del fokus under konferensen lär hamna på det flaggskepp som är Kingdom Hearts 3. Även fast undertecknad aldrig ens prövat ett spel i den serien inser även jag att det är en stor grej. Och med tanke på att spelet avslöjade sin existens för världen redan 2013, och att spelet nu verkar vara i tillräckligt gott skick för att låta utvalda journalister testa det, känns det formulerade releasefönstret under årets sista kvartal inte alltför orealistiskt.

LÄS MER INFÖR E3: Inför E3 2018: Microsoft

Även Square Enix föll offer för den så kallade Walmart-läckan där ett gäng ej ännu utannonserade spel lades upp på affärsjättens hemsida. Bland dessa fanns exempelvis den efterlängtade nyversionen av Final Fantasy 7 som presenteras under Sonys presskonferens vid E3 2015. Att vi skulle få något mer från spelet i år känns inte omöjligt även om projektet inte verkar vara särskilt långt gånget. Och när vi ändå talar om Walmart-läckan kan vi även konstatera att Just Cause 4 fanns med i den listan. Svenska Avalanche Studios som utvecklade tredje spelet serien håller i nuläget på med nyss utannonserade Rage 2, så om Just Cause 4 existerar beräknas någon ny utvecklare ligga bakom det.

Det säkraste kortet, tillsammans med Kingdom Hearts 3, att medverka under den här presentationen är troligtvis Lara Crofts senaste äventyr i form av Shadow of the Tomb Raider från Eidos Montréal. Spelet släpps så tidigt som i mitten av september i år och vi har inte fått se mycket mer än en kort trailer. Några få utvalda i journalistkåren har fått se hur spelet ser ut in action och det allmänna intrycket verkar vara positivt. Min gissning är att vi kommer få se en hel del mer från spelet under årets mässa. Eidos påstås även ligga bakom en spelvariant på Guardians of the Galaxy, men känslan är att det projektet ligger lite för långt borta för att närvara under årets E3.

Mina erfarenheter från den akademiska världen har lärt mig att fokusera på vad som är hellre än det som inte är, trots detta vill jag ta några rader till att beskriva vilka aspekter som troligen inte kommer husera under Squares presentation. Dels bör vi inte förvänta oss något nytt i Deus Ex-väg, vilket ni som kan era utvecklare redan har räknat ut. Det är nämligen numera gravplundrande Eidos Montréal som har legat bakom de senaste spelen i den serien. Samma utvecklare är även inblandad i det mystiska Avengers-projektet som vi skall diskutera snart. Vidare bör vi vara medvetna om att GO-spelen där bland annat Hitman och Deus Ex omformaterats till pusselgenren har upphört i produktion på grund av mobilspelindustrins brist på lönsamhet.

IFALL DU MISSADE: Inför E3 2018: Ubisoft

På tal om Hitman verkar någon form av uppföljare vara på väg även där enligt spelseriens egna såväl som Warner Bros Games sociala medier. Det finns en chans att uppföljaren redan är officiell när vi läser detta. Vi kan troligen även räkna med någon slags trailer från rollspelet Octopath Traveler som släpps senare i sommar. Och vad händer med Sleeping Dogs? Vi vet att en eventuell uppföljare var på gång men avbröts för några år sedan. Kan ett nytt försök till en uppföljare vara på väg?

En av de största anledningarna till att Square Enix väljer att hålla en egen presentation i år har troligtvis att göra med vad de kallar för The Avengers Project. Vi vet inte särskilt mycket om vad detta innebär mer än att Crystal Dynamics tillsammans med Eidos Montréal agerar utvecklare samt att Shaun Escayg, tidigare vid Naugty Dog, är inblandad i projektet. Detta öppnar för några väldigt intressanta spekulationer. Ett spel med Iron Man, Captain America eller någon annan i huvudrollen med ett upplägg som påminner om Uncharted och Tomb Raider får i alla fall mig att börja dregla lite smått. Min gissning är att vi får se mer från projektet under E3. Om sedan innebär ännu en kort trailer eller ett längre demo är svårt att säga. Men ett officiellt namn borde väl inte vara för mycket begärt?

Innan vi avslutar har det blivit dags för mina spådomar. Tre gissningar, en poäng för varje korrekt spådom.

1. Avengers-projektet visas upp och det är Uncharted med superhjältar.

2. Sleeping Dogs 2 utannonseras.

3. Just Cause 4 görs officiellt men utvecklas av en annan studio än tidigare.

Har jag missat något? Har du några egna förutsägelser? Let me know!