Nu vet jag vad ni tänker. Insomniacs två Spider-Man-spel från 2018 respektive 2020 kan mycket väl vara de två allra starkaste representationerna Spider-Man någonsin fått i spelvärlden. Därför vore det givetvis galenskap att insinuera att den numera Sony-ägda spelstudion förstört den folkkära superhjälten. Det är också nu jag ber om ursäkt för min aningen klickbetiga rubrik och skiftar fokus till Marvel’s Avengers. Det är nämligen så att jag bjöds in för att ta en första titt på hur den nätsvingande och Playstation-exklusiva hjälten ser ut i det stadigt expanderade Marvel-äventyret via tillägget Spider-Man With Great Power. I en värld utan Insomniac och deras Spidey-spel hade den här versionen säkert verkat rätt hyfsad. Med tanke på kvalitén på flera av Spider-Mans speläventyr pre-Insomniac hade Avengers-tolkningen till och med kunnat vara riktigt bra, men det verkar verkligen som att Insomniac Games har förstört Spider-Man för andra spelmakare.

Det har varit mycket snack om Spider-Man i Marvel’s Avengers. Mestadels på grund av hjältens Sony-exklusivitet men även för att många var nyfikna på hur Spidey skulle passa in med Nolan North-Tony och gänget. Rent speltekniskt verkar han passa in rätt bra i spelets existerande system. Utifrån presentationen jag fick se följer Spider-Man samma mall som sina Avengers-kompisar med olika förmågor på R1 och L1 samt en ultimat kraft när du trycker ner bägge knapparna samtidigt. Dessa förmågor inkluderar nätbomber, spindeldrönare och en enorm rivningskula-liknande nätboll. Han har givetvis också en massa möjliga uppgraderingar, hela 40 olika dräkter som kan låsas upp eller köpas och sitt signifikativa nätsvingande för att snabbt transportera sig över kartan. Dessutom springer han på väggar, skjuter nätprojektiler och kastar upp fiender i luften för att fortsätta slagsmålet en bit över marken. Men trots att det på papperet låter rätt bra känns den här versionen av hjälten klumpig, förenklad och allmänt trist i jämförelse med de utomordentliga spelupplevelserna vi har som referenspunkt.

LÄS RECENSIONEN: Marvel’s Avengers

Nätsvingandet känns hackigt, långsamt och saknar den där sömlösa övergången mellan svingande och flygande genom luften. Striderna innehåller visserligen det mesta jag förväntar mig från Spider-Man med den akrobatiska och nätdominanta spelstilen, men det kommer likväl bli svårt att byta ner sig när jag blivit bortskämd med så mycket starkare representationer av karaktären. Tillägget innehåller dessutom ett par nya uppdrag med Spider-Man, Black Widow och Ms. Marvel i huvudrollerna, något som absolut har potential att bli bra. Kamala Khan och hennes resa var ju trots allt höjdpunkten med grundspelet och jag är faktiskt rätt sugen på att se hennes kommande möten med Spider-Man.

Jag inser att jämförelsen med Insomniac Games inte är särskilt rättvis men likväl är det en oundviklig sådan. Marvel’s Spider-Man gjorde ett så starkt intryck på mig under hösten 2018 och alla försök till att gestalta en av mina absoluta favoritkaraktärer efter det kommer tyvärr bli lidande. Bortser vi från alla Insomniac-referenser ser detta dock ut att vara en fullt acceptabel tolkning av Spider-Man som du dessutom kommer kunna spela tillsammans med kompisarna. Fullt acceptabelt är dock svårt att nöja sig med när vi vet hur bra det faktiskt kan kännas att spela som den vänliga spindelgrannen.